Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Σε θέση άμυνας το ΚΚΕ...

- Απορρίπτει το γενικό αίτημα για ενότητα και κοινή δράση των αριστερών και ανατρεπτικών δυνάμεων

Του
Κωνσταντίνου Ζαγάρα
  
Σε δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκεται η ηγεσία του ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα, καθώς, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα κοινωνικού εμφυλίου και ο κόσμος της εργασίας πορεύεται προς τον πιο δύσκολο χειμώνα από τη Μεταπολίτευση και πέρα, ο Περισσός στέκεται αμήχανος μπροστά στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και απορρίπτει το αίτημα του κόσμου της αριστεράς για ενότητα και κοινή δράση όλων των ριζοσπαστικών και ανατρεπτικών δυνάμεων.

Η αδυναμία του Περισσού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων ώστε να συμβάλει στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού προς όφελος των κοινωνικά αδύνατων αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος. Το ΚΚΕ παραμένει καθηλωμένο σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό εκλογικής επιρροής, ενώ την ίδια ώρα η Αλ. Παπαρήγα συγκεντρώνει πολύ χαμηλά ποσοστά θετικής γνώμης.
Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι συνεπώς η στάση της γενικής γραμματέως του κόμματος, των κορυφαίων στελεχών και του “Ριζοσπάστη” το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι με μια σαφώς αμυντική διάθεση αποκρούουν σε κάθε ευκαιρία τα καλέσματα ενότητας της αριστεράς.
“Μακάρι σήμερα, στην Ελλάδα και στο πολιτικό επίπεδο, να υπήρχαν και άλλες δυνάμεις, που μπορεί να μην είχαν πανομοιότυπες θέσεις με τις δικές μας, αλλά να είχαν αποφασίσει, αυτό που λένε τα “κατά του καπιταλισμού” να συνοδεύεται από μια πολιτική ρήξης και ανατροπής”, υποστήριξε σε ομιλία της σε συγκέντρωση εργαζομένων στο Δημόσιο την περασμένη Δευτέρα η Αλ. Παπαρήγα. Επίσης ισχυρίστηκε πως “οι άλλοι στο όνομα του ρεαλισμού, στο όνομα της 'δευτέρας παρουσίας', είναι αντικαπιταλιστές στα λόγια και στην πράξη έχουν έναν ακτιβισμό, πιάνονται από την επικαιρότητα, αλλά η επικαιρότητα δεν μπορεί να σου λύσει τα προβλήματα αν δεν έχεις καθαρό πού πας”, για να προσθέσει με νόημα πως “εμείς ξέρουμε πού πρέπει να πάμε”.
Στην ίδια γραμμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Π. Μεντρέκας οριοθέτησε τις αντοχές του κόμματός του και απάντησε στην πρόταση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ΕΑΜ, λέγοντας πως “το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ δεν έγιναν για να υπερασπιστούν 'αρχές και αξίες' τύπου Μάαστριχ, ΟΝΕ και ευρώ. Για να υπάρχει το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ πρωτοστάτησε το ΚΚΕ και με το αίμα και τη δράση του ανδρώθηκε και συσπείρωσε το λαό", ενώ συμπλήρωσε πως και η “διαστρέβλωση έχει και τα όριά της”.
Ξέροντας (;) προς τα πού πρέπει να πάει, η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ, ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα και τις εκδηλώσεις της κομματικής αποκατάστασης του Νίκου Ζαχαριάδη και του Νίκου Βαβούδη και την πολιτική -όχι όμως και κομματική, κάτι που θα σήμαινε και την ευθεία αμφισβήτηση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού- αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη. Την ώρα που ισοπεδώνονται κατακτήσεις και δικαιώματα, το ΚΚΕ καταπιάνεται με έναν εργαλειακό τρόπο με την ιστορία του και αποκαθιστά τον σταλινισμό με σαφή στόχο να θέσει νέες διαχωριστικές γραμμές μέσα στο λαϊκό κίνημα και την αριστερά.
Πηγή: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου