Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΚΕ και ΣYN για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

ΚΚΕ και ΣΥΝ, σε ανακοινώσεις τους, με αφορμή τη σημερινή (27 Σεπτεμβρίου) συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, αναφέρονται στον επικό αγώνα της μεγάλης ενωτικής αντιστασιακής οργάνωσης, που ένωσε στις τάξεις της τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στα δύσκολα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής από τα χιτλερικά στρατεύματα...

- Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ σε εκτενή ανακοίνωσή του τονίζει ότι η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την άγρια τρομοκρατία των δυνάμεων Κατοχής, αλλά και τη θέση και τη δράση των αστικών κομμάτων και της πλουτοκρατίας που καλλιεργούσαν την υποταγή και τη μοιρολατρία. Υπογραμμίζει επίσης ότι «το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα. Δημιούργησε φύτρα λαϊκής εξουσίας στις απελευθερωμένες περιοχές. Τροφοδότησε τη λαϊκή πολιτιστική δημιουργία. Τον Μάρτη του 1944, δημιούργησε την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), που ήταν το κεντρικό όργανο διοίκησης των απελευθερωμένων περιοχών. Στις εκλογές σε συνθήκες Κατοχής για την εκλογή του Εθνικού Συμβουλίου ψήφισαν για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία οι γυναίκες και οι νέοι από 18 χρόνων».

Το ΠΓ σημειώνει ότι «το ΚΚΕ έχοντας βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από τις εποποιίες και τα λάθη του λαϊκού και εργατικού κινήματος, από τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε αλλά και τα λάθη που οδήγησαν στην ανατροπή του, σαλπίζει σήμερα το δρόμο της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας και αντεπίθεσης για τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

(σ.σ. Ποια ακριβώς "συμμαχία" σαλπίζει σήμερα το ΚΚΕ;;; Δεν κατάλαβα ακριβώς...!!!)
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Π.Γ. του ΚΚΕ ΕΔΩ 

- Από την πλευρά της, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ στην ανακοίνωσή της για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ τονίζει ότι το ΕΑΜ αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας και των αγώνων κατά του φασισμού και προσθέτει ότι η επέτειος των 70 χρόνων από την ίδρυσή του υπενθυμίζει στους νεότερους τις τεράστιες δυνατότητες του λαού να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, μέσα από την ενωτική και συλλογική δράση.
Το ΕΑΜ, υπογραμμίζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ, οργάνωσε την πάλη του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εμπνέοντας και τις επόμενες γενιές και μπολιάζοντας τη συλλογική μνήμη των κοινωνικών αγώνων με τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το ΕΑΜ αποτέλεσε κορυφαίο παράδειγμα οργάνωσης ενός διαφορετικού προτύπου κοινωνίας, με τους θεσμούς της λαϊκής εξουσίας, από την αυτοδιοίκηση και τη δικαιοσύνη, μέχρι τις πολιτιστικές δράσεις και τα δίκτυα αλληλεγγύης. Κυρίως, όμως, κατέδειξε τη δυναμική των λαϊκών αγώνων να καθορίσουν την έκβαση των εξελίξεων, όταν αυτοί έχουν παλλαϊκό και ενωτικό χαρακτήρα. Την ιστορία τη γράφουν αυτοί ακριβώς οι αγώνες και η Αριστερά επιφορτίζεται με το καθήκον της συσπείρωσης και της κοινής ενωτικής δράσης πάνω στα μέτωπα της συγκυρίας, υπογραμμίζει ο ΣΥΝ.
 Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΠΕ του ΣΥΝ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου