Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Εγκωμιαστικό άρθρο για την Ελλάδα από έναν Γερμανό

Ένα αρκετά ενδιαφέρον και εγκωμιαστικό άρθρο (αλλά και σπάνιο) δημοσιεύτηκε στην γερμανική εφημερίδα Die Welt και ήδη κάνει το γύρο του κόσμου καθώς μεταφράστηκε και στα αγγλικά.
Σε ένα σπάνιο για αυτήν την εποχή εγκωμιαστικό κείμενο με τίτλο «Τι χρωστάμε στην Ελλάδα: Ένας Γερμανός εκτιμά τις μεσογειακές αξίες», ο δημοσιογράφος Berthold Seewald γράφει για την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα.
Όπως τονίζει, ο ίδιος με την οικογένειά του αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι για να δείξουν στην 10χρονη κόρη τους τη Μεσόγειο.

Ενώ λοιπόν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες ήταν καθημερινά φαινόμενα τότε (λίγες μέρες πριν από την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου), έκπληκτος άκουσε την κόρη του να δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να ζήσει  στην Ελλάδα.
Γιατί ποιό λόγο;
Για το θερμό κλίμα, για το γεγονός ότι όλα είναι πιο συναρπαστικά, καθαρά και για το ότι η ζωή είναι λιγότερο έντονη και προγραμματισμένη σε σχέση με την πατρίδα της στον Βορρά.
Στην ερώτηση λοιπόν για τον αν οι Ευρωπαίοι χρειάζονται τη Μεσόγειο και την Ελλάδα, η απάντηση τονίζει ο Seewald πως είναι απλή: «ναι, φυσικά την χρειαζόμαστε».
Και εξηγεί τους λόγους στο άρθρο του, κάνοντας λόγο για το ότι η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός Νότος είναι απαραίτητες στον ψυχρό καπιταλιστικό Βορρά, καθώς κουβαλούν μια βαριά και πλούσια ιστορία και η Δύση οφείλει τον πολιτισμό αλλά και την πολιτική της δομή στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Θυμίζει ακόμα την ιστορία της Ελλάδας και γράφει για τους φιλέλληνες, τονίζοντας ότι η κόρη του αναγνώρισε όλες αυτές τις αξίες μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.
Και καταλήγει παραθέτοντας φράσεις γνωστών φιλελλήνων και θέτοντας το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν η ελιτ σε αυτές τις χώρες να καταστρέφει την πατρίδα της; Γιατί οι Έλληνες πολυεκατομμυριούχοι μπορούν να αγοράζουν ολόκληρες αστικές περιοχές στο Λονδίνο ενώ μια δημόσια υπάλληλος στην Αθήνα δεν μπορεί να ταϊσει την οικογένειά της
ΠΗΓΗ: mediagate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου