Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

-«Ας τους πούμε έτσι και βλέπουμε» -«Με τα ψέματα καταστράφηκε η χώρα»

Ο διάλογος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, αποκαλύπτει την προσπάθεια που έγινε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κερδίσει χρόνο χωρίς να δοθεί λύση για την «τρύπα» των 300 εκατομμυρίων και με κίνδυνο τόσο για τις συντάξεις  όσο και για την εικόνα της χώρας μας απέναντι στους Ευρωπαίους και την Τρόικα.
Ο διάλογος που αποκαλύπτει λέξη προς λέξη το iefimerida.gr λέξη προς λέξη είναι αποκαλυπτικό:

Σαμαράς: «Aς τους πούμε τώρα ότι θα  κόψουμε ακόμη περισσότερα από άμυνα και επενδύσεις και βλέπουμε…»
Βενιζέλος: «Έτσι γινόντουσαν οι προϋπολογισμοί ώς τώρα και καταστρέψαμε την Ελλάδα με το Έλλειμμα και το χρέος»
Σαμαράς: «Μου λες ότι καταστρέφωτην Ελλάδα;»
Βενιζέλος: «Λέω ότι πρέπει  να λέμε σοβαρά ,ειλικρινή και υπεύθυνα πράγματα για τις περικοπές δαπανών και τον προϋπολογισμό. Μάλιστα μίλησα σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, γιατί όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη».

Το θέμα που είχε προκύψει αφορούσε τα εξής: Eπρεπε  να βρεθούν 600 εκ. ευρώ από περικοπές δαπανών για να κλείσει το πρόγραμμα και η τρόικα θεωρούσε ότι αυτά έπρεπε να είναι από συντάξεις . Η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί ένα ποσό 200-300 εκ. ευρώ από την παρέμβαση στα επικουρικά ταμεία που ούτως ή άλλως έχουν πρόβλημα και κινδυνεύουν με κατάρρευση και αδυναμία  καταβολής συντάξεων αν δεν γίνουν μικρές περικοπές.

Στο σχέδιο του μνημονίου η Τρόικα επέμενε σε 625 εκ. ευρώ από συντάξεις.
Οι κ.κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος έπεισαν την Τρόικα να καλυφθούν μόνο 300 από συντάξεις και τα άλλα 325 από άλλες πηγές πχ μεγαλύτερη περικοπή αμυντικών δαπανών και δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Μόλις αυτό ανακοινώθηκε, ο κ. Σαμαράς είπε: «Ωραία ας τους πούμε οτι από άμυνα και ΠΔΕ θα βρούμε και αλλά 200, δηλαδή 525».
Αυτό όμως θα σήμαινε συνολική περικοπή από άμυνα και επενδύσεις  1225 εκ, γιατί είχε προηγηθεί περικοπή άλλων 425 εκ. ευρώ από Άμυνα και 600 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ με απόλυτη άρνηση της τρόικας να θεωρήσει αξιόπιστες τις περικοπές αυτές χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα μόνιμα μέτρα. Περικόπτονταν δε κονδύλια επενδύσεων την ώρα που όλοι μιλούν για την ανάγκη επενδύσεων και ενώ είναι γνωστή η αδυναμία επιβίωσης πέραν του εξαμήνου πολλών επικουρικών ταμείων, τα όποια νομικά δεν μπορούν να επιχορηγηθούν απ’ο το κράτος, αν δεν γίνει  η σχετική μεταρρύθμιση.
Με λίγα λόγια, αν υιοθετείτο η πρόταση Σαμαρά θα συνέβαιναν τα εξής: Θα λεγόταν στους συνταξιούχους ότι δήθεν δεν κόβονται συντάξεις, ενώ αυτό θα γινόταν αναγκαστικά λόγω κινδύνου κατάρρευσης των επικουρικών ταμείων.
Μάλιστα η καθυστέρηση στις επικουρικές θα είχε ως αποτέλεσμα να κοπούν αρχικά οι κυρίες και μετά να έρθει και περικοπή των επικουρικών. Στο τομέα της ανάπτυξης θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με την μεγάλη περικοπή του προγράμματος επενδύσεων. Και τέλος η Τρόικα θα γνώριζε απολύτως ποιες περικοπές είναι αληθινές και ποιες εικονικές.
Στη τελική συμφωνία με την οποία ο κ. Βενιζέλος μπήκε στο Eurogroup προβλέπονται 300 από συντάξεις και 325 που θα προσδιοριστούν επακριβώς σε δυο εβδομάδες χωρίς γενικολογίες περί ΠΔΕ και άμυνας.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου