Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Με επίκεντρο τη λίμνη Πλαστήρα...

Εν τω μεταξύ, ανάμεσα σε δημάρχους (ακόμα και… «φίλους» ή έστω «συνομιλητές», ακόμα και σε στεγαζόμενους στην ίδια κομματική στέγη) και δημοτικές αρχές, ξέσπασε ένας πόλεμος συζητήσεων και ανακοινώσεων.

Μέσα στο προηγούμενο διάστημα λοιπόν συνέβησαν και τα εξής:


1. Δήμος Μητρόπολης

Ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Μητρόπολης, με ανακοίνωσή της στον τοπικό Τύπο, θέτει τα όριά της όσον αφορά τις συνενώσεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ξεκαθαρίζει ότι προτιμάει να πάει ο δήμος στην Καρδίτσα, παρά να συνενωθεί σε πιθανό δήμο λίμνης Πλαστήρα που θα έχει έδρα το… Μορφοβούνι! Σε τέτοια περίπτωση, η έδρα του νέου δήμου πρέπει απαρέγκλιτα να είναι η Μητρόπολη (και δικαίως, αφού η Μητρόπολη είναι το σημαντικότερο και μεγαλύτερο κέντρο στην περιοχή, αλλά και οδικά αποτελεί κόμβο).


2. Δήμαρχος Πλαστήρα

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Μητρόπολης, (που απαντούσε σε διαδόσεις και συζητήσεις περί των ορέξεων «κάποιων» που είχαν σκοπό να «γεμίσουν» το «νέο δήμο Πλαστήρα» θάβοντας όμως στην ουσία και το δήμο Μητρόπολης και ολόκληρη την περιοχή) και ο δήμαρχος Πλαστήρα «χτύπησε» στο τοπικό Τύπο με την επιστολή που απέστειλε στον κ. Ραγκούση για «Ενιαίο δήμοςστη Λίμνη Πλαστήρα», που να αποτελείται από τα 14 χωριά (34 οικισμοί) του πρώην Συμβουλίου Περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στο σύνολο των ενδιαφερομένων παραγόντων, βουλευτές Καρδίτσας, περιφερειάρχη Θεσσαλίας, νομάρχη Καρδίτσας, κ.ά.

Το δημοσίευμα που έπεσε στα χέρια μας λέει πως «αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση του κ. Τσιαντή είναι διαχρονική και συνεπέστατη. Στηρίζει την ίδια πρόταση που στήριξε επί μεταρρύθμισης Καποδίστρια και λειτουργεί στη λογική της ενιαίας αυτοδιοικητικής αντιμετώπισης μιας κλειστής ομογενούς αναπτυσσόμενης περιοχής όπως είναι η περιοχή της Λίμνης».


ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ εμείς:

Είναι σταθερή η θέση του κ. Τσιαντή γιατί έτσι τον βολεύει – όπως «ψιθυρίζουν» όλοι άλλωστε, ακόμα και… φίλοι του και σύντροφοί του:

1. Ο κ. Τσιαντής θέλει να κρατήσει ντε και καλά το Μορφοβούνι έδρα του δήμου αν και είναι πολύ παράμερο χωριό, άβολο να πάει κάποιος – δεν είναι πέρασμα δηλαδή.

2. Όπλο για το παραπάνω είναι και το σούπερ δημαρχείο που έχτισε (όχι με λεφτά του βέβαια!) ο κ. Τσιαντής.

3. Μόνο από αυτή την περιοχή μπορεί να εκλεγεί και πάλι δήμαρχος, μετά μάλιστα και τη γνωστή δήλωση του δημάρχου Νεβρόπολης Φώτη Παπαντώνη, ότι δεν ενδιαφέρεται να ξανακατέβει για δήμαρχος.


Ας δούμε όμως ολόκληρη την επιστολή Τσιαντή προς Ραγκούση:

Κύριε Υπουργέ,

Σας επισημαίνω τη διαχρονική μου θέση για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει αυτοδιοικητικά η ευρύτερη περιοχή μας και ο δήμος Πλαστήρα, ενόψει του «προγράμματος Καλλικράτης» που στηρίζουμε.

Η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα να λειτουργήσει αυτοδιοικητικά στα πρότυπα του Συμβουλίου Περιοχής της 11ης Εδαφικής Περιφέρειας των 14 χωριών της Λίμνης Πλαστήρα νομού Καρδίτσας ΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ πριν τον Καποδίστρια.

Προτείνεται ανεπιφύλακτα και από τη Μελέτη για τη χωροταξία των νέων Ο.Τ.Α. του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκηση (Ι.Τ.Α.) της ΚΕΔΚΕ, καθώς πληροί όλα τα κριτήρια που θέτει το συνέδριο της Κυλλήνης (εδώ «Καλλικράτης»).

• Ο νέος δήμος σχηματίζεται από μία ομοιογενή ορεινή περιοχή 14 χωριών και 34 επίσημων οικισμών γύρω από τη Λίμνη και στο «Κλειστό οροπέδιο της Λίμνης Πλαστήρα» με κοινό συγκοινωνιακό δίκτυο.

Έχει επαρκή έκταση και πληθυσμό ώστε να υπάρξει οικονομική και λειτουργική Αυτοδυναμία

ΕΚΤΑΣΗ: 293.000 στρέμματα

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 8.510 άτομα

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ 10.328 ψηφοφόροι

- Ο Νέος Δήμος προκύπτει σε μία περιοχή που διαμόρφωσε με τον καιρό

ΣΥΜΠΑΓΗ γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική ταυτότητα ως «Περιοχή Λίμνης Πλαστήρα» και έτσι είναι διακριτή σε όλη την Ελλάδα.

Με τη δημιουργία του νέου δήμου δεν πρόκειται να προκληθεί ουδεμία δυσαρμονία και δυσαρέσκεια από τους πολίτες των συνενωμένων περιοχών, ενώ υπερθετικά το βλέπουν γενικά οι πολίτες της Καρδίτσας για αναπτυξιακούς και ιστορικούς λόγους (τουρισμός - πατρίδα του Νικολάου Πλαστήρα).

Υπάρχουν σύμφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των βασικών υπό συνένωση δήμων, ήτοι του δήμου Πλαστήρα και του δήμου Νεβρόπολης Αγράφων.

Παρέχεται λόγω γεωγραφικών μορφολογικών και κοινωνικών συνθηκών η δυνατότητα εύκολης επικοινωνίας, συνεννόησης και συγκοινωνίας στο εσωτερικό του νέου δήμου (14 χωριά γύρω από τη λίμνη με κοινό δίκτυο όδευσης, κοινά ήθη- έθιμα).

Τα χωριά συνδέονται με κοινούς αναπτυξιακούς στόχους (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) και η ευρύτερη περιοχή της λίμνης αντιμετωπίζεται ενιαία ως φορέας υλοποίησης δεκάδων πρότυπων αναπτυξιακών ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων που αφορούν τον αγροτουρισμό και την ανάπτυξη (ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα). Άλλωστε η λίμνη Πλαστήρα είναι ένας από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Λειτουργούσε ενιαία αυτοδιοικητικά, εθιμικά και ιστορικά από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας καθότι είναι και περιοχή «κλειστή» γεωγραφικά.

Αποτελεί ιδανική περίπτωση συνένωσης ορεινών δήμων ώστε να αντιμετωπιστεί ενιαία πλέον μία ομοιογενής γεωγραφικά «κλειστή» περιοχή, μετά τη λάθος αντιμετώπιση από τον «Καποδίστρια».

Αξίζει να καταγραφεί και το θετικό γεγονός ότι με τον Καποδίστρια ονομάστηκε δήμος Πλαστήρα ένας από τους δήμους του νομού ως απότιση τιμής στον «Άξιο της Πατρίδας» Νικόλαο Πλαστήρα που κατάγεται από την περιοχή μας (ιδιαίτερη πατρίδα του το Μορφοβούνι - Έδρα του δήμου Πλαστήρα).

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση οφείλει να δει και ιστορικά την ύπαρξη ευρύτερου δήμου με αναφορά στον «Μαύρο Καβαλάρη» (δήμος Πλαστήρα ή δήμος Πλαστήρα Αγράφων)».



ΣΧΟΛΙΑ:

1. Ενημέρωσε τον Παριανό υπουργό Εσωτερικών ο κ. Τσιαντής: «Κλειστό οροπέδιο της Λίμνης Πλαστήρα» με κοινό συγκοινωνιακό δίκτυο.

Κατ’ αρχάς το κλειστό οροπέδιο λεγόταν οροπέδιο Νεβρόπολης. Σήμερα λέγεται λίμνη (γιατί αυτό είναι) Πλαστήρα. Όσο για το «κοινό συγκοινωνιακό δίκτυο» ή το «κοινό δίκτυο όδευσης», μήπως πρέπει να βάλουμε μέσα σ’ αυτό και τη Μητρόπολη???

Σίγουρα πάντως είναι πιο σωστή έκφραση το «Περιοχή Λίμνης Πλαστήρα»


2. Γράφει ο κ. Τσιαντής ότι η περιοχή «λειτουργούσε ενιαία αυτοδιοικητικά, εθιμικά και ιστορικά από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας».

Πώς λεγόταν ο δήμος τότε κ. Τσιαντή; Γιατί το αποκρύπτεις; Ποιο λοιπόν είναι το ΙΣΤΟΡΙΚΟ όνομα της περιοχής (για πρόσφατη ιστορία μιλάμε) που δεν το λες στον υπουργό; Για ποιο λόγο δεν το αναφέρεις; Ποια είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Νεβρόπολης; Γιατί την «ξεχνάς»; Γιατί συνεχίζεις να απαξιώνεις τον Μεσενικόλα; Οι απαντήσεις γνωστές σ’ όλους μας…


3. Μήπως θα έπρεπε κύριε Τσιαντή να είσαι λίγο ποιο ανοιχτός στην περιοχή σου – ακόμα και για το προσωπικό σου καλό και την υστεροφημία σου;

Γιατί θέλεις ένα «κλειστό» δήμο μια σταλιά; Μόνο και μόνο για να μπορέσεις να επανεκλεγείς δήμαρχος; Έτσι και αλλιώς με την απόσυρση Παπαντώνη έχεις το πάνω χέρι…

Γιατί δεν κατεβάζεις την έδρα στη Μητρόπολη (μη φοβάσαι, το σούπερ δημαρχείο θα αξιοποιηθεί αλλιώς);

Γιατί επιμένεις στην εσωστρέφεια; Όλα εφήμερα είναι για τον άνθρωπο. Αν γίνει όμως ένας δυνατός δήμος από Μητρόπολη, Πλαστήρα, Νεβρόπολη και το μισό Ίταμο, θα έχει μέλλον αυτό το εγχείρημα (…και θα λες κι εσύ ότι πέτυχες κάτι σημαντικό).

Και προπάντων κύριε Τσιαντή: Η λίμνη και το φράγμα μπορεί να λέγονται Πλαστήρα προς τιμήν του άξιου τέκνου της περιοχής (!!!) αλλά η περιοχή και ο δήμος πρέπει να λέγεται ΝΕΡΒΟΠΟΛΗΣ ΑΓΡΑΦΩΝ (συμπληρωματικά ενός πιθανού δήμου –και μακάρι να δημιουργηθεί- ΔΟΛΟΠΙΑΣ ΑΓΡΑΦΩΝ).



3. Δήμαρχος Νεβρόπολης Αγράφων

Στη συνέχεια, λίγες μέρες μετά την επιστολή Τσιαντή στον τοπικό Τύπο, είδαμε σε κάποια τοπική εφημερίδα δήλωση του δημάρχου Νεβρόπολης κ. Παπαντώνη, με την οποία έρχεται αρωγός των απόψεων του δημάρχου Πλαστήρα. Κάτι που μας παραξένεψε, αφού είναι γνωστό ότι ο κ. Παπαντώνης είναι «ανοιχτό μυαλό», που δεν «κλείνεται» σε προτάσεις «στενές»... Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Παπαντώνης δεν επιθυμεί να κατέλθει στις εκλογές, οπότε η στάση του μας προκαλεί εντύπωση και μας δημιουργεί υπόνοιες για … οτιδήποτε.

(Χωρίς άλλο σχόλιο…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου