Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Σε αναβρασμό και με… αναβολές οδεύει σε εκλογές το ΠΑΣΟΚ

Σάλο προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου, προανήγγειλε στήριξη της ΝΔ μετά τις εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, εφόσον η διαφορά μεταξύ τους είναι μεγάλη.
Η δήλωση ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς δεν είχε από πριν συμφωνηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κάνοντας αργότερα στενούς συνεργάτες του τελευταίου να μιλούν για «προσωπικές απόψεις» του Ανδρέα Λοβέρδου, σε θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί αργότερα ο κ.Βενιζέλος.
Προς το παρόν άλλωστε, εξηγούσαν, παραμένει υπουργός Οικονομικών και ασχολείται με τα κρίσιμα ζητήματα για τη βιωσιμότητα της χώρας…
Η αντίδραση ήταν ακαριαία και από άλλα κορυφαία, νυν και πρώην στελέχη. «Δεν δέχομαι εκ των προτέρων ότι η ΝΔ θα έχει μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ότι «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο», εννοώντας τον λαό, σχολίασε για τον Ανδρέα Λοβέρδο η πρώην υπουργός και νυν ανεξάρτητη βουλευτής Λούκα Κατσέλη, μιλώντας αμφότεροι στον real fm 97,8.
H τελευταία μάλιστα, προανήγγειλε σχεδόν τη συγκρότηση νέου πολιτικού σχηματισμού, εφόσον είναι «ώριμο» να γίνει, αποκαλύπτοντας τις σχετικές συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα και σημειώνοντας πως «το κάθε στέλεχος σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να έχει κύρος, χωρίς καμπούρες και αρχηγιλίκι»
Ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε εμμέσως και σε εκείνη, παραπέμποντας στο «τι λέει η Ιστορία» για τέτοιου είδους κόμματα… Χαρακτηρίζοντας όσους καταψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση ως συναδέλφους που «λιποψύχησαν σε μία κρίσιμη στιγμή», παρέπεμψε στον νέο αρχηγό για τυχόν απόφαση επιστροφής τους στο κόμμα. Αντίθετοι σε τυχόν επιστροφή τους εμφανίστηκαν Άννα Διαμαντοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ πιο διαλλακτικός και πάντως κατά της οριστικής διάρρηξης των σχέσεων μαζί τους φάνηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, που χαρακτήρισε «φυσική εξέλιξη» την ανάληψη της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Προς αναβολή (;) η εθνική συνδιάσκεψη

Και ενώ η ημερομηνία εκλογής νέου προέδρου παραμένει η 18η Μαρτίου, προς αναβολή οδεύει η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και παρουσία του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη, του γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Έξαρχου, του επικεφαλής της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης Γιώργου Ανωμερίτη και στενών συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Παρότι επισήμως, συζήτησαν «τεχνικά θέματα» γύρω από την προετοιμασία της Συνδιάσκεψης, μετέχοντες στη σύσκεψη άφηναν αργότερα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της για τις 9-10 Μαρτίου, αντί για το διήμερο 3-4 Μαρτίου, που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Αμέσως μετά θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, προκειμένου και να κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία του.
Αφορμή για την «παράταση» αυτή, εφόσον πραγματοποιηθεί, αποτέλεσε αφενός η πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 1-2 Μαρτίου, αφετέρου η ανάγκη να μελετήσουν ενδελεχώς οι Νομαρχιακές και Περιφερειακές Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ τα κείμενα απολογισμού και προγράμματος του κόμματος. Αιτία όμως, φέρεται να είναι το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ (ενδεικτικό είναι ότι οι επί τετράμηνο απλήρωτοι εργαζόμενοι στο ΠΑΣΟΚ έλαβαν χθες «έναντι» 500 ευρώ, και αυτό πιθανότατα γιατί θα χρειαστεί να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών) και υπάρχει μία μικρή πιθανότητα έστω και προσωρινής αντιμετώπισής του μέσω της πρότασης Γιαννίτση για την επιχορήγηση των κομμάτων που αναμένεται να έρθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Κατά τα λοιπά όπως γράφει η real.gr, μέχρι 500 κάλπες αναμένεται να στηθούν ανά την Ελλάδα την Κυριακή 18 Μαρτίου για την ανάδειξη αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, μία σε κάθε «καλλικρατικό» δήμο και μία επιπλέον σε όσες περιφέρειες κριθεί ότι μπορούν να την υποστηρίξουν.
Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν εκ νέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος πιθανότατα την Τρίτη ή την Τετάρτη (όπου θα τεθεί και το θέμα των διαγραφέντων), ενώ ειδικά τα οικονομικά του κόμματος και η δυνατότητα να στηθούν λιγότερες ή περισσότερες κάλπες, είχαν συζητηθεί και σε έτερη σύσκεψη στην Ιπποκράτους την Τετάρτη.
Σε αυτή συμμετείχαν κατά πληροφορίες Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Ανωμερίτης, Ροβέρτος Σπυρόπουλος και Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο να μην στηθούν κάλπες, σε περίπτωση μίας υποψηφιότητας, κάτι που προσκρούει πάντως στην επιμονή του Γιώργου Παπανδρέου για τήρηση του καταστατικού.
Πηγή: tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου