Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Όλη η εξουσία στο Βερολίνο

ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΕΕ!
ΑΝΩΝΥΜΕΣ (!) ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: «ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ»
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES 

Γερμανικό σχέδιο που κυκλοφόρησε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης – το λεγόμενο «Euro Working Group» - προτείνει, σύμφωνα με τους Financial Times, να εκχωρηθούν οι αποφάσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό σε έναν ειδικά ορισμένο για αυτό το σκοπό επίτροπο της ευρωζώνης, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι Γερμανός ή τουλάχιστον Γερμανικής εμπιστοσύνης.

Προξενεί κατάπληξη ότι το Γερμανικό αυτό σχέδιο, αντί να καταγγελθεί επώνυμα από την κυβέρνηση, ανώνυμες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν, περισσότερο ως μια προσπάθεια να διατηρήσουν τους τύπους, ότι "δεν το συζητάνε"! Η Γερμανική πρόταση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι προβάλλεται αυτή τη στιγμή. Είναι η ώρα που το PSI πλησιάζει προς την συνυπογραφή του, πράγμα που θα συνδυασθεί με ένα είδος πτώχευσης της χώρας, την οποία οι ιθύνοντες της ΕΕ - και πρώτα απ’ όλα η Γερμανία - θέλουν να αξιοποιήσουν για να εκχωρηθεί όλη η εξουσία απευθείας στην τρόικα και τη Γερμανική μπότα. 
Κι αυτό για να εφαρμοσθεί ένα νέο δρακόντειο μνημόνιο τελικής λεηλασίας και εξόντωσης του ελληνικού λαού.
Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να δούμε τις απαιτήσεις της τρόικας για κατεδάφιση μισθών, δώρων και Συλλογικών Συμβάσεων στη χώρα μας.
Το πιο τραγικό είναι ότι, παρά τις πλάγιες διαψεύσεις, με αυτούς τους σχεδιασμούς, συντάσσεται, επί της ουσίας, απολύτως ο «δοτός» πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και η «σκληρή» παραδομένη διακομματική ομάδα που τον περιβάλλει! Αυτό που μόνο τους προβληματίζει είναι το πώς θα βρουν τους κατάλληλους τρόπους για να «περάσουν» αυτοί οι σχεδιασμοί «παράδοσης» της χώρας με τις λιγότερες δυνατές λαϊκές αντιδράσεις.
Οι επόμενες εβδομάδες αποκτούν μια τραγική ιστορική κρισιμότητα για τη χώρα και το μέλλον της!

Η «Iskra», προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει, επί του θέματος, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:FT: ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει η Ελλάδα να παραδώσει τις αποφάσεις για τους φόρους και τις δαπάνες σε έναν «επίτροπο προϋπολογισμού» της ευρωζώνης υποστηρίζουν οι FT επικαλούμενοι αντίγραφο της πρότασης που έχουν στην κατοχή τους, με στόχο να «εξασφαλιστεί» η βοήθεια των 130 δισ. ευρώ.
Ο επίτροπος θα έχει το δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό αν αυτές δεν είναι στο πλαίσιο των στόχων που έχουν θέσει οι δανειστές. Θα έχει παράλληλα τη δυνατότητα να ελέγχει όλα τα σημαντικά σκέλη των δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης.
«Ο έλεγχος του προϋπολογισμού πρέπει να τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο», αναφέρει η πρόταση. «Δεδομένης της απογοητευτικής συμμόρφωσης έως σήμερα, η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί την μεταβίβαση της ανεξαρτησίας του προϋπολογισμού της σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο».
Το γερμανικό σχέδιο που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Παρασκευής στα στελέχη των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης, το λεγόμενο “euro working group”, υποδηλώνει πόσο μεγάλη είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, σημειώνουν οι FT.
Παρά το γεγονός ότι ο τεχνοκράτης Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται πλέον στη θέση του πρωθυπουργού η στάση απέναντι στην Ελλάδα από την Ε.Ε. συνεχίζει να χειροτερεύει. Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι λίγα έχουν γίνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός.
Σύμφωνα πάντως με το γερμανικό σχέδιο, η Αθήνα θα επιτρέπεται να ξοδεύει χρήματα για τις ανάγκες λειτουργίας της κυβέρνησης μόνο αφού έχει εξυπηρετήσει τις δανειακές της ανάγκες. Αν αυτός ο σχεδιασμός μετατραπεί σε νόμο, τότε οι αγορές και οι επενδυτές θα έχουν εξασφάλιση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πτώχευση.
«Αν μια μελλοντική δόση δεν εκταμιευθεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλεί τους δανειστές της με πτώχευση αλλά θα πρέπει να αποδεχθεί περαιτέρω μειώσεις στις πρωτογενείς δαπάνες ως μόνη διέξοδο απέναντι στη μη χρηματοδότηση», αναφέρει το έγγραφο.  
Πηγή: euro2day.gr


«ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Για παραχώρηση ορισμένων τουλάχιστον δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκούς θεσμούς φέρεται να πιέζει το Βερολίνο, σύμφωνα με πηγές πoυ επικαλείται το Reuters, στο πλαίσιο των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει του δεύτερου πακέτου στήριξης.
«Υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις στο Eurogroup και προτάσεις, μία εκ των οποίων προέρχεται από τη Γερμανία, για το πώς θα αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο προγράμματα στήριξης που βρίσκονται παρατεταμένα εκτός στόχων, για το εάν αυτό θα μπορεί να αγνοηθεί ή εάν πρέπει να πούμε "ως εδώ"» ανέφερε η πηγή.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι σύμφωνα με προτάσεις, ευρωπαϊκοί θεσμοί που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβουν «συγκεκριμένες αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων» για τη δημοσιονομική πολιτική. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη αυστηρότερο μέσω εξωτερικής τεχνογνωσίας» συμπλήρωσε η πηγή.
Πηγή στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να μείνει ανώνυμη απέκλεισε να τέθηκαν υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης τέτοιες προτάσεις στο επίπεδο του Eurogroup.
Στην ίδια κατεύθυνση, στο φύλλο των Financial Times της Παρασκευής γράφτηκε ότι η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να εκχωρήσει την κυριαρχία της στη δημοσιονομική της πολιτική σε Ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ένας επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.
«Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου» αναφέρει το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.
«Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα» εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση.

ΜΠΑΡΑΖ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Προς αυτή την κατεύθυνση δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το μπαράζ δηλώσεων κορυφαίων Γερμανών υπουργών για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και το μέλλον της στην Ευρωζώνη.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ότι «ανακοινώσεις από την Ελλάδα είχαμε πολλές. Τώρα ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση να δουλέψει.»
Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν προηγουμένως δεν υλοποιηθούν οι υπάρχουσες δεσμεύσεις.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, υπερασπίστηκε τη σκληρή στάση της χώρας του στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
«Εμείς οι Γερμανοί δεν περιμένουμε από κανέναν στην Ευρώπη περισσότερα απ' όσα ζητούμε από τους πολίτες μας. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους φορολογούμενους στη Γερμανία ότι πρέπει να κάνουν πράγματα, που άλλοι δεν θέλουν να κάνουν, ενώ ταυτόχρονα τους ζητούμε τα χρήματά τους».
«Δεν έχει νόημα» να δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ενώ «δεν ξέρουμε αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν πραγματικά» στην Αθήνα, υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμού επιτρόπου για την Ελλάδα.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα».
Ο Γερμανός υπουργός εξήγησε ότι αναφερόταν στο μοντέλο των επιτρόπων των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι «επιστρατεύονται» προκειμένου να βοηθήσουν τους δήμους, όταν υπάρχει πρόβλημα.
Διευκρίνισε πάντως ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμο και σε ένα κράτος», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα κυριαρχίας».
Πηγή: ΑΠΕ, in.gr 
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΑ ΠΕΡΙ «ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι εντός του Eurogroup γίνονται συζητήσεις να οριστεί από την ΕΕ ένας «εντεταλμένος προϋπολογισμού» για την Ελλάδα, η οποία θα εκχωρήσει με τον τρόπο αυτό στην πράξη τον έλεγχο των δημοσιονομικών της.
Σε δηλώσεις τους στο ελληνικό τμήμα της Deutsche Welle οι κύκλοι επισήμαναν ότι προχώρησαν στην πρόταση αυτή μετά την πρόσφατη προφορική ενημέρωση της τρόικας στους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης για την ανεπαρκή, όπως υποστήριξε η τρόικα, πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Είπαν ακόμη ότι προχώρησαν στην πρόταση λόγω και της αίσθησης που επικρατεί στις Βρυξέλλες ότι συνεχώς οι εταίροι διατυπώνουν παράπονα έναντι της Αθήνας.
Ωστόσο, η ίδια πηγή δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι το σχέδιο είναι γερμανικό.
Πρόσθεσε δε ότι «πρόκειται για ένα από τα σχέδια που συζητούνται αυτό το διάστημα στις Βρυξέλλες» και έχουν ως στόχο την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα.
Το έγγραφο που αποκάλυψαν οι Financial Times αναφέρει ότι ο επίτροπος θα επιτηρεί όλες τις μεγάλες δαπάνες στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα μπορεί να βάζει βέτο στις δημοσιονομικές αποφάσεις αν αυτές δεν συνάδουν με τους στόχους των διεθνών δανειστών.
Τίθεται επίσης σαν προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του χρέους έναντι άλλων εσωτερικών αναγκών.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: «ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΥΘΥΝΗ»
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα σχέδια τοποθέτησης «εντεταλμένου» στην Ελλάδα, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε το Σάββατο ότι «το εκτελεστικό έργο πρέπει να παραμείνει στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και στα όργανα της χώρας. Αυτή η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει».
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αναφέρει ότι με αφορμή τα δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επισημάνει ότι παραμένει σε ισχύ η δήλωση των κρατών μελών της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011, η οποία αναφέρει τα εξής: «Η κυριότητα του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των Ελληνικών Αρχών. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της τρόικας, θα εγκαθιδρύσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπια ελεγκτική οντότητα, η οποία μαζί με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες, θα εργαστεί στενά και σε συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και με την τρόικα, για να συμβουλέψουν και να βοηθήσουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, θα βοηθήσει την τρόικα να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο Μνημόνιο».
Συνεχίζοντας, ο ίδιος εκπρόσωπος σημειώνει ότι η Επιτροπή δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω την ελεγκτική οντότητά της. Τονίζει, ωστόσο, ότι κατά την Επιτροπή «τα εκτελεστικά καθήκοντα πρέπει να παραμείνουν στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και τα όργανα της χώρας. Η ευθύνη αυτή βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει».
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Ομάδα Δράσης που παρέχει τεχνική βοήθεια και εγκαταστάθηκε από την Επιτροπή, μεταξύ άλλων, στηρίζει τις ελληνικές Αρχές στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και σε τομείς που χρειάζονται μεταρρύθμιση. «Το έργο της Ομάδας Δράσης περιλαμβάνει καθήκοντα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, όπως είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών» αναφέρει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Π. ΚΑΨΗΣ: ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΤΡΕΨΟΔΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
Η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στο Eurogroup παρουσιάστηκε πρόταση για τον διορισμό εντεταλμένου, ο οποίος θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και θα έχει το δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις που δεν συνάδουν με τους στόχους.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η τρόικα κατά τη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα τοποθέτησης επιτρόπου απορρίπτοντας το γερμανικό σχέδιο.
Απορρίπτοντας την πρόταση η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Παντελή Καψή, τονίζει η αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης επί του προϋπολογισμού τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαίκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου.
Στην ανακοίνωση ακόμη τονίζεται ότι  «ήδη τα αποτελέσματα της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος».
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει ως εξής: «Με αφορμή δημοσιεύματα για την υποβολή σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο επίτροπος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση.
» Αυτό, εξάλλου, τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, όπου επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών.
» Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής και σε συνεργασία με τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στενότερη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
» Ταυτόχρονα, και με την τεχνική υποστήριξη που παρέχει η 'Ομάδα Δράσης', συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας και συνολικής μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού.
» Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή, αφού έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για τόκους), το οποίο από 24 δισ. ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το 2009, εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 5,2 δισ. ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011».
«Αστειότητες» χαρακτήρισαν κύκλοι της ΝΔ την πρόταση για ευρωπαίο επίτροπο για τον προϋπολογισμό και προσέθεσαν: «Δεν συζητάμε τέτοιο θέμα».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ
«Αν ο επίτροπος γίνει αναγκαίος για την πλουτοκρατία, θα τον δεχτούν. Όμως, με ή χωρίς επίτροπο, το έγκλημα σε βάρος του λαού είναι προαποφασισμένο από τη συγκυβέρνηση, την ΕΕ, τον ΣΕΒ και γενικά την πλουτοκρατία» δηλώνει το ΚΚΕ και προτρέπει: «Ο λαός θα γίνει κυρίαρχος μόνο αν πάρει στα χέρια του τις μεγάλες επιχειρήσεις και αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ με τη δική του εξουσία». «Οι απαιτήσεις της Τρόικας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας του PSI, που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να καταστήσει βιώσιμο το χρέος, ξεπερνούν κάθε όριο λογικής» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως «δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για σχέδιο λεηλασίας της χώρας και εκχώρησης της κυριαρχίας της στην ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία και στη διεθνή τοκογλυφία».
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός περιορισμένης θητείας που επέλεξαν προ διμήνου να παρακάμψουν τη λαϊκή κατακραυγή, δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση να υπογράψουν στο όνομα όλων των Ελλήνων, την καταδίκη της χώρας» και «η μόνη επιλογή εθνικής ευθύνης που τους έχει απομείνει είναι, σήμερα κιόλας, να αποφασίσουν την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, μέσα στο Φλεβάρη».
Την αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, προκάλεσαν οι πληροφορίες για την ύπαρξη πρότασης της Γερμανίας σχετικά με τον διορισμό επιτρόπου στην Ελλάδα. Ωστόσο, στην αντίδραση του, περιέργως κολλάει από συνήθεια και έμμονη ιδέα και την εντελώς πρωτότυπη επίθεση του στην έξοδο από το ευρώ, προσάπτοντας εύκολες κατηγορίες!
Ο Φ. Κουβέλης, σε δήλωσή του, αναφέρει ότι «από ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης επιδιώκεται να τεθεί η χώρα σε επιτροπεία, τροφοδοτώντας έτσι λαϊκιστικές και επικίνδυνες επιδιώξεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή» και τονίζει ότι «τα μέτρα που αξιώνει η τρόικα για μείωση μισθών, η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση των επικουρικών, η χωρίς όφελος του δημοσίου ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η όσο- όσο πώληση επιχειρήσεων του δημοσίου, πρέπει να αποκρουστούν».


Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου