Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Νέο "ράπισμα" σε Μέρκελ και Σαρκοζί από τον Χέλμουτ Σμιτ

Έντονες επικρίσεις κατά της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου διατύπωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ.
Μιλώντας από το βήμα του γερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Αμβούργο, την Παρασκευή, ο 93χρονος πολιτικός ανέφερε ότι Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί έχουν αναλάβει μεν την ηγεσία της Ευρώπης, με την πολιτική τους, όμως, έχουν αποξενωθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους τους, γεγονός που κρύβει κινδύνους για τη χώρα, όπως είπε, ενώ παρομοίωσε τη στάση της Γερμανίας με αυτήν πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Εξυπνότερο θα ήταν (η Μέρκελ) να μην βρίζει τους Έλληνες, να μην τσουβαλιάζει δέκα εκατ. ανθρώπους μαζί με τις παλιότερες κυβερνήσεις τους και στη συνέχεια να τους μαστιγώνει. Είναι υπερβολικά εύκολο: ο χοντρός Γερμανός με πληθυσμό 80 εκατ. να στριμώχνει τον ανίσχυρο Έλληνα», είπε ο κ. Σμιτ, σ' ένα πολύ χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", ο πρώην καγκελάριος εξέφρασε, επίσης, φόβους για άνοδο του πληθωρισμού, σε περίπτωση που δεν εκδοθούν ευρωομόλογα, τασσόμενος υπέρ της έκδοσής τους και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είτε θα αναλάβουμε από κοινού τα χρέη είτε θα πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αγοράσει ομόλογα των προβληματικών χωρών».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «ακόμη και οφειλέτες όπως η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσουν την εθνική κυριαρχία στο χειρισμό των κρατικών υποθέσεων».

Πηγή: protothema.gr, zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου