Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Το καρτέλ του γάλακτος


Από το Γραφείο της Λαρισαίας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη (μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής) , πήραμε δήλωσή της με αφορμή την υπογραφή προσυμφώνου εξαγοράς της ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia. 

«Το καρτέλ του γάλακτος, προωθώντας το μετασχηματισμό του σε ένα νέο βιομηχανικό κολοσσό, με δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά, έδωσε και επίσημα τα χέρια, με τη Vivartia του κ. Βγενόπουλου να υπογράφει προσύμφωνο για την εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ», τονίζει η βουλευτής υπενθυμίζοντας ότι «η Vivartia και η ΜΕΒΓΑΛ είναι οι δύο μεγάλες πρωταγωνίστριες (με αρνητικό τρόπο) της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έχουν ήδη πληρώσει περί τα 25 και 6 εκ. ευρώ αντίστοιχα, για τις βαρύτατες παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που είχαν διαπιστωθεί: οριζόντιες συμφωνίες (καρτέλ) για τη μέγιστη μείωση τιμής στους παραγωγούς, κάθετες συμφωνίες για τον έλεγχο των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έριξε τα πυρά της κατά της υπουργού κ. Μπατζελή, για το «κενό περιεχομένου νομοσχέδιο» που αφορά τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, «για το οποίο ουδείς εξηγεί και ξεκαθαρίζει ούτε πώς θα δουλέψει, δηλαδή ποιο θα είναι το θεσμικό του πλαίσιο, ούτε ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί ελέγχου, ούτε βέβαια και ποιες θα είναι οι κυρώσεις σε όσους κερδοσκοπούν».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ επιμένουμε και της υπενθυμίζουμε ότι ο έλεγχος των τιμών στα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα μπορεί να γίνει δυνατός μόνο με ουσιαστική στήριξη των παραγωγών και ισχυρή πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα μεγάλα εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα που ολιγοπωλούν τις αγορές και κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των ελλήνων αγροτών και καταναλωτών. Και κάτι τέτοιο η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει», κατέληξε η κ. Διώτη.


Για τον ΕΛΓΑ
Επίσης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ως ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, εστίασε σε δύο κομβικά ζητήματα, που αφορούν στο Νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας» και συγκεκριμένα στα οικονομικά προβλήματα του ΕΛΓΑ και τους υπαιτίους αυτών, καθώς και στον κοινωνικό χαρακτήρα της γεωργικής ασφάλισης, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση, με πρόσχημα την ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ, διαλύει ό,τι έχει μείνει όρθιο, τονίζοντας ότι τα χρέη του ΕΛΓΑ οφείλονται στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου