Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει στην παρούσα μορφή της

Η ευρωζώνη είναι απίθανο να επιβιώσει από την κρίση χρέους με την παρούσα μορφή της, υποστηρίζουν κορυφαίοι οικονομολόγοι και πρώην υπεύθυνοι για τη χάραξη οικονομικής πολιτικής σε δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Ρόιτερς.
Οι 14 από τους 20 πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους και ιθύνοντες που ρωτήθηκαν σχετικά τις τελευταίες 10 ημέρες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αλλάξει η μορφή της ευρωζώνης. Οι δέκα από αυτούς είπαν ότι στηρίζουν την επιλογή μιας νέας ευρωζώνης με λιγότερα
μέλη, ενώ οι επτά υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί. Μόνο οι έξι από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα επιβιώσει όπως είναι σήμερα.
"Η ευρωζώνη μπορεί και πρέπει να επιβιώσει, αλλά δεν θα τα καταφέρει στην τροχιά που ακολουθεί σήμερα", είπε ο Τζέφρι Σακς, διευθυντής του Ινστιτούτου Γης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Το βασικό ερώτημα που τέθηκε ήταν αν για να αντιμετωπιστεί η κρίση θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είτε να αναλάβει ρόλο δανειστή είτε να αγοράσει ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης με αντάλλαγμα μια δεσμευτική δημοσιονομική εποπτεία. Οι οικονομολόγοι κατέστησαν σαφές ότι η μεγαλύτερη ανάμιξη της ΕΚΤ θα πρέπει να συνοδεύεται από μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων.
Οι οικονομολόγοι εξέφρασαν επίσης την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν έχουν καταφέρει με τους πόρους που διαθέτουν να λύσουν την κρίση. "Στο στάδιο αυτό, πιστεύω ότι θα πρέπει να δείξουν πολιτική βούληση και να προχωρήσουν στη φορολογική ενοποίηση", υποστήριξε ο Φρανσουά Μπουργκινιόν, διευθυντής της Οικονομικής Σχολής του Παρισιού και πρώην οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μέσω μιας αρχής που θα είχε τη δυνατότητα παρέμβασης στην περίπτωση που οι χώρες παραβίαζαν βασικούς κανονισμούς. "Όταν γίνει αυτό, θα είναι δυνατό να εκδοθούν ευρωομόλογα και πιθανώς να τροποποιηθούν οι κανονισμοί της ΕΚΤ", πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Μπουργκινιόν έγιναν πριν από την παρουσίαση, σήμερα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των προτάσεών της για τη δημιουργία ευρωομολόγου και τη σύγκλιση των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης.
Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, καθηγητής κυβερνητικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, είπε ότι οι σημερινοί ηγέτες των χωρών θα πρέπει να κάνουν στην άκρη και να αφήσουν τους ψηφοφόρους να εκλέξουν νέες ηγεσίες, ικανές να βγάλουν την Ευρώπη από την κρίση. "Χρειάζονται ηγέτες που να ξέρουν την πραγματική οικονομία, να καταλαβαίνουν τους λογαριασμούς οικονομικού εισοδήματος, να έχουν πρακτική άποψη για τη λειτουργία της κεντρικής τράπεζας και να είναι αφοσιωμένοι στην οικονομική επιτυχία της Ευρώπης και όχι απλώς στη στήριξη των εθνικών τραπεζών τους", τόνισε.
Από τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου