Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μαξ Οτε: "Δε διασώσαμε την Ελλάδα, απλά διασφαλίσαμε ότι θα συνεχίσει υπάκουα να καταβάλει τόκους"

Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών, Μαξ Ότε, σε συνέντευξη του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk), υποστήριξε πως η απόφαση του Eurogroup πολύ δύσκολα θα αλλάξει την ελληνική πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ένα μικρό βήμα στη σωστή κατεύθυνση», αλλά εξακολουθεί να κινείται στην παλαιά δομή. «Εμείς οι βορειοευρωπαίοι της ΕΕ δίνουμε χρήματα, τα οποία εισπράττουν οι τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλει τους τόκους της, οι Έλληνες αιμορραγούν με μέτρα λιτότητας και οι τράπεζες επιβιώνουν. Επί της αρχής δεν έχει αλλάξει κάτι» σημειώνει ο Μ. Οτε.

«Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και θα παραμείνει χρεοκοπημένη και το κούρεμα των 100 δισ., που δεν αποτελούν το 50% του συνολικού ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά στην καλύτερη περίπτωση το 25 ή 30%, δεν επαρκεί», τονίζει και συμπληρώνει: «Θα χρειαζόμασταν ένα κούρεμα 200 δισ. επί του συνολικού ελληνικού κρατικού χρέους, που σημαίνει το 60 ή 70% και τότε η Ελλάδα θα είχε μια πιθανότητα να εξέλθει από την κρίση. Έχει βάση το επιχείρημα που θέλει τα μέτρα λιτότητας να πνίγουν την ανάπτυξη».
Ο καθηγητής εκτιμά πως η διάσωση της Ελλάδας είναι «χαμένη υπόθεση», ενώ εξηγεί πως ακόμα και πριν δύο χρόνια «ήταν πολύ αργά».
«Δεν διασώσαμε την Ελλάδα, αλλά εδώ και δύο χρόνια διασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει υπάκουα να καταβάλει τους τόκους της στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να έχουμε εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση που θα βοηθούσε πραγματικά τη χώρα» υπογραμμίζει.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Μαξ Ότε, εκτίμησε πως οι ευρωπαίοι έχουν ποντάρει σε «λάθος άλογο».
«Συνιστά σκληρή πραγματικότητα το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει πάντα προβλήματα εντός της ευρωζώνης. Ήδη η χώρα υποφέρει και θα πρέπει κανείς να σκεφθεί εναλλακτικούς τρόπους για να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και να ισχυροποιήσει την Ε.Ε. και όχι κατ' ανάγκην να επιμένει τόσο δογματικά να κρατήσει στην ευρωζώνη μια χώρα που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ με το 2,6%» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου