Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ο κεντροαριστερός δήμαρχος της Λουμπλιάνα προηγείται στις εκλογές της Σλοβενίας

Το κόμμα του κεντροαριστερού δημάρχου της Λουμπλιάνα, Ζόραν Γιάνκοβιτς, είναι ο νικητής των εκλογών στη Σλοβενία με ποσοστό 29,4%, δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 40% των ψήφων.
Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού Μπόρουτ Πάχορ έρχεται μόλις τρίτο, με ποσοστό μικρότερο από 10,3%, καθώς πλήρωσε στις κάλπες την αύξηση της ανεργίας και το ορατό ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης.
Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 25,9%, το κόμμα του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα, το οποίο ήταν μάλιστα φαβορί στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Ο Γιάνκοβιτς, πάντως, είναι πιθανό να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, και ο Πάχορ δηλώνει ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον της χώρας» είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός στην τηλεόραση.
Μέχρι την έναρξη της κρίσης, η Σλοβενία των 2 εκατ. κατοίκων είχε τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, έκτοτε όμως έχασε έδαφος και το 2009 είδε την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 8% το 2009. Παρά τη μικρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του 2011, επέστρεψε στην ύφεση με περαιτέρω συρρίκνωση κατά 0,5%.
Από τον περασμένο Μάιο ο Πάχορ είχε χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και συνέχιζε ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Τον Σεπτέμβριο οδηγήθηκε τελικά σε παραίτηση.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου