Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ζήτησαν από συνταξιούχο με σύνταξη 560 ευρώ, να δώσει στο χαράτσι 400

Από τη ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ
Βοήθεια από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη ζήτησε μια 80χρονη που διαμένει στην Αγία Τριάδα, η οποία «πάγωσε» όταν αντίκρισε το φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ στον οποίο είχε συμπεριληφθεί το χαράτσι του ειδικού τέλους ακινήτων.
Σε απόγνωση η κ. Μαρία Αλεξάκη τηλεφώνησε στον κ. Βαρδάκη, ο οποίος αμέσως την επισκέφτηκε και ένιωσε την απογοήτευσή της, αφού φοβόταν ότι θα της έκοβαν το ρεύμα και θα έχανε τη μόνη της… συντροφιά. Τη ζεστασιά μιας ηλεκτρικής σόμπας.
Η κ. Αλεξάκη περιέγραψε στην εφημερίδα μας το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει αλλά και τη μοναξιά της που «παγώνει» την ψυχή της.
Όπως μας είπε, λαμβάνει σύνταξη 560 ευρώ, χρήματα που διαθέτει για φαγητό και για φάρμακα και σε καμία περίπτωση δεν περισσεύουν για φόρους και για χαράτσια.
Ο λογαριασμός ρεύματος άγγιζε τα 400 ευρώ, εκ των οποίων τα 300 ευρώ αφορούσαν το ειδικό τέλος ακινήτων. Επιπλέον, καλείται για πρώτη φορά να πληρώσει στην εφορία το ποσό των 79 ευρώ, ποσό που τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει μετά από πολλές στερήσεις.

«Θα μου κόψουν και τη ζεστασιά;»
«Τρελάθηκα όταν είδα το λογαριασμό. Δεν έχω λεφτά να τον πληρώσω. Τι θέλουν; Να μου κόψουν και τη ζεστασιά; Είναι ντροπή να προσπαθούν να πάρουν χρήματα από τους φτωχούς ανθρώπους. Γιατί δε χρεώνουν τους πλούσιους;», είπε με αγανάκτηση και μας έδειχνε συγχρόνως τα κουτιά με τα φάρμακα που πληρώνει για να έχει την υγειά της.
Όπως μας ανέφερε, δούλευε σκληρά από την ηλικία των 10χρονών. Δούλεψε σε αγροτικές εργασίες, ακόμη και ως υπηρέτρια για αρκετά χρόνια. Παλαιότερα, βοηθούσε και όσους είχαν ανάγκη από χρήματα, ενώ σήμερα νιώθει πικρία για τον τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει τους ηλικιωμένους και ανήμπορους ανθρώπους.

Θέμα αξιοπρέπειας
«Ένιωσα μεγάλη απογοήτευση. Η ηλικιωμένη είναι αξιοπρεπής. Όλοι μαζί πρέπει να αντιδράσουμε ως κοινωνία για να αποτρέψουμε πολιτικές που οδηγούν σε πλήρη εξαθλίωση», δήλωσε ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος πλήρωσε με χρήματα του Εργατικού Κέντρου το λογαριασμό ρεύματος της ηλικιωμένης, ώστε να μη μείνει στο σκοτάδι και στην παγωνιά.
«Πλήρωσα το λογαριασμό, όχι το χαράτσι, μέσω της ΔΕΗ», διευκρίνισε, ενώ παράλληλα διευκόλυνε την ηλικιωμένη και στο ζήτημα της εφορίας, αφού μετέβη ο ίδιος στη ΔΟΥ, έχοντας προηγουμένως λάβει τα 79 ευρώ από την 80χρονη, η οποία αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και έχει να βγει από το σπίτι της εδώ και 2 χρόνια.
Με δάκρια στα μάτια, η ηλικιωμένη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έμπρακτη συμπαράσταση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, αφού είδε στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο με ευαισθησίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου