Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ο «γάμος» έγινε! Να τους... χαιρόμαστε!!


Αναμενόμενο ήταν, παρά τις υποψίες πως τελικά ο Τσαντήλας δεν θα έκανε πίσω. Απεναντίας, ήμασταν σίγουροι πως αυτός που δεν θα υποχωρούσε από το να είναι ο ίδιος επικεφαλής ήταν ο Αρχοντής. Και έτσι έγινε τελικά. Οι δύο «ανεξάρτητες» κινήσεις για το δήμο της Καρδίτσας έχουν ενωθεί σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο ψηφοδέλτιο που να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τη δημαρχία. Ο Αρχοντής βάζει το όνομα «του καλύτερου δημάρχου» που απέκτησε τη δεκαετία του ’80, ο Τσαντήλας βάζει το πασοκικό δυναμικό που έχει με το μέρος του και η κολεγιά προχωρά!

Δεν μοιράσανε (είπαν στους δημοσιογράφους) θέσεις, αλλά είναι σίγουρο πως ο Τσαντήλας δεν το άφησε αυτό μετέωρο πριν πει το μεγάλο «ναι» στον Αρχοντή. Ούτε ο Αρχοντής βεβαίως άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο θέμα, που αφορά το μοίρασμα των θέσεων σε περίπτωση που εκλεγεί η «κοινοπραξία» των... «ανεξάρτητων» πασοκικών ψηφοδελτίων τους…
Ας δούμε μερικά από αυτά που είπαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού τη Δευτέρα το μεσημέρι, όπως δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες της Τρίτης:

Η δήλωση του κ. Αρχοντή
«Η αλλαγή πορείας στο Δήμο της Καρδίτσας με ένα νέο ξεκίνημα σε νέες βάσεις, με νέες αρχές, με άλλη φιλοσοφία, είναι, εκτιμούμε, απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνδημοτών μας. Είναι επίσης, απαίτηση της δύσκολης συγκυρίας που διέρχεται η χώρα και ο τόπος μας.
Διακηρύξαμε ότι η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί τη συνένωση όλων των δυνάμεων που κινούνται έξω από τις αποδεδειγμένα αποτυχημένες συνταγές των κομματικών χρισμάτων…».

Τι μας λέει ο άνθρωπος;;
Ξέχασε πως ο ίδιος και ο συνέταιρός του κατέθεσαν αιτήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για να λάβουν το χρίσμα για το δήμο της Καρδίτσας;;
Ξέχασε ότι και οι δύο, από τη στιγμή που το χρίσμα δόθηκε στο νυν δήμαρχο Βερίλλη, άρχισαν να κάνουν λόγο για «ανεξάρτητες» κινήσεις και παρατάξεις, ενώ αφού είδαν πως θα ήταν δύσκολο να σχηματίσουν πλήρη ψηφοδέλτια (ψηφοδέλτια νίκης όπως λέμε), άρχισαν τις συζητήσεις, προφανώς μοιράζοντας θέσεις και ρόλους κι ας λένε το αντίθετο… 

Προκειμένου να μείνουν έξω από το δημαρχιακό θώκο και να κάνουν αντιπολίτευση με ένα ή δύο ακόμα συμβούλους ο καθένας, είπαν να δώσουν τα χέρια για να μοιραστούν πιθανώς τη δημαρχία ή έστω να ξαναβγεί δήμαρχος ο Αρχοντής και να κρατηθεί στον Ίταμο ως αντιδήμαρχος ο Τσαντήλας. Το τελευταίο σενάριο είναι αυτό που «βγήκε» στα φόρα των καρδιτσιώτικων καφενείων…

Είπε ακόμα ο κ. Αρχοντής:
«Προσωπικά, δεν δικαιούμαι και δεν έχω καμία φιλοδοξία ούτε για καρέκλες, ούτε για καριέρες. Μέλημά μου είναι, όπως πάντα, η προσφορά στα δημοτικά πράγματα, για το καλό του τόπου…»

Και γιατί (αφού δεν έχει καμιά φιλοδοξία για καρέκλες) δεν έβαλε επικεφαλής έναν νέο άνθρωπο και να μπει και αυτός στο ψηφοδέλτιο να τον στηρίξει;;;
Αυτό το αφήνει ο κ. Αρχοντής για το… μέλλον!! (Εμ, βέβαια, όταν γίνει 70, θα συνεχίσει να κάνει το δήμαρχο;; Με ποια κότσια και ποιο μυαλό και ποιες δυνάμεις;; Και τι συνεισέφερε κατά την τρέχουσα τετραετία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο;; Αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση...)

Λέει στη συνέχεια ο κ. Αρχοντής ότι «θα το επιδιώξω και θα χαρώ πολύ αν μέσα από τη νέα δημοτική κίνηση αναδειχθούν τα άτομα εκείνα που θα συνεχίσουν το όραμά μου για μία τοπική αυτοδιοίκηση αδέσμευτη και ανεξάρτητη, στην υπηρεσία όλων ανεξαιρέτως των Καρδιτσιωτών».
«Αδέσμευτη και ανεξάρτητη» με το χρίσμα που επιδίωξε από το ΠΑΣΟΚ;;
Μήπως εξυπονοεί ο κ. Αρχοντής ότι «τα άτομα που θα συνεχίσουν το όραμά του» είναι ο κ. Τσαντήλας;;
Και για ποιο όραμα κάνει λόγο;; Ποιο είναι το όραμά του για το νέο αχανή δήμο της Καρδίτσας;; Δεν μας το είπε – και ούτε πρόκειται να μας το πει…

Ο κ. Αρχοντής, θέλει επιβεβαίωση του προσώπου του. Γι’ αυτό νοιάζεται αυτή τη στιγμή. Έχασε τις νομαρχιακές του 2006 (θύμα τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που τώρα επανέρχεται για να τον βγάλει δήμαρχο τηρώντας υπόσχεση που τότε δεν τήρησε και δεν τον στήριξε στο βαθμό που μπορούσε…). 
Έχασε λοιπόν τις νομαρχιακές του 2006 ο κ. Αρχοντής και τώρα...
θέλει να πάρει τη ρεβάνς, να δικαιωθεί… 
Είναι οι τελευταίες εκλογές που κατεβαίνει. Αν χάσει θα πάει σπίτι του, αν κερδίσει θα δημαρχεύσει επί 3,5 χρόνια και το 2014 θα στηρίξει την υποψηφιότητα Τσαντήλα για την επόμενη πενταετία… Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο κ. Αρχοντής είπε, «συστρατεύτηκαν για το κοινό όραμα»!!! (ποιο;;;)

Η δήλωση του κ. Τσαντήλα
«Είναι τόσο ισχυρή η θέληση της τοπικής κοινωνίας για συνεργασία των δύο Κινήσεων», είπε ο δήμαρχος Ιτάμου, «ώστε επιβλήθηκε και έγινε πράξη». Και είπε ακόμα ότι η συνεργασία δεν είναι προσώπων αλλά κινήσεων και ότι βασίζεται σε προγραμματικές αρχές, κ.λπ. κ.λπ. 
Αν θέλουμε το πιστεύουμε!...

Ψήγματα οράματος, δεν μπορούμε να πούμε, υπήρξαν στην τοποθέτηση του κ. Τσαντήλα, αλλά δεν παύουν να είναι απλά λόγια…

Η συμφωνία δεν αφορά «αξιώματα, θέσεις και καρέκλες» επανέλαβαν μετά από επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις, αλλά «έχει θεμέλιο την συλλογική προσπάθεια για το Δήμο, τι θα προτάξουμε ως αναγκαία έργα για το δήμο Καρδίτσας», είπε ο κ. Αρχοντής, τονίζοντας πως θα συναποφασίζουν με συναίνεση και πως «ο δήμαρχος είναι συλλογικό όργανο και όχι προϊόν ενός κόμματος».
Αχ, αχ, αχ… Ο δήμαρχος δεν είναι όργανο και ιδίως συλλογικό. Άλλο ήθελες να πεις, αλλά τέλος πάτων. Ίσως κάποτε μάθεις να εκφράζεσαι. Αλλά εκείνο πάλι το «όχι προϊόν ενός κόμματος» τι θες και το αναφέρεις;;;
Το ξέρει ο κόσμος Μήτσο μου, πως ενώ κρατάς τον τίτλο του μέλους του ΣΥΝ, αποδέχεσαι το χρίσμα (ακόμα και) από τη Δ.Α. του Κουβέλη και ζητάς χρίσμα (με αίτηση!!) και από το ΠΑΣΟΚ, από όπου δεν σου έκατσε!!

Από τη μεριά του, ο κ. Τσαντήλας για το χρίσμα (που δεν πήρε) από το ΠΑΣΟΚ ήταν πιο σωστός. Κοινώς «το έσωσε», υποστηρίζοντας: «Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα πως και με τις διαδικασίες που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ διαφωνώ. Απαιτώ από το ΠΑΣΟΚ να αξιολογεί σωστά τα πρόσωπα. Πρέπει να αλλάξει δομή και καταστατικό».

Βέβαια, με την τελευταία του πρόταση θέτει σημαντικά ζητήματα για το κυβερνών κόμμα του, σχετικά με τη λειτουργία του – αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου