Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Πρόταση για σύσταση δήμου Δολοπίας Αγράφων

.

Μέσα στον Μάρτη (και ενώ ξεκινάει μια «αόρατη» αλλά υπαρκτή «διαμάχη» μεταξύ του δήμου Μητρόπολης, του δημάρχου Πλαστήρα με ανακοινώσεις στο Τύπο, που κλείνουν με την παρέμβαση του δημάρχου Νεβρόπολης), ο δήμαρχος Ιτάμου επαναφέρει –πιο τεκμηριωμένα αυτή τη φορά- την πρόταση για δημιουργία του ορεινού δήμου Δολοπίας Αγράφων. Και ενώ νωρίτερα ο καθένας μπορούσε να προσάψει στον κ. Τσαντήλα ιδιοτέλεια πάνω στο θέμα (θυμόμαστε αρχικά την πρόταση για συνένωση Ιτάμου και Καλλιφωνίου – όπου ο ίδιος είχε το πάνω χέρι, και πριν λίγο καιρό τη διευρυμένη πρόταση με το όνομα «Δολοπία Αγράφων»…) τώρα, με το υπόμνημα που στέλνει (Μάρτιος 2010) στον υπουργό Εσωτερικών, παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη πλέον πρόταση, που «κλείνει πολλά στόματα».

Περισσότερο ανοιχτός από τον συνάδελφό του κ. Τσιαντή (που στενεύει πολύ τον «δικό του» νέο δήμο Πλαστήρα, λες και φοβάται να ανταγωνιστεί π.χ. τον δήμαρχο Μητρόπολης!), ο κ. Τσαντήλας ανοίγεται και στο δήμο Ταμασίου, παρουσιάζοντας πλέον ένα υπό διαμόρφωση δήμο που πραγματικά είναι απαραίτητος. Ελπίζουμε να λάβει υπόψη του ο Ραγκούσης αυτή την πρόταση…

Δεν διστάζει μάλιστα ο δήμαρχος Ιτάμου να προτείνει (στο υπόμνημα δεν το αναφέρει) ως έδρα του νέου δήμου Δολοπίας Αγράφων στο Καλλιφώνι, πεδινό κεφαλοχώρι που αναπτύσσεται, οδικός κόμβος, που βρίσκεται σε ίση απόσταση από τα μακρινότερα χωριά του προτεινόμενου δήμου. (Κάτι που δεν τολμάει ο δήμαρχος Πλαστήρα: να συμπεριλάβει δηλαδή στο νέο δήμο και το δήμο Μητρόπολης και να προτείνει τη Μητρόπολη ως έδρα του νέου δήμου, σαν να θέλει να περιχαρακωθεί στο νέο σούπερ δημαρχείο του, χωρίς να νοιάζεται για την τουριστική περιοχή του, που ξεκινά από τη Μητρόπολη και καταλήγει στο Νεοχώρι!!!)

Αλλά ας δούμε το υπόμνημα του Βασίλη Τσαντήλα, που έχει στα χέρια του ο αρμόδιος υπουργός κ. Ραγκούσης, όπως δημοσιεύτηκε στον τοπική Τύπο:


«Διερμηνεύοντας το πνεύμα και την ουσία του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και έχοντας ως βασικό στόχο την

σύσταση νέων δήμων λειτουργικών και βιώσιμων, και παρά την προσωπική μας άποψη ότι ο δήμος Ιτάμου έχει καταστεί βιώσιμος και λειτουργικός:

1. ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ την κάθετη αντίθεση στην πρόταση του ΙΤΑ για διχοτόμηση του δήμου Ιτάμου και την ενσωμάτωση των δύο Τ.Δ. Καστανιάς και Καροπλεσίου στον δήμο Πλαστήρα.

2. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ & ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ απόλυτα με την συγκρότηση μεγάλου και ισχυρού δήμου που θα απαρτίζεται από τους δήμους: α) ΙΤΑΜΟΥ, β) ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟΥ, γ) ΜΕΝΕΛΑΪΔΟΣ, δ) ΡΕΝΤΙΝΑΣ και με ενδεχόμενη συμμετοχή του δήμου ΤΑΜΑΣΙΟΥ.

Η πρότασή μας κατατίθεται για τους παρακάτω λόγους:

1. Διασφαλίζεται η ορεινότητα, κοινωνική συνοχή, η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής Αγράφων.

2. Υπάρχει πλήρη συγκοινωνιακή λειτουργία και επικοινωνία των Τοπικών Διαμερισμάτων τόσο με τις σημερινές έδρες όσο και με το νέο κέντρο που θα οριστεί.

3. Συγκεντρώνει πληθυσμό 11.000 κατοίκους (με το δήμο Ταμασίου 15.000 κατοίκους), 21.000 ψηφοφόροι (+6000 με Ταμασίου) και θα κατέχει την μεγαλύτερη έκταση σε επίπεδο νομού 700.000 στρέμματα, (860.000 στρέμματα με Ταμασίου).

4. Θα είναι ο νέος δήμος των δύο λιμνών (ΣΜΟΚΟΒΟΥ, ΠΛΑΣΤΗΡΑ), των τριών Ιαματικών πηγών και επιχειρήσεων (ΣΜΟΚΟΒΟΥ, ΣΟΥΛΑΝΤΑ, ΚΤΗΜΕΝΗΣ).

5. Ο νέος δήμος θα διαθέτει το μεγαλύτερο και αξιοποιήσιμο δασικό πλούτο στο Ν. Καρδίτσας και το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο.

6. Θα είναι ο δήμος εισόδου του Ε65 και επικοινωνίας με Καρπενήσι και Αγρίνιο.

7. Διαθέτει προσωπικό 40 υπαλλήλων που καλύπτονται όλες οι ειδικότητες και μπορεί να πάρει και την απαραίτητη πιστοποίηση.

8. Αθροιστικά συγκροτεί πλήρη υπηρεσία εξοπλισμού (Γκρέιντερ, 2 φορτηγά, 2 μίνι λεωφορεία, φορτωτή, 2 JCB, τζίπ 4×4, πυροσβεστικά και 4 οχήματα για βοήθεια στο σπίτι) και τεχνικής υποστήριξης.

9. Διαθέτει αξιοποιημένους και επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία και μουσεία: «Χαρίλαου Φλωράκη», Θρησκευτικό Μουσείο Ρεντίνας, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Αγράφων στη Ρεντίνα, Κέντρο Χλωρίδας & Πανίδας Αγράφων της Πίνδου στην Καστανιά, Λαογραφικό Μουσείο Αμπελικού, Δημοτική Πινακοθήκη στο Καροπλέσι, Συλλογή Αρχαιολογικών Ευρημάτων στον Κέδρο, Κέντρο Τουριστικής Εξυπηρέτησης στη λίμνη Πλαστήρα.

10. Τέσσερις κερδοφόρες Δημοτικές Επιχειρήσεις και τέσσερις Δημοτικούς Ξενώνες (Ιταμος, Ρεντίνα) το πρότυπο δασικό χωριό «Δρυάδες» και 500 κλίνες στα λουτρά Σμοκόβου. Επίσης 4 υγιείς γυναικείους συνεταιρισμούς και 10 δασικούς συνεταιρισμούς.

11. Οι σημερινοί Δήμοι δεν έχουν οφειλές προς τρίτους (Τράπεζες, Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, Ιδιώτες) και ως εκ τούτου ο νέος Δήμος θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς επιβαρύνσεις εκ του παρελθόντος.

12. Λειτουργούν 3 Λύκεια, 4 Γυμνάσια, 13 Νηπιαγωγεία και 14 Δημοτικά Σχολεία.

13. Η περιοχή του προτεινόμενου νέου Δήμου «ΔΟΛΟΠΙΑ ΑΓΡΑΦΩΝ» ή ΛΙΜΝΗΣ ΣΜΟΚΟΒΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ, καλύπτει την μεγαλύτερη έκταση του ιστορικού χώρου των Αγράφων της Πίνδου. Οι Οθωμανοί με την Συνθήκη του ΤΑΜΑΣΙΟΥ (12/5/1525), αναγνώρισαν ως Αυτόνομη περιοχή τ’ Άγραφα και στην συνέχεια λειτούργησε το πρώτο ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΙ στην Ελλάδα. Γεγονότα που θα επιτρέψει στις επόμενες γενιές να μας χαρακτηρίσουν ανιστόρητους και αγεωγράφητους, εάν δεν συσταθεί ορεινός Δήμος στ’ Άγραφα.

14. Θεωρούμε απαραίτητο τη σύσταση Αγροτικών και Ορεινών Δήμων για να στηριχθεί η ύπαιθρος και οι μόνιμοι κάτοικοί τοις και για να μην επιταχυνθεί η αστυφιλία.

Ζητάμε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, τους βουλευτές του νομού Καρδίτσας, την ΤΕΔΚ, να υιοθετήσουν την πρόταση και να γίνει πράξη.

Σημείωση 1: Εκτίμηση είναι ότι πρέπει ορισμένα Τ.Δ., να μην ακολουθούν τον δήμο αλλά να ενσωματώνονται σε Δήμους που εξυπηρετούνται (π.χ. Ν. Ικόνιο, Γραμματικό, Κυψέλη, Πύργος Κιερίου στον δήμο Σοφάδων κ.α.).

Σημείωση 2: Θέση μας, είναι η εξαίρεση της συνένωσης των Κοινοτήτων και Ιστορικών Δήμων (για τον ν. Καρδίτσας ο δήμος Ρεντίνας να παραμείνει Ιστορικός).»

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου