Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η Συνήγορος του Πολίτη για το χαράτσι

Σοβαρά προβλήματα στο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη και ζητά από το υπουργείο Οικονομικών την επίλυσή τους. 
Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο η Συνήγορος Καλλιόπη Σπανού εντοπίζει συγκεκριμένα προβλήματα και παρακαλεί για την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου.
Ειδικά σε ζητήματα που σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.

Υπογραμμίζει επίσης ότι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος συνιστά, σε κάθε περίπτωση, ένα υπέρμετρα επαχθές μέτρο κυρίως για ορισμένες ομάδες πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας.
Η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει δε ότι «η διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ειδικό τέλος συνιστά στέρηση βασικών βιοτικών αγαθών αναγκαίων για τη θέρμανση, τη σίτιση και την καθαριότητα των ίδιων και της οικογένειάς τους. Στις περιπτώσεις αυτές με κριτήριο την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας θα πρέπει και υπό προϋποθέσεις να προτάσσεται η προστασία συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών, όπως η προστασία της αξίας του ανθρώπου, η προστασία της υγείας, η προστασία της οικογένειας, της μητρότητας, της παιδικής ηλικίας και των ευαίσθητων κατηγοριών πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου