Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

SOS από το Αστεροσκοπείο Λάρισας

Την πιο μεγάλη μέρα του χρόνου το Αστεροσκοπείο Λάρισας «έχασε το φως» του! Παραίτηση – κραυγή του ερευνητή κ. Στωικίδη…

Την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου (21- 22 Ιουνίου), ο αστρονομικός ερευνητής, αντιπρόεδρος και «ψυχή» ενός ιδρύματος που κλείνει 50 χρόνια ζωής, ο Νικόλαος Στωικίδης, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Μια παραίτηση διαμαρτυρίας προς τη Δημοτική Αρχή Λάρισας για την αδιαφορία της, η οποία έγκειται στην απουσία οποιουδήποτε σχεδίου ή ενέργειας σταδιακής μετεγκατάστασης του Αστεροσκοπείου από την επιβαρημένη λόγω φωτορρύπανσης περιοχή της Γιάννουλης Λάρισας σε κάποια από τις επιλεγμένες περιοχές του Κισσάβου, όπου θα μπορούσε να συνεχίσει το έργο του.


Ο κ. Στωικίδης στην επιστολή του προς τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο κάνει λόγο για «ευθανασία» του ιδρύματος, το οποίο τυφλωμένο πια από τα φώτα της πόλης, δεν δύναται να ανταποκριθεί στο επιστημονικό και ερευνητικό του έργο, το οποίο έχει αποφέρει έως σήμερα επτά διεθνείς διακρίσεις.

Το Αστεροσκοπείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1959, μετέχει σε διεθνή προγράμματα παρατήρησης των ηλιακών εκρήξεων και κηλίδων καθώς και της φωτοηλεκτρικής φωτομετρίας μεταβλητών αστέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου