Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Αλ. Τσίπρας: Ενωμένη η Αριστερά μπορεί να γίνει πρώτο κόμμα

Η συνεργασία μπορεί να στερήσει από τη ΝΔ το μπόνους των 50 εδρών



Τη δυνατότητα να γίνει πρώτη δύναμη στη χώρα μια "ενωμένη Αριστερά" σε συνεργασία με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις, στην περίπτωση κοινής καθόδου στις εκλογές, αρχίζει να προβάλλει ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να επιχειρηματολογεί υπέρ ενός αντινεοφιλελεύθερου αντιμνημονιακού μετώπου με προοπτική ένα νέο συνασπισμό εξουσίας.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, με βάση την πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες και τις δημοσκοπικές μετρήσεις, εκφωνεί πλέον έντονα την άποψη ότι η πρόταση για ενότητα της Αριστεράς και για ευρύτερη συνεργασία αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων, κομματικών σχημάτων και προσωπικοτήτων, δεν είναι θεωρητικού χαρακτήρα αλλά μπορεί να στερήσει τη ΝΔ του κ. Αντ. Σαμαρά - που φαίνεται ότι έχει εκλογικό προβάδισμα - από το μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου.


Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στο Ράδιο 9 (Τρίτη 6.12.2011), υπερθεμάτισε στην άποψη ότι και το δημοσκοπικό άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς δείχνει πως η αντιμνημονιακή συνεργασία μπορεί να γίνει πρώτο κόμμα.

'Οπως εξήγησε, «στο χώρο της αριστεράς το μεγάλο ζήτημα, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ και δευτερευόντως και η στάση του Φ. Κουβέλη. Της Δημοκρατικής Αριστεράς που ήταν μέχρι πρότινος κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ». Κι αυτό, ανεξάρτητα από το «πώς μπορούν να προχωράνε, και προχωράνε σημαντικές διεργασίες, ενωτικές διεργασίες και στον πολιτικό και στον κοινωνικό χώρο, με μικρότερες συλλογικότητες, με προσωπικότητες που πια δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους να παραμένει στο ΠΑΣΟΚ του μνημονίου».

Και πρόσθεσε: «Εκεί λοιπόν πρέπει να απευθύνετε τα ερωτήματα. Εμείς έχουμε δεδομένη και διακηρυγμένη την πρόταση μιας ευρύτερης συνεργασίας. Κι εγώ ρωτώ, θα αφήσουμε τον κ. Σαμαρά στις επόμενες εκλογές να πάρει 50 έδρες μπόνους; Δηλαδή μέσα από την άρνηση και τις προφάσεις που βρίσκουμε κάθε φορά».

Μάλιστα, χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία σήμερα, για πρώτη φορά μετά την περίοδο '40-44 με το ΕΑΜ, η αριστερά να γίνει πρώτη δύναμη: «Η κυρία Παπαρήγα λέει ότι είμαστε φιλοευρωπαϊστές γι αυτό δεν συνεργάζεται, ο κ. Κουβέλης λέει ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές. Πρόσχημα η Ευρώπη και στους δύο. Θα αφήσουμε λοιπόν τη δεξιά και τον κ. Σαμαρά ο οποίος θα έρθει για να εφαρμόσει ένα καλύτερο μνημόνιο, αυτό λέει κι έχει φανεί πια από τις υποχωρήσεις που έχει κάνει, να πάρει τις 50 έδρες μπόνους; Τώρα που έχουμε μια ιστορική ευκαιρία, για πρώτη φορά μετά το ΄40-΄44, όταν με το ΕΑΜ η αριστερά κατάφερε να γίνει ηγεμονεύουσα δύναμη, έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να γίνουμε πρώτη πολιτική δύναμη και να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που σκοπό θα έχει την έξοδο από το μνημόνιο και απ΄ αυτή τη λαίλαπα».

Παράλληλα, έκανε επίθεση φιλίας προς τη Δημοκρατική Αριστερά, επισημαίνοντας με καυστικό τρόπο ότι αν ο κ. Κουβέλης «θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει λύση από τη στήριξη δυνάμεων που στηρίζουν το μνημόνιο, ας βγει και ας μας το πει καθαρά. Γιατί σε κρίσιμες στιγμές, σε στιγμές ιστορικής τομής δεν μπορείς να είσαι σε δυο βάρκες. Ή θα είσαι στη μια πλευρά της όχθης ή στην άλλη. Αν είσαι μέσα στο ποτάμι, σε παίρνουν τα νερά και πνίγεσαι».

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι ανάλογη επιχειρηματολογία - αν και με διαφορετικό περιεχόμενο- είχε αναπτύξει πριν από δυο εβδομάδες ο κ. Αλ. Αλαβάνος, λέγοντας ότι «χωρίς ενότητα η αριστερά χαρίζει 50 έδρες στη ΝΔ». Μιλώντας στο Κανάλι 10 (24.11.2011), ο κ. Αλαβάνος -με αφορμή την επιστολή Σαμαρά προς τους αξιωματούχους της ΕΕ - είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Σήμερα ο δικομματισμός είναι ένα κόμμα, το κόμμα της τρόικας. Για πρώτη φορά ο αριστερός χώρος μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση. Κόμματα και οργανώσεις του ριζοσπαστικού χώρου πρέπει να βρεθούν σε ένα τραπέζι για ένα κοινό πρόγραμμα με βάση την παύση πληρωμών.

Όχι όμως μόνο αυτό. Σε περίπτωση διαίρεσης του ριζοσπαστικού χώρου, μια αναμενόμενη πρώτη σε ψήφους ΝΔ στις εκλογές - που μπορεί να γίνουν σε λίγες βδομάδες - θα έχει το πριμ των 50 εδρών του εκλογικού νόμου. Σε περίπτωση ενότητάς του, ένα ενωμένο λαϊκό Μέτωπο έχει μεγάλη πια δυνατότητα να κατακτήσει την πρώτη θέση και να αφαιρέσει τις 50 έδρες από τη ΝΔ, ανεξάρτητα αν δεν τις πάρει και το ίδιο επειδή μπορεί να θεωρηθεί συνασπισμός κομμάτων.
Από τις δυνάμεις της αριστεράς εξαρτάται αν εκ των προτέρων θα χαρίσουν ή θα αφαιρέσουν από τη ΝΔ 50 έδρες, που μπορεί να κρίνουν την πορεία του τόπου.

Οι ευθύνες είναι ιστορικές. Ελπίζω ότι καμία αριστερή δύναμη δεν θα θελήσει τελικά να έχει ένα τέτοιο στίγμα στήριξης της δεξιάς, σε μια στιγμή μάλιστα πρωτοφανούς κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου