Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Η χουντοποίηση της κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας»


Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, διάβασα ένα κείμενο του Τάκη Φωτόπουλου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία με τίτλο "Η χουντοποίηση της κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας»". Παραθέτω μερικά αποσπάσματα:

«Οι μαζικές κινητοποιήσεις τής 15ης/12 σηματοδοτούν ένα νέο στάδιο στον αγώνα κατά της κοινοβουλευτικής χούντας, που αποθρασυμένη, με τη βοήθεια της διεθνούς αγυρτείας τύπου Ντομινίκ Στρος-Καν, προχωρά τώρα στην κατεδάφιση κάθε εργασιακής κοινωνικής κατάκτησης.
[...]
Από την άλλη όμως μεριά, η χουντοποίηση της κοινοβουλευτικής "δημοκρατίας" προχωρά ακάθεκτη, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Ετσι, τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται φανερό ότι η νέα μορφή "δημοκρατίας" που ανατέλλει σε ολόκληρη την Ε.Ε. δεν είναι απλά «ημιολοκληρωτική», όπως είχα αναφέρει στην αρχή της κρίσης, αλλά ένα σαφές δείγμα χουντο-κοινοβουλευτισμού, ο οποίος θεμελιώνεται σε δύο βασικά στοιχεία: πρώτον, στην κατάφωρη εξαπάτηση και, δεύτερον, στη φυσική βία
[...]
Οσον αφορά το πρώτο στοιχείο, τα ΜΜΕ, και κυρίως τα τηλεοπτικά, που ελέγχουν τη σκέψη των περισσότερων πολιτών και ελέγχονται απόλυτα από τις ντόπιες και ξένες ελίτ, παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος εξοστρακίζοντας συστηματικά κάθε εναλλακτική άποψη για τα πραγματικά αίτια της κρίσης και προβάλλοντας μόνο ανώδυνες παραλλαγές των καθεστωτικών απόψεων, ενισχυμένες από τους συστημικούς "κομισάριους": ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους που ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να λένε για να διατηρήσουν το κοινωνικο-οικονομικό στάτους τους.
[...]
Οσον αφορά τη φυσική βία, αυτή αυξάνει ανάλογα με το βαθμό που η εξαπάτηση γίνεται αναποτελεσματική. Ετσι, στην Ισπανία και την Ελλάδα οι κοινοβουλευτικές χούντες καταφεύγουν σε επιστρατεύσεις των απεργών, με τους Ισπανούς στρατιωτικούς να μη διστάζουν να εξαναγκάζουν, με τα πιστόλια στα χέρια, τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να εργαστούν. Στη μητέρα του κοινοβουλευτισμού, τη Βρετανία, έφιπποι αστυνομικοί τσαλαπατούν τους φοιτητές επειδή τολμούν να μην κάνουν πια "κόσμιες" διαδηλώσεις, όπως συνήθως, ενώ δημοσιεύουν τις φωτογραφίες τους ως καταζητούμενων εγκληματιών και, στη συνέχεια, προβαίνουν σε μαζικές συλλήψεις. Τώρα, μάλιστα, συζητούν την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο μέλλον!»

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του άρθρου, ένοιωσα μπερδεμένος. Τι να σκεφτεί κανείς όταν μία συστημική -και μέχρι πρότινος φιλοκυβερνητική- εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας μιλάει ανοιχτά για χουντοποιημένη δημοκρατία, για καθοδηγούμενα ΜΜΕ και ωμή κρατική βία; Δεν ήξερα εάν έπρεπε να χαρώ ή να τρομάξω.
Να χαρώ, που επιτέλους αυτό που μέχρι πρότινος ακουγόταν ως μία αριοστερίστικη υπερβολή και αντιμετωπιζόταν με ωχαδελφισμό από την πλειοψηφία του κόσμου, γράφεται σε μία εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας "αναγκάζοντας" τους πάντες να το σκεφτούν στα σοβαρά; Ή να τρομάξω, που τελικά όλα όσα φοβόμουν αποδεικνύονται αληθινά;
Ακόμα και όταν φώναζα "Χούντα" απέναντι από τις δυνάμεις καταστολής στις διαδηλώσεις, ακόμα και όταν έγραφα για την "μόνο κατ' όνομα δημοκρατία" στην οποία ζούμε, είχα την κρυφή ελπίδα πως μπορεί όντως να είμαι υπερβολικός και να αποδειχθεί πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Αλλά αυτή η ελπίδα όσο πάει και εξανεμίζεται.
Όπως και να έχει, η Ελευθεροτυπία, παρά το κλείσιμο του «Ιού» (ή, ίσως, τρομάζοντας από την αντίδραση του αναγνωστικού της κοινού σ' αυτό) έχει πάρει μία αντι-κυβερνητική στροφή και φαίνεται να μην είναι πια «το Mega Channel του Τύπου», όπως το είχε χαρακτηρίσει κάποτε ένας φίλος.
Πηγή: http://www.salata.tv/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου