Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Σε εκλογική ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να τεθεί το κόμμα σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις θα τεθούν επί τάπητος, σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων η πολιτική συμμαχιών, η δράση του κόμματος αλλά και τα ψηφοδέλτια.Αύριο και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις δύο συνεδριάσεις θα συζητηθεί και αναμένεται να εγκριθεί ένα κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάπτυξη ενός πολιτικού και κοινωνικού κινήματος που με σύνθημα «να τους ρίξουμε», θα επιδιώξει να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης Παπαδήμου και την προσφυγή σε εκλογές και τους άξονες, γύρω από τους οποίους θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα σχετικά με την πολιτική συμμαχιών, την δράση του κόμματος εντός και εκτός βουλής και τα ψηφοδέλτια.
Κεντρικό θέμα στο κείμενο που θα συζητηθεί, είναι η προγραμματική βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να βασιστούν οι συνεργασίες και στην συνέχεια, αυτή η προγραμματική βάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Επιτροπή Προγράμματος.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τόσο το πολιτικό όσο και το κοινωνικό επίπεδο και όπως αναφέρεται στο κείμενο, «είναι σε ευθεία αντίθεση με παρωχημένα "κεντροαριστερά σενάρια" που επιχειρούν να αναστήσουν, υπό νέες συνθήκες, ένα παρελθόν υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά όλη την περίοδο αυτής της μάχης ενάντια στον "μονόδρομο" των μνημονίων». Είναι, δηλαδή, μια πρόταση που αφορά την περίοδο μέχρι τις εκλογές, τις ίδιες τις εκλογές, αλλά και τη μετεκλογική περίοδο.
Άλλωστε, επισημαίνεται, «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μια Αριστερά συσπειρωμένη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο είναι σε θέση να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Γι' αυτό και η συσπείρωση της Αριστεράς είναι αίτημα της κοινωνίας και οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα της κοινωνίας».

Οι γενικοί κύριοι άξονες της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι περιγράφονται πιο αναλυτικά στο εκτενές κείμενο, είναι οι εξής:
1. Άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο, ανατροπή της πολιτικής που μας βυθίζει στην ύφεση και οδηγεί την κοινωνία στην καταστροφή. Ακύρωση του Μνημονίου και των μέτρων που απορρέουν από αυτό.
2. Ανατροπή της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που τη συνοδεύουν.
3. Ανατροπή της λιτότητας - αναδιανομή του πλούτου. Για την κρίση να πληρώσουν οι πλούσιοι και αυτοί που τη δημιούργησαν.
4. Προτεραιότητα για την Αριστερά είναι η κοινωνία και οι ανάγκες της.
5. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους χωρίς μνημόνια λιτότητας και εκποίησης του δημόσιου πλούτου.
6. Δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό κοινωνικό-δημοκρατικό έλεγχο. Εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών.
7. Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, στη βάση των αναγκών της κοινωνίας.
8. Υπεράσπιση δημόσιων αγαθών Υγείας - Παιδείας - Κοινωνικής Ασφάλισης.
9. Υπεράσπιση της δημοκρατίας.
10. Λαϊκή κυριαρχία, ανεξαρτησία.

Για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, το κείμενο αναφέρει ότι τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι απλώς άθροισμα των δυνάμεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να είναι ανοιχτά στην κοινωνία και ταυτόχρονα να εκφράζεται σε αυτά ο κόσμος των αγώνων, των κινημάτων, καθώς και να υπάρχουν πολλοί νέοι. Επίσης, να γίνει προσπάθεια για ίση παρουσία των δύο φύλων. Τέλος το κείμενο αναφέρει ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει να εκφράζουν την πολυχρωμία και τον πλουραλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τα ψηφοδέλτια της επαρχίας, είναι καθοριστική η γνώμη και απαραίτητη η συναίνεση των Τοπικών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου