Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Τίτλοι τέλους για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι"

** 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» - ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ 6 ΜΗΝΕΣ!
** Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΚΑΙΕΙ» ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ !
** ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
** ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Τα πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι , απειλείται να τιναχτεί στον αέρα καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησής του (31 Δεκέμβρη λήγει η χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκά προγράμματα, βλ.παρακάτω), με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ανήμποροι
συμπολίτες μας που εξαρτώνται από τις υπηρεσίες τους να πεταχτούν στο κοινωνικό περιθώριο –στην πιο άσχημη οικονομικοκοινωνική συγκυρία - και εκατοντάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο.  
Oι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προχώρησαν την Τετάρτη 07 Δεκέμβρη σε 24ωρη απεργία, υπό την συνδικαλιστική κάλυψη της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Παράλληλα προχώρησαν και σε απεργιακή συγκέντρωση από τις 10 το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος. Αιτήματα των εργαζομένων αποτελούν η μονιμοποίηση των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» και των άλλων Κοινωνικών υπηρεσιών στους ΟΤΑ, μέσω της εξασφάλισης σταθερούς χρηματοδότησης, αλλά και η κατοχύρωση των θέσεων εργασίας τους. 
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ με ανακοίνωση της τονίζει πως διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» τα εξής:
1.Την προώθηση άμεσα νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου, καθώς παρέχουν έργο μόνιμο και αναγκαίο για την κοινωνία.
2. Δημιουργία μόνιμων δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Ο.Τ.Α. με την στελέχωση των υπηρεσιών αυτών από το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που υπηρετεί πάνω από οκτώ χρόνια προκειμένου να υπάρξει η διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας τους.
3. Εξασφάλιση του κόστους μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στις Προνοιακές Δομές με σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα ,παρέχει στήριξη μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,σε 110.000 ηλικιωμένους συνανθρώπους μας προσφέροντας τους ιατρική και νοσηλευτική φροντίδασυναισθηματική υποστήριξη και διενέργεια εξωτερικών εργασιών, πράγμα που το καθιστά απολύτως απαραίτητο για τους ανήμπορους αυτούς ανθρώπους.
Αξίζει να προσθέσουμε πως τα κοινωνικά προγράμματα πρόνοιας όπως το συγκεκριμένο έχουν ενταχθεί εδώ και δεκαετίες στους ΟΤΑ χωρίς ποτέ, όμως, να εξασφαλιστεί η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους, παρά την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα των υπηρεσιών τους.
Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείτο από κοινοτικά κονδύλια όπως το Β' και Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αλλά και το ΕΣΠΑ, των οποίων όμως η χρηματοδότηση λήγει στις 31 Δεκέμβρη.
 Δυστυχώς όμως, κανένας δημόσιος φορέας και κυρίως η Κυβέρνηση, δεν έχουν προβλέψει καμία πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος μετά τις 31 Δεκέμβρη, αφήνοντας το απλά να βάλει λουκέτο!
 Παρά την δέσμευση -συμφωνία της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει μόνιμη υπηρεσία (Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και ίσων Ευκαιριών στις 12/11/2007 , 1647 στον κ. Δρόσο, Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων κ Ανάπτυξης Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών), μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
 Όπως, τέλος, σημειώνουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, σε ανακοίνωσή τους:
«Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα δουλεύουν από το 2002 έως και σήμερα κάτω από αντίξοες συνθήκες στην υπηρεσία του πολίτη βάζοντας «πλάτη» σε αυτό το Κράτος και τις πολιτικές του, συμβάλλοντας καθημερινά με τη στάση και την εργασία τους στην διατήρηση του Κράτους Πρόνοιας παρά το γεγονός ότι έχουν περιέλθει πλέον σε δεινή οικονομική κατάσταση αφού δεν μπορούν να πληρώσουν βασικές τους υποχρεώσεις.(Aπλήρωτοι στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον 6 μήνες).
Οι εργαζόμενοι των ΒΣΣ έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ (Ν.2190/94) με πλήρες ωράριο και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη χωρίς ούτε μια ημέρα διακοπή όλα αυτά τα χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Η επιτυχία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους εργαζομένους οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια δώσανε τα μέγιστα των προσπαθειών τους, εργαστήκανε με συνέπεια και συνέχεια δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τους εξυπηρετούμενους, καταφέρανε να δει ο συμπολίτης μας το κοινωνικό κράτος και κερδίσανε την αποδοχή από όλους τους πολίτες (σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας για λογαριασμό του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την πλέον υψηλή αποδοχή από τον πληθυσμό έχουν τα Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου