Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ο λαός απαίτησε "ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ τώρα"!

Φωτογραφίες από το blog 
της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων
Τρεις συγκεντρώσεις - μια τεράστια πορεία δύο ξεχωριστών μπλοκ, στην Καρδίτσα!

Ήταν οι μεγαλύτερες πορείες που έγιναν ποτέ!... 
Η αγανάκτηση του κόσμου μεταβλήθηκε σε οργή και αποφασιστικότητα για αγώνα μέχρι την ΑΝΑΤΡΟΠΗ τους! 
Στην Αθήνα οι 700.000 λαού που κατέκλυσαν το κέντρο της πρωτεύουσας, από την Πατησίων μέχρι το Σύνταγμα, έδωσαν το μήνυμα στη Βουλή και στην κυβέρνηση.
Οι δεκάδες χιλιάδες λαού (άλλες 700.000 πολίτες διαδήλωσαν στις άλλες πόλεις) που κατέβηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Καβάλας, της Λάρισας, της Πάτρας, της Σπάρτης, των Ιωαννίνων, των Τρικάλων, του Ηρακλείου, των Χανίων, κ.λπ. είπαν ένα τεράστιο ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στους μνημονιακούς που μας κυβερνούν και στα αφεντικά που επέλεξαν να μας βάλουν ζυγό στο σβέρκο μας, την Τρόικα και το ΔΝΤ.

Στην Καρδίτσα, δεν περίμενε κανείς -ούτε και ο πλέον αισιόδοξος-
ότι τόσος μεγάλος αριθμός πολιτών θα κατέβαινε στην πλατεία και θα πορευόταν με ένα στόχο κοινό για όλους: Να ακουστεί η φωνή τους μέχρι την Αθήνα και η απαίτησή τους από την κυβέρνηση των δωσίλογων ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ το γρηγορότερο από την εξουσία.

* Μετρούσαν τους εαυτούς τους και δεν έβγαινε το νούμερο...
Εκεί, στην πλατεία Δικαστηρίων, συναθροίστηκαν οι εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ. Όσοι οι ομιλητές τόσοι (σχεδόν) και οι παρευρισκόμενοι!!! Ήταν δεν ήταν περί τους 30 και πολλούς βάζω (από διακριτικότητα δεν πλησίασα για να τους μετρήσω!... μετριούνταν πανεύκολα!!)
* Έκαναν κατάληψη στην κεντρική πλατεία, οριοθετώντας το χώρο τους με μερικά ΤΑΧΙ, 2-3 φορτηγάκια και άλλα τόσα τρακτέρ! Και επειδή από την πλευρά των... "μυασμάτων" (Πρωτοβουλία Εργαζομένων, υπάλληλοι του υπ. Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού Μουσείου, καθηγητές και δάσκαλοι, φοιτητές της Κτηνιατρικής, υπάλληλοι των ΟΤΑ, κίνημα «Πολίτες ενάντια στα χαράτσια», άνεργοι, κ.ά.) υπήρχε ένα ...θέμα οριοθέτησης και φόβος... επέκτασης, έβαλαν μερικές σειρές κάποιων "φρουρών" (ΚΝΑΤ θα τα λέγαμε σε άλλες εποχές) με σημαίες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, να παριστάνουν το ακλόνητο τείχος, σαν εκείνο που προφύλασσε (και χώριζε!) το "καλό" Ανατολικό Βερολίνο από το "κακό" Δυτικό)... Μιλάμε για την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των άλλων αδερφών οργανώσεων - παιδιών του ΚΚΕ, στην οποία πήγαν όσοι πηγαίνουν πάντα...
* Στριμωγμένοι στην άκρη της κεντρικής πλατείας αλλά και στους διπλανούς δρόμους, μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι κάθε ηλικίας στη συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων. Πολλά συνθήματα, χωρίς βαρύγδουπες ομιλίες και περιττούς μπλα-μπλάδες, πήραν με το μέρος τους τον κόσμο που απεργούσε και κατέβηκε στην πλατεία, τον κόσμο που δεν ήθελε να συνταχθεί κάτω από κομματικά λάβαρα. Έγνοια τους και επιδίωξή τους να γίνει ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ μόνο! Και τα κατάφεραν…
Το ΠΑΜΕ δεν ήθελε και πάλι να γίνει κοινή πορεία, ούτε άφησε –όπως πληροφορηθήκαμε- να πάνε μπροστά τα σωματεία των εργαζομένων. Ξεκίνησε την πορεία μόνο του, αλλάζοντας μάλιστα μερικώς τη διαδρομή, άγνωστο για ποιο λόγο…
Ακολούθησαν οι υπόλοιποι με επικεφαλής τους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους ΟΤΑ, φοιτητές, κ.λπ. σε ένα ενιαίο μπλοκ που ήταν περίπου τριπλάσιο από αυτό του ΠΑΜΕ. Οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή στην πορεία κυμαίνονται από 2.000-2.500 ατόμων.
Πολλοί μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στην απεργία της πρώτης μέρας (Τετάρτη). Απήργησε το 80% των καθηγητών στα σχολεία της Καρδίτσας και 65% στα σχολεία της περιφέρειας. Κλειστά ήταν όλα τα εμπορικά καταστήματα της Καρδίτσας, του Παλαμά, των Σοφάδων και του Μουζακίου. Κλειστά και τα δημαρχεία του νομού… Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τέτοια συμμετοχή στην απεργία και στην πορεία είχε να γίνει από την εποχή του νομοσχεδίου Γιαννίτση…

8 σχόλια:

  1. σωματεία και σύλλογοι συμμετείχαν και στο μπλοκ του ΠΑΜΕ. οι του πολιτισμού ακολούθησαν το ΠΑΜΕ μέχρι τέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. την κοινή πορεία την έσπασε το εξωκοινοβουλευτικό μπλοκ της αριστεράς (πρωτοβουλία εργαζομένων). Την πορεία μέχρι τότε ακολούθουσε και πολύ κόσμος ανένταχτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλέπουμε από τη μεριά της πρωτοβουλίας εργαζομένων μια δυσαρέσκεια που στο ΠΑΜΕ συσπειρώνεται μαζικά κόσμος. Αυτό το τριπλάσια και πως το οριοθετούν είναι ένα μυστήριο. Μάλλον εκφράζουν την επιθυμία τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού τόσο καιρό πριν ήταν ουρά του Γούλα και λέγανε διασπαστικό το ΠΑΜΕ, είδανε ότι ο κόσμος τους κράζει και είπανε πάμε και μεις κεντρική πλατεία κάτι θα τσιμπήσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι του Πολιτισμού φίλε, μπήκαν επικεφαλής -όπως και στην προηγούμενη διαδήλωση- της πορείας των εκτός ΠΑΜΕ μπλοκ που συμμετείχαν στην άλλη συγκέντρωση.
    Το ΠΑΜΕ, έβαλε καμιά δεκάδα περίπου μελών του ως περιφρούρηση, με σημαίες της ΠΑΣΥ (προ τελευταία) και του ΠΑΜΕ (στο τέλος). Η περιφρούρηση αυτή μπήκε από την αρχή που ήρθαν οι του Πολιτισμού, μπροστά τους, στο ύψος του περιπτέρου, καταλαμβάνοντας (το ΠΑΜΕ) τον ανοιχτό χώρο της πλατείας.
    Έξω από την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ ήταν οι του Πολιτισμού, που στην πορεία ακολουθούσουν σε απόσταση αναπνοής τα παιδιά του ΠΑΜΕ με τις σημαίες.
    Από εκεί και πέρα ακολούθησαν τα υπόλοιπα μπλοκ με τους καθηγητές και δασκάλους, με τους υπαλλήλους ΟΤΑ, φοιτητές, κ.λπ. οι της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων και τέλος συμμετείχαν και πάρα πολύς κόσμος, πολίτες που δεν τους ήξερα, που φώναζαν τα συνθήματα που ακούγονταν από τους πόλοιπους.
    Στο τέλος τέλος, ήταν αιρετοί της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ με τη υπογραφή του Β.Κρανιά, καταμετρούνταν στο... ΠΑΜΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "την κοινή πορεία την έσπασε το εξωκοινοβουλευτικό μπλοκ της αριστεράς (πρωτοβουλία εργαζομένων). Την πορεία μέχρι τότε ακολούθουσε και πολύ κόσμος ανένταχτος"
    ---
    Αυτό είναι για γέλια!
    Αλλά επειδή η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, δεν θα γελάσω...
    Δεν μας λες ρε φίλε, πού την έσπασε η Πρωτοβουλία την πορεία, να το μάθουμε κι εμείς, που τρέχαμε να προλάβουμε το ΚΚΕ, που ...έτρεχε να μην το μολύνουμε!!!

    Εκτός αν εννοείς την επιστροφή στην πλατεία, όπου το ΠΑΜΕ πήγε μέχρι τον... Νέο Αγώνα (ίσως και να συνέχισε, δεν ξέρω, το σίγουρο είναι ότι εκεί τελειώνει πάντα την πορεία του και η Πρωτοβουλία στην "Αlphabank" απ'όπου ξεκινάει)
    Αν εννοείς αυτό, δεν έχεις δίκιο.
    Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων έμεινε για λίγη ώρα στην τράπεζα (αυτοί δεν διαλύονται ποτέ αμέσως μετά την πορεία, συνεχίζουν με "πηγαδάκια" και συνθήματα), ενώ το "Πολίτες ενάντια στα Χαράτσια", νομίζω και οι των ΟΤΑ, έστριψαν για τα γραφεία του Σαλαγιάννη και για τη Μητρόπολη... (γράφτηκε στα ΜΜΕ, ελπίζω να το έμαθες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Βλέπουμε από τη μεριά της πρωτοβουλίας εργαζομένων μια δυσαρέσκεια που στο ΠΑΜΕ συσπειρώνεται μαζικά κόσμος. Αυτό το τριπλάσια και πως το οριοθετούν είναι ένα μυστήριο. Μάλλον εκφράζουν την επιθυμία τους"
    ---
    Κρυφοί πόθοι για μαζικοποίηση και μεγάλωμα του ΠΑΜΕ, όταν ο παραπάνω μόλις σχολιαστής (δεν χωράει αμφιβολία ότι είναι ΚΚΕ) γράφει για τον "πολύ κόσμο ανένταχτο" που ακολουθούσε την Πρωτοβουλία...
    Δεν μας λες και κάτι για την άδεια πλατεία που την καβατζάρατε με οχήματα και περιφρούρηση στριμώχνοντας τον κόσμο στα στενά;;
    Η ουρά της πορείας μετά το ΠΑΜΕ ήταν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τριπλάσια σε μήκος και πολύ πυκνή. Αλήθεια, δεν σας το είπε ο γραμματέας σας, τον οποίο ΕΙΔΑ να πάει πάνω κάτω παρατηρώντας τον κόσμο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Αφού τόσο καιρό πριν ήταν ουρά του Γούλα και λέγανε διασπαστικό το ΠΑΜΕ, είδανε ότι ο κόσμος τους κράζει και είπανε πάμε και μεις κεντρική πλατεία κάτι θα τσιμπήσουμε"
    ----
    Πάντα σε κείνο το σημείο της πλατείας συγκεντρώνονταν η Πρωτοβουλία... Τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια.
    Η αλήθεια είναι ότι όταν πήγαιναν στα Δικαστήρια, έκαναν και μπούγιο στους εργατοπατέρες. Τα δικά τους συνθήματα ακούγονταν βέβαια! Και ανάγκαζαν κάπου κάπου και τον Γούλα να ακολουθεί στην πορεία.
    Τώρα που δεν είναι "ουρά του Γούλα", έμειναν μόνοι τους κι εκείνοι, ούτε τα μέλη των ΔΣ δεν συγκεντρώνουν!

    Κι έτσι, πήγαν στην πλατεία (που πήγαιναν και πιο παλιά μετά τις πορείες, αλλά είναι άλλη κουβέντα...). Πήγαν λοιπόν στην πλατεία για να μην τους "κράζει" το ΚΚΕ, το οποίο τελικά την πάτησε, αφού ο κόσμος πια δεν τσιμπάει από ΠΑΜΕ και λέει... "πού να ΠΑΜΕ, δεν μένουμε εδώ;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή