Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

"Φούσκωσε" τα δημόσια ελλείμματα 2008-2009 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Σε «φούσκωμα» των δημοσίων ελλειμμάτων του 2008 και του 2009 με τα χρέη των νοσοκομείων προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την Κομισιόν, καθώς, την ώρα που οι νοσοκομειακές δαπάνες έπρεπε να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών (ετήσιων) χρήσεων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία και χωρίς να υπάρχει σχετική υποχρέωση προς την Κομισιόν ή τη Eurostat, φούσκωσε με τα χρέη των νοσοκομείων τα δημόσια ελλείμματα των ετών 2008, και κυρίως του 2009, καταγράφοντας το σύνολο των μελλοντικών οφειλών και όχι μόνο τις ετήσιες πληρωμές προς τους προμηθευτές.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο επίτροπος Σεμέτα τόνισε ότι, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, «όλες οι ροές πρέπει να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων» και επομένως και «οι κρατικές δαπάνες πρέπει να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την παροχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού».
Απαντώντας ο επίτροπος συγκεκριμένα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση το θέμα, επισήμανε πως «τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία συγκέντρωναν απλήρωτες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους για μια μεγάλη χρονική περίοδο και οι σχετικές δαπάνες δεν είχαν καταγραφεί στον υπολογισμό του κρατικού ελλείμματος». Παράλληλα σημείωσε με έμφαση ότι: «Η αρχική συμπερίληψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ολόκληρης της έκτασης των οφειλών στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009 δεν έγινε με παρότρυνση της Επιτροπής».
Σημειώνεται ότι, όπως υπενθυμίζει ο Ν. Χουντής, με τον τρόπο αυτόν, με την καταγραφή στο έλλειμμα του συνόλου των "διακανονιζόμενων" προμηθειών των νοσοκομείων και όχι μόνο των ετήσιων, το έλλειμμα "ξεπετάχτηκε" από το 5% (αναθεώρηση Απριλίου 2009) στο 12,75% τον Οκτώβριο του ιδίου χρόνου, λίγο μετά τις εκλογές.
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου