Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Mέσα σε μια εβδομάδα τα 'χασαν όλα

Ποιες απώλειες κατέγραψαν Παπανδρέου και Σαμαράς 

Ο ένας δεν είναι πια πρωθυπουργός και ο άλλος δεν είναι πια αντιμνημονιακός
Από εκείνη τη στιγμή και μέσα σε μια εβδομάδα ήλθαν τα πάνω-κάτω. Τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Σαμαράς εξαναγκάτηκαν σε επιλογές που τους έθεσαν εκτός των στόχων τους.
Συγκεκριμένα:
Ο κ. Παπανδρέου εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Πρωθυπουργία δύο χρόνια μετά την εκλογική του νίκη και την ανάληψη των Πρωθυπουργικών καθηκόντων. Είναι η μοναδική απώλεια που είχε, αλλά μάλλον πολύ μεγάλη.
Ο κ. Σαμαράς εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση από την αντιμνημονιακή πολιτική που ακολουθούσε και η οποία τον είχε βοηθήσει να βρίσκεται 7,5-8 μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Μέσα σε μια εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. από αντιμνημονιακός βρέθηκε να στηρίζει και να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που όχι απλά θα στηρίξει το μνημόνιο, αλλά θα πάρει και νέα σκληρά μέτρα. Η μετακίνησή του αυτή δεν ήταν η μοναδική:
**Από τον όρο που έβαζε οι εκλογές να γίνουν στις 4 Δεκεμβρίου, έφτασε να αποδεχθεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και προκήρυξη εκλοφών στις 19 Φεβρουαρίου.
* Από την απαίτησή του να παραιτηθεί άμεσα ο πρωθυπουργός και μετά να αρχίσει η συζήτηση για τη νέα κυβέρνηση, έφτασε να αποδεχθεί την συγκρότηση νέας κυβέρνησης χωρίς Πρωθυπουργό τον Παπανδρέου.
* Από την αρχική του θέση του η νέα μεταβατική κυβέρνηση να μην είναι πολιτική,  έφτασε να συμφωνήσει να είναι πολιτική και να συμμετέχουν και στελέχη από τη Ν.Δ.
* Κέρδισε πάντως την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού, έστω κι αν αυτή δεν την προκάλεσε ο κ. Σαμαράς, αλλά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ή καλύτερα ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου με την "γκάφα" για δημοψήφισμα.
  Νάσος Νασόπουλος
Διαβάστε ακόμα
Παπανδρέου-Σαμαράς συμφώνησαν σε αυτό που η τρόικα επέβαλε: κυβέρνηση συνεργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου