Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

O Γ. Παπανδρέου δείχνει την Goldman Sachs

Όψιμη επίθεση κατά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και ειδικότερα κατά της Goldman Sachs εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου, προκαλώντας απορίες και ερωτήματα για τον χρόνο και το περιεχόμενο των απόψεων που εξέφρασε.


O Παπανδρέου στο Ντέρμπαν
Σε συνέντευξή του από το Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής στην δημοσιογράφο Αmy Goodman, που δόθηκε χθες κατά τη σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, υπογράμμισε ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα «υπονομεύει την Δημοκρατία».

Ιδιαίτερη έκπληξη απετέλεσε η απάντησή του πρώην πρωθυπουργού στην ερώτηση για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Goldman Sachs κατά την ελληνική κρίση.

Όπως είπε, το ελληνικό κοινοβούλιο διερευνά τον ρόλο της εταιρείας, και «σύντομα θα υπάρξει το πόρισμα», από εξεταστική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση, η οποία συγκροτήθηκε μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ, με θέμα την «οικονομία από το 2001».

Ο Gary D. Cohn της Goldman Sachs

Η επιτροπή, ωστόσο, ουδέποτε εξέδωσε πόρισμα και θεωρείται υποβαθμισμένη, μάλιστα, από την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, κατά την ίδια συνέντευξη, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την υποστήριξη του στο κίνημα κατά της Wall Street «Occupy» στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στο αίτημα του για αναδιανομή όχι μόνο του πλούτου, αλλά και της εξουσίας. «Θα πρέπει να ανανεώσουμε τις δημοκρατίες μας», τόνισε.



Tετ-α-τετ Παπανδρέου-Στρος Καν
Οι μεγάλες αντιφάσεις 

Κατά μία άποψη, ο κ. Παπανδρέου απαλλαγμένος πλέον από τα πολιτικά βάρη της πρωθυπουργίας, κατόρθωσε να ξαναθυμηθεί το σοσιαλιστικό παρελθόν του.

Όμως το παρελθόν αυτό, δεν φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την λήψη αποφάσεων που αφορούσαν το μέλλον της χώρας. 

Όπως έχει αποκαλυφθεί ο κ. Παπανδρέου, συζητούσε ήδη την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ με τον ίδιο τον Στρος Καν, αρκετά πριν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου, προφανώς γνωρίζοντας την τραγική κατάσταση της Οικονομίας και τι έμελλε να πράξουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί Oίκοι, που στη συνέχεια υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με τα γνωστά αποτελέσματα.

Άρθρο της Le Monde
Ένα μόλις μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ενώ συζητούσε εδώ και μήνες με το ΔΝΤ για την προσφυγή σε αυτό, ο κ. Παπανδρέου συνάντησε κατ΄ ιδίαν στην Αθήνα, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, τον πρόεδρο και επιχειρησιακό διευθυντή (CΟΟ) της Goldman Sachs Gary D. Cohn. Ακολούθησε γεύμα στο ξενοδοχείο Πεντελικόν παρόντος του διευθυντή επενδύσεων της εταιρείας Jim O’Neil και των υπουργών Γ. Παπακωνσταντίνου, Λούκας Κατσέλη και Δημήτρη Δρούτσα.

Προηγουμένως οι επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων είχαν επαφές με Έλληνες τραπεζίτες. Οι συζητήσεις τόσο με τους Έλληνες πολιτικούς όσο και με τους τραπεζίτες, σύμφωνα με πηγές που επρόσκειντο στην τότε κυβέρνηση, είχαν ως αντικείμενο την συμμετοχή της Goldman Sachs στο πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου για το 2010, επί της ουσίας επρόκειτο για μία συζήτηση επαναγοράς χρέους της Ελλάδας από τη δευτερογενή αγορά, υπό τον φόβο της χρεωκοπίας.

Όπως φαίνεται, τελικά το deal με τον κυριότερο εκπρόσωπο της «άυλης» οικονομίας δεν τελεσφόρησε, το γεγονός όμως, δεν φαίνεται να προκάλεσε κάποια αποφασιστική ρήξη στον «διάλογο» με την Goldman Sachs.


Άρθρο των FT για την Goldman Sachs
Στις 19 Φεβρουαρίου 2010 o κ. Παπανδρέου διορίζει επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τον οικονομολόγο Πέτρο Χριστοδούλου. Ένα μήνα αργότερα ξεσπά σκάνδαλο όταν η γαλλική εφημερίδα Le Monde αποκαλύπτει ότι ο κ. Χριστοδούλου εργαζόταν για την Goldman Sachs, μάλιστα τον χαρακτηρίζει ως «μεσάζοντα» της εταιρείας στην Ευρώπη. Η γαλλική εφημερίδα προκαλεί αίσθηση κάνοντας λόγο για «ευρωπαϊκό δίκτυο επιρροής» της Goldman Sachs, αποτελούμενο από οικονομολόγους και τραπεζικούς ικανούς να «ανοίξουν πόρτες», όπως αναφέρει, στην Ευρώπη. Απαντώντας στην Le Monde ο κ. Χριστοδούλου, ο άνθρωπος που είχε ως αποστολή την διαχείριση του δημοσίου χρέους, απλώς παραδέχεται ότι στο παρελθόν εργαζόταν για την αμερικανική εταιρεία.



Προνομιακός συνομιλητής

Εύλογες λοιπόν οι απορίες που προκαλούν οι «μύδροι» του κ. Παπανδρέου κατά της Goldman Sachs και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφού ο ίδιος υπήρξε προνομιακός συνομιλητής τους. 

Μάλιστα, την ώρα που όλες αυτές οι διεργασίες με επενδυτικές τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς, βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, με τα γνωστά αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας, ο τότε πρωθυπουργός αποφεύγει ακόμη και να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
 Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στις 15 Δεκεμβρίου 2010, είχε ως αντικείμενο απλώς την «διαφθορά» και δεν ελέχθη ούτε λέξη για τις συνομιλίες με την  και το ΔΝΤ, ή το δημόσιο χρέος, όπως μάλιστα δηκτικά παρατήρησε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου