Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Δεν είναι δυνατόν κ. Κουβέλη να ονομάζεστε "Αριστερό κόμμα"

Άποψη: Left-News
Υπήρχαν πολλοί λόγοι όταν τα μέλη της “Ανανεωτικής Πτέρυγας” αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να συνεχίσουν το δικό τους πολιτικό δρόμο.
Χωρίς να χρειαστεί να επεκταθούμε στα γεγονότα, κοιτώντας το χρόνο προς το παρελθόν, τα πρώτα σημάδια της ρήξης ήρθαν από τις εσωκομματικές εκλογές του Συνασπισμού, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επικράτησε με συντριπτικά ποσοστά του έτερου υποψήφιου για την προεδρία του κόμματος, Φώτη Κουβέλη.

Φαινόταν, ίσως όχι τόσα έντονα τότε, ότι το γυαλί έχει ήδη ραγίσει και πως οι κοινωνικές αναταράξεις, το οικονομικό και πολιτικό πεδίο θα ήταν αυτό που θα καθόριζε τη περαιτέρω στάση της πτέρυγας. Αφήνοντας πίσω τα τεράστια δημοσκοπικά ποσοστά που αρχικά συγκέντρωσε ο Τσίπρας, γεγονός που έβαζε με τα βεβαιότητας διλήμματα στην “άλλη πλευρά”, οι εκλογές, οι ευρωεκλογές, κράτησαν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα τις δύο πλευρές μαζί, κάτω από τη σκέπη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Tα επιχειρήματα της αποχώρησης ήταν πολλά. Σε άλλα συμφωνούμε και σε άλλα όχι. Το ζήτημα είναι τελικά, τι είναι αυτό το νέο κόμμα που ονομάζεται “Δημοκρατική Αριστερά”, τι ρόλο θέλει να παίξει στη νέα -υπό ΔΝΤ και μνημόνιο- εποχή.
Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι: Περιμέναμε από το Φώτη Κουβέλη μια πιο ήπια στάση, όπως μας έχει συνηθίσει χρόνια τώρα, πάνω σε όλα τα ζητήματα. Αντιθέτως η ήπια στάση κρατήθηκε όταν βρισκόταν στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τώρα πλέον ξεσπάθωσε. Τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. όσο και οι βουλευτές και τα στελέχη του.

Μερικά παραδείγματα:

-Δεν είναι δυνατόν, για "Αριστερό κόμμα", στέλεχός σου να υμνεί και να “συγχωρεί” το Μάκη Βορίδη για τη...τσεκούρατη δράση του...

-Δεν είναι δυνατόν, για "Αριστερό κόμμα", ο πρόεδρός του να "στάζει μέλι" για τον δοτό Πρωθυπουργό της χώρας.

-Δεν είναι δυνατόν, για "Αριστερό κόμμα", να ανοίγεις τις πόρτες, κάνοντας λόγο για μετεκλογική συνεργασία, στο κόμμα που έφερε ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ το ΔΝΤ στη χώρα, εξαθλιώνοντας τη κοινωνία.

-Δεν είναι δυνατόν, για "Αριστερό κόμμα" να μην σε ενδιαφέρει πότε και αν θα γίνουν εκλογές.

-Δεν είναι δυνατόν, για "Αριστερό κόμμα", να ξεχνάς πως ανήκεις στην Αριστερά, να ξεχνάς πως εκλέχτηκες με την Αριστερά και δη τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποκαλείς “φασίστες” τους πρώην συντρόφους σου.

-Δεν είναι δυνατόν, για "Αριστερό κόμμα", το ένα σου στέλεχος να παρακαλάει για μια υπουργική καρέκλα σε ένα καθεστώς συγκυβέρνησης με την ακροδεξία και λίγες ημέρες μετά ο πρόεδρός του να αποκλείει το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον ΛάΟΣ. Παράλληλα άλλα στελέχη σου να ζητούν να υπερψηφίσεις τη κυβένρηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ υπ τον Παπαδήμο και αυτό να δημιουργεί νέες ρήξεις στο εσωτερικό.

-Δεν είναι δυνατόν, για "Αριστερό κόμμα", να αποχωρείς από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της “πολυφωνίας” των “αντίρροπων δυνάμεων” “των συνιστωσών” και τελικά να δημιουργείς ένα κόμμα-δεκανίκι του συστήματος με περισσότερες εσωτερικές διαμάχες!

-Δεν είναι δυνατόν, για "Αριστερό κόμμα", να σε ενδιαφέρει αν θα υπογράψει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς!
-Δεν είναι δυνατόν, για "Αριστερό κόμμα", να συμπλέεις σε θέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, του Φαήλου Κρανιδιώτη και του...Γιάννη Μανώλη... 

Ξέρω, πολλοί θα σκεφτούν πως κάποιες από τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. μπορεί και να αποσκοπούν σε μικροπολιτικές τακτικές ψηφοθηρικών λόγων. Δεν θα διαφωνήσουμε. Όμως, σήμερα, δεν ζούμε στο 2003. Ούτε καν στο 2009. Ζούμε στο 2011. Και τα χειρότερα 2012 για την κοινωνία μας έρχονται.

Είναι εγκληματικό λοιπόν, αυτή τη τόσο κρίσιμη και ιστορική περίοδο για τη χώρα, για τους εργαζόμενους, για το μέλλον των παιδιών μας, ένα κόμμα που δίπλα στο “Δημοκρατική” κότσαρε και τη λέξη “Αριστερά” να πρεσβεύει ως “σύγχρονο τρόπο αντίληψης” το μνημόνιο, το ΔΝΤ, τον Παπαδήμο, το φασισμό του ΛΑΟΣ και να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για μία καρεκλίτσα παραπλανώντας ένα ποσοστό των πολιτών με τη λέξη "Αριστερά".

Δεν είναι αυτός ο προορισμός της Αριστεράς. Και είτε το θέλει η ΔΗΜ.ΑΡ. είτε όχι, στα ακόμη πιο έντονα πολιτικά διλήμματα που θα τεθούν στο σύντομο μέλλον θα την αναγκάσουν είτε να διαγράψει από το τίτλο του κόμματός της την λέξη "Αριστερά" είτε να αναθεωρήσει θέσεις και απόψεις, περνώντας στο μέτωπο του αντιμνημονιακού αγώνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου