Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Δημοσιογράφος ή διαφημιστής;;;

Έχουμε ξαναγράψει παλιότερα για τον μεγαλοδημοσιογράφο της Θεσσαλίας, τον Ανδρέα Γιουρμετάκη (κανάλι TRT), ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρίας στη Λάρισα. Ο εν λόγω δημοσιογράφος-διαφημιστής, έγινε τις προηγούμενες ημέρες "ήρωας" επεισοδίου, το οποίο δημιούργησε επιτεθέμενος με χυδαίους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Ηρώ Διώτη.
Εμείς είχαμε πάντα και συνεχίζουμε να έχουμε τις απλές απορίες:
Πώς μπορεί να ενημερώνει κάποιος τον κόσμο σωστά και αντικειμενικά όταν ταυτόχρονα έχει οικονομικά συμφέροντα στο χώρο της διαφήμισης; Η Ένωση Συντακτών γιατί δεν παρεμβαίνει; Πού ..."ταξιδεύει" η δημοσιογραφική δεοντολογία στην περίπτωση Γιουρμετάκη; Ποιος και πώς μας διασφαλίζει ως πολίτες που θέλουμε να ενημερωθούμε αντικειμενικά, ότι οι πελάτες της εταιρίας του Γιουρμετάκη δεν παρεμβαίνουν (συναλλαγή λέγεται αυτό...) στο δημοσιογραφικό λειτούργημα που (υποτίθεται πως) κάνει ο δημοσιογράφος; Και φυσικά, είναι ηλίου φαεινότερον, πως κάποιος που θέλει να διαφημιστεί, θα προτιμήσει ένα γνωστό όνομα των μίντια, άρα την εταιρία Γιουρμετάκη (…πάει η όποια δεοντολογία!).
Όσον αφορά το περιστατικό, παραθέτουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, στην οποία  επισημαίνονται τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας καταγγέλλει την προκλητική επίθεση με χυδαίους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που δέχτηκε την Παρασκευή το πρωί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη από τον δημοσιογράφο – διαφημιστή κ. Ανδρέα Γιουρμετάκη.
Η αήθης αυτή επίθεση έγινε εντός του χώρου του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, μετά την εκδίκαση μήνυσης του κ. Γιουρμετάκη κατά της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Λάρισας (ΕΕΔΕΛ).
Στιγματίζουμε και καταδικάζουμε την πεζοδρομιακού τύπου επίθεση στο πρόσωπο της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε εξαιτίας της παρουσίας ως μάρτυρα υπεράσπισης της ΕΕΔΕΛ, εκφράζοντας την ευαισθησία των πολιτών για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία σε μια στιγμή που οι δημόσιοι φορείς αναθέτουν διαφημιστικό έργο επιλεκτικά σε πρόσωπα και εταιρείες. Θέλουμε να διακηρύξουμε ακόμη μια φορά ότι στα ζητήματα ηθικής, διαφάνειας και δεοντολογίας, τα όποια συμφέροντα θα βρίσκουν την Αριστερά πάντα μπροστά τους.
Καλούμε, τέλος, την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας να λάβει επίσημα θέση εάν είναι σύμφωνη με την ετεροαπασχόληση μέλους της σε επάγγελμα που ουδεμία σχέση ή συνάφεια έχει με τη δημοσιογραφία (ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στη Λάρισα), αφού αυτό αποτελεί επίσημη αιτία διαγραφής του από το Μητρώο των μελών της Ένωσης, βάσει του άρθρου 11, παρ. γ του Καταστατικού της, και εάν θεωρεί πρέπον, μέλη της να υβρίζουν απρόκλητα δημοσίως δημόσια πρόσωπα, λόγω προσωπικών αντιπαθειών ή και εμπαθειών και χωρίς πρότερο άλλο λόγο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου