Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνικός ανένδοτος για την παραίτηση της κυβέρνησης

Της Δάφνης Σφέτσα 
Από την ΑΥΓΗ
Με τη... σωτηρία της χώρας να συνεχίζεται από ένα νέο, ακόμη χειρότερο Μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί ανοιχτά σε κοινωνικό ανένδοτο για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπαδήμου και της δανειακής σύμβασης. “Να μιλήσει ο λαός” είναι η φράση που επανέλαβαν ο πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του σχήματος στις -οργισμένες- παρεμβάσεις τους μετά την ανακοίνωση του νέου πακέτου “διάσωσης”. Φράση με διττή έννοια: Να κατακλύσει ο λαός τους δρόμους, να συμμετάσχει στα οργανωμένα συλλαλητήρια των ημερών ενάντια στα μέτρα και τις κινηματικές πρωτοβουλίες που ξεπηδούν σε όλη τη χώρα. Αλλά και να πάμε άμεσα σε εκλογές: Η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι, για τον ΣΥΡΙΖΑ, “προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας”,
όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας στη δήλωσή του μετά το “θρίλερ” της “δήθεν διαπραγμάτευσης” των πολιτικών αρχηγών. Το αίτημα άλλωστε εκλογών έχει ήδη αναγνωριστεί από την πλειονότητα της κοινωνίας ως βασικός κόμβος για τη διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της μνημονιακής “σωτηρίας”. Αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, για πρώτη μάλιστα φορά -στα χρονικά- στις έρευνες οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρα προσφυγή σε κάλπες, αποτυπώνεται όμως στα συνθήματα του δρόμου. Δεν είναι τυχαίο που, επίσης για πρώτη φορά στα χρονικά, τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση και συγκεκριμένα η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί! Το αίτημα τώρα πρέπει να γίνει πράξη κι όλα τα σφυριά χτυπούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συντονισμός για την ενίσχυση της κοινωνικής αντίστασης
Κι έτσι σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν η απόφαση της έκτακτης Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη το πρωί: Με την κοινωνία να βράζει, η ηγεσία του σχήματος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν βρεθεί απέναντι στα Μνημόνια, σε συνάντηση για τον συντονισμό της δράσης. Το κάλεσμα δεν πήρε δημοσιότητα για να μην “καεί”, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας στα κεντρικά της Βαλτετσίου, δεν ανταποκρίθηκαν ωστόσο ΚΚΕ, Δημοκρατική Αριστερά και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αντίθετα, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις οργανώσεις: Άρμα Πολιτών, Ενωτική Κίνηση, Κοινωνική Αριστερά, Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, Νέος Αγωνιστής, παραβρέθηκε επίσης εκπρόσωπος της ανεξάρτητης βουλευτού Σοφίας Σακοράφα αλλά και αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, που όμως επέλεξε στο τέλος να μην συνυπογράψει το κοινό κάλεσμα στις κινητοποιήσεις. Το κοινό κείμενο καλεί στα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “δεν αναγνωρίζουμε τις μνημονιακές δανειακές συμβάσεις καθώς και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου Μνημονίου”.

Υπουργός άνευ αντικειμένου ο Γ. Κουτρουμάνης
Μια γραμμή που ακολούθησε από το βήμα της Βουλής και ο Αλ. Τσίπρας στην προχθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη - απουσία Λ. Παπαδήμου, τα “άκουσε” ο “υπουργός άνευ αντικειμένου” όπως τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αφού... “δεν υπάρχει εργασία πια”. Στην ομιλία αυτή λοιπόν ο Αλ. Τσίπρας έδωσε μία μόνο δέσμευση: Ότι η νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις  της κυβέρνησης Παπαδήμου. “Όχι μόνο δεν θα τηρήσουμε αυτές τις δεσμεύσεις, που είναι καταφανώς εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, αλλά θα ξηλώσουμε ένα- ένα αυτά τα μέτρα" είπε και συμπλήρωσε: "Θα ξηλώσουμε ένα- ένα τα μέτρα που καταδικάζουν στη φτώχεια τον ελληνικό λαό, θα ξηλώσουμε ένα-ένα τα μέτρα που έχουν σαν μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων της πλουτοκρατίας”.
Σημειώνουμε ότι, εκτός απροόπτου, την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο (πρωί) συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ και ακολουθεί Σάββατο (απόγευμα) και Κυριακή η ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο το εκλογικό πρόγραμμα του σχήματος. Μέχρι τότε βεβαίως προηγούνται οι μεγάλες μάχες εντός και εκτός Βουλής. Όπως έλεγε κεντρικό στέλεχος του σχήματος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται όχι μόνο μέσα στο Κοινοβούλιο αλλά και στην πλατεία, μέσα στην κοινωνία, πλάι στους εργαζόμενους αλλά και στον κόσμο του σχήματος που ειδικά τον τελευταίο καιρό δίνει τα "ρέστα" του για την ανατροπή των Μνημονιακών. Πριν αυτοί προλάβουν να μας... σώσουν εντελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου