Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

«Μια εκλογική ενότητα δεν αθροίζει απλώς δυνάμεις. Τις πολλαπλασιάζει»

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σπόρτινγκ

Χαρακτηριστικά πολιτικής εκστρατείας με στόχο την επίτευξη εκλογικής συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, κινημάτων, δυνάμεων της οικολογίας αλλά και δυνάμεων που αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ, προσέδωσε στην πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση στο γήπεδο του Σπόρτινγκ.
Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην πολιτική συμμαχιών και ειδικότερα στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια μεγάλη συμμαχία ενόψει των εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι όλες αυτές οι δυνάμεις «μπορούν και πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να βαδίσουν βάζοντας μπροστά αυτά που μας ενώνουν», ενώ υποστήριξε ότι «στις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε, μια εκλογική ενότητα δεν αθροίζει απλώς δυνάμεις. Τις πολλαπλασιάζει». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η εκλογική συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί στη βάση ενός μίνιμουμ προγράμματος απεμπλοκής από το Μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτή τη βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ, με επιμονή και υπομονή, προβάλλει την ανάγκη να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση «όλων όσοι αγωνίζονται ενάντια στο ήδη συσπειρωμένο κόμμα του Μνημονίου, γύρω από ένα κοινό πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορούν να πάρουν μέρος όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, «αλλά και κάθε προοδευτική δύναμη που αρνείται να τοποθετήσει τον εαυτό της στο κόμμα του Μνημονίου. Οι δυνάμεις της Οικολογίας, δυνάμεις που από θέση αρχών και αξιών κόβουν τους παλιούς δεσμούς τους με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι δυνάμεις του τεράστιου και πολύμορφου κινήματος κοινωνικών αντιστάσεων, καθώς και οι απλοί άνθρωποι που δεν βλέπουν τον εαυτό τους και τις πολιτικές τους αξίες να συμβιβάζονται πια με το απογυμνωμένο και υπό κατάρρευση δικομματικό σύστημα».

Όλες αυτές οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να βάλουν τα θεμέλια για έναν νέο πολιτικό και κοινωνικό Συνασπισμό Εξουσίας, που θα κάνει πραγματικότητα την ανάγκη για έναν εναλλακτικό δρόμο, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός, όπως παραδέχθηκε ότι «κάποιες ηγεσίες δεν αισθάνονται άνετα με μια τέτοια προοπτική».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις που διαμόρφωσαν το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αποτυχία της πολιτικής των Μνημονίων, και το δυνάμωμα των κινημάτων κοινωνικής αντίστασης, έχουν οδηγήσει το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα σε κινήσεις πανικού ενόψει της λαϊκής ετυμηγορίας. Στην προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επιστράτευσαν τον τεχνοκράτη κ. Παπαδήμο, για να συνεχίσει την ίδια ακριβώς πολιτική, έτσι ώστε να αποφύγουν οι ίδιοι το πολιτικό κόστος. Κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο εκλογών, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «ας ξέρει, όμως, αυτός ο θίασος ποικιλιών, ο οποίος συναποτελεί το κόμμα του Μνημονίου ότι τα σχέδια εκτροπής και υποταγής της λαϊκής θέλησης δεν θα περάσουν».

Ιδιαίτερη οξύς ήταν ο κ. Τσίπρας για την συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση και στην στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κάνοντας λόγο για «νοσταλγούς της χούντας» που «καμαρώνουν σε υπουργικές καρέκλες, δίπλα σε υποτιθέμενους δημοκράτες και σοσιαλιστές». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, αναφερόμενος στη στάση των ΜΜΕ ότι «σε λίγο ο κ. Καρατζαφέρης θα συμπαρουσιάζει και τα δελτία των οκτώ. Αυτό το ξέπλυμα της ακροδεξιάς, η οποία ανησυχεί μήπως υπάρξει εκλογική συνεργασία της αριστεράς, θα είναι το επιστέγασμα ντροπής για το σύντομο και καταστροφικό πέρασμα του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Θα είναι και το στίγμα που θα ακολουθεί τον κ. Παπαδήμο».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες , η Αριστερά δυναμώνει. Αλλά, υπογράμμισε, οι απαιτήσεις από την Αριστερά αυξάνονται ακόμα περισσότερο και υπό το πρίσμα αυτό σημείωσε: «Δεν μας αρκεί και δεν πρέπει να μας αρκεί να καταγράψουμε αυξημένα εκλογικά ποσοστά. Η κοινωνία δεν περιμένει αυτό από εμάς. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να συγκρουστούμε με τους συσχετισμούς δύναμης. Και να τους αλλάξουμε».

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πιέρ Λοράν πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά και ΓΓ του Γαλλικού ΚΚ και ο Αντώνης Νταβανέλος μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου