Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στη ΝΕΤ


Σύνδεσμος βίντεο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων:
- Είναι μία αναδιάρθρωση η οποία γίνεται με ένα ιδιαίτερα υψηλό κοινωνικό επιτόκιο, διότι συνοδεύεται από ένα πακέτο σκληρής λιτότητας και ταυτόχρονα διαλύει τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Όσο εμείς προτείναμε εδώ και 2 χρόνια εναλλακτικές προσεγγίσεις ισχυρής διαπραγμάτευσης μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την έξοδο από την κρίση, μας απαντούσαν διαρκώς -και όχι μόνο οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αλλά πολλές φορές και συνάδελφοί σας οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί – ότι οι λύσεις που προτείνουμε οδηγούν στη χρεοκοπία και στο πιστωτικό γεγονός.  Χθες το βράδυ είχαμε πιστωτικό γεγονός και δεν άνοιξε μύτη.
- Η εκλογική αναμέτρηση, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται θα έρθει τους επόμενους μήνες, δεν είναι επιλογή του συστήματος εξουσίας και έρχεται εξ’ ανάγκης διότι βλέπουν τα δυο μεγάλα κόμματα ότι
χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και από μεγάλα έχουν γίνει μικρά και ενδεχομένως να έχουν κι άλλες απώλειες, ότι όσο προχωράνε σε αυτή την πολιτική της λιτότητας, της σύγκρουσης με τα κοινωνικά συμφέροντα, τόσο θα οξύνουν την πίεση και τους τρομοκρατικούς εκβιασμούς στον ελληνικό λαό. Και ιδιαίτερα, μια επίθεση που θυμίζει εποχές μετεμφυλίου απέναντι στην αριστερά.
- Ο δικός μας ρόλος και η δική μας θέση είναι να δώσουμε διέξοδο στον κόσμο και θα απευθυνθούμε και θα ζητήσουμε ψήφο εξουσίας από τον ελληνικό λαό. Για να αλλάξουμε τις ράγες της αμαξοστοιχίας και να αλλάξει κατεύθυνση ο τόπος, η πολιτική ζωή και η κοινωνία.
- Εμείς αυτή την πολιτική επιλογή που την υπέγραψαν φαρδιά πλατιά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θα την αποδεχτούμε και θα κάνουμε κάθε τι που περνά από το χέρι μας προκειμένου να καταργήσουμε αυτές τις συμφωνίες και σε θεσμικό, αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Δεν μπορεί να ισχύει η αρχή πρώτα οι πιστωτές και οι τοκογλύφοι και μετά οι κοινωνικές ανάγκες, δηλαδή να οδηγηθούμε σε μια κοινωνική κόλαση.
- Οι ευρωπαίοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους, επειδή ξέρουν τι τους περιμένει και έχουν καταλάβει τι έρχεται και εκεί και είπαν: Είμαστε όλοι Έλληνες και αυτό ήταν συγκλονιστικό. Μας δανείζουν οι ευρωπαίοι πολίτες τα λεφτά για να τα πάρουν οι Έλληνες τραπεζίτες, να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους, να μείνουν οι ίδιοι στις τράπεζες, αυτοί που τις χρεοκόπησαν.
- Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε, γιατί έχουμε και εμείς τις πληροφορίες μας, να προστατέψουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ και το λαϊκό κίνημα από πιθανές προβοκάτσιες που το ίδιο το σύστημα θα στήσει.

- Οι ερωτήσεις είναι πολλές, κυρίως για την οικονομία, αλλά η κοινωνία είναι που βράζει..
Η κοινωνία δέχεται τις επιδράσεις της οικονομίας και όταν η οικονομία έχει καταρρεύσει αυτοί που την πληρώνουν με βάση αυτές τις επιλογές είναι η μεγάλη πλειοψηφία και η κοινωνία έχει γονατίσει.
- Να ξεκινήσουμε την επικαιρότητα και η επικαιρότητα είναι το PSI. Κερδίσαμε τελικά με την αναδιάρθρωση του χρέους;
Με μια αναδιάρθρωση του χρέους που ήρθε πολύ αργά και πολύ ελάχιστη σε σχέση με αυτή που θα έπρεπε να γίνει και με επιλεκτικό τρόπο, ώστε να μείνουν απέξω η ΕΚΤ, αλλά να μπουν μέσα τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι μόνο δεν κερδίσαμε, αλλά θα υποστούμε οδυνηρότατες κοινωνικές συνέπειες. Οι αγγλοσάξονες έχουν μια φράση που λένε: «Too little, too late», πολύ αργά, πολύ λίγο. Μια αναδιάρθρωση έπρεπε να ξεκινήσει όταν εμείς την προτείναμε πριν από δυο χρόνια, όταν το χρέος ήταν 120% τόσο όσο είναι ως τώρα, ώστε να γίνει και να φτάσει να έχει σαν στόχο το 80% ή 70% για να είναι διαχειρίσιμο, βιώσιμο το χρέος.
Επιπλέον, είναι  μια αναδιάρθρωση η οποία γίνεται με ένα ιδιαίτερα υψηλό κοινωνικό επιτόκιο, διότι συνοδεύεται από ένα πακέτο σκληρής λιτότητας και ταυτόχρονα διαλύει τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να μιλάμε κατανοητά, κερδίζουμε 100δις και παίρνουμε δάνειο 130δις για να εξοικονομήσουμε αυτά τα 100δις. Ποιο είναι το κέρδος; Εξοικονομούμε 100δις δημόσιου χρέους προς ιδιώτες και χρεωνόμαστε – φορτωνόμαστε στην επόμενη 2ετία 130 δις χρέος θεσμικό, διακρατικό. Κι αν συνυπολογίσουμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία μας αναγκάζουν να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το χρέος μας από το ελληνικό δίκαιο στο αγγλικό, το οποίο μας δένει τα χέρια στο μέλλον και δεν μπορούμε να κάνουμε καμία κίνηση  δίχως αυτή να είναι σε συνεννόηση με τους πιστωτές μας. Και δεύτερον, αν συνυπολογίσουμε ότι έρχεται πακέτο με σκληρά μέτρα λιτότητας που θα μας φέρουν με μαθηματική ακρίβεια σε 2-3 μήνες μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου ακόμα πακέτου και μιας νέας αναδιάρθρωσης με νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, τότε δεν μπορεί να είμαστε ούτε αισιόδοξοι, ούτε να πανηγυρίζουμε με αυτή την εξέλιξη.

- Αν δεν γινόταν αυτό, τότε;
Θα σας πω για τότε. Είδα την αποδελτίωση μιας συνέντευξης που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο ειδικός σύμβουλος της κ. Μέρκελ σε θέματα οικονομίας, ο οποίος λέει ότι η Ελλάδα τον επόμενο χρόνο θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε μια νέα διαδικασία κουρέματος του χρέους η οποία φυσικά θα συνοδεύεται και από νέα μέτρα λιτότητας. Πρέπει να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Όσο του κρύβουμε την αλήθεια, τόσο τον οδηγούμε στην απόγνωση και διογκώνουμε την οργή του, η οποία δεν μπορεί να διοχετευθεί σε λογικές κατευθύνσεις. Αν στο λαό διαρκώς κρύβουμε την πραγματικότητα, όπως κάνουν τα δυο μεγάλα κόμματα, δεν επωφελούμαστε αι ίσως συγκυριακά τα δυο μεγάλα κόμματα πιστεύουν ότι θα αποφύγουν την οργή. Πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο τι σημαίνει η σημερινή κρίση, με ποιες λύσεις μπορούμε να την αποφύγουμε, ποιες είναι οι πιθανές εκδοχές. Να σας πω κάτι χαρακτηριστικό. Όσο εμείς προτείναμε εδώ και 2 χρόνια εναλλακτικές προσεγγίσεις ισχυρής διαπραγμάτευσης μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την έξοδο από την κρίση, μας απαντούσαν διαρκώς -και όχι μόνο οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αλλά πολλές φορές και συνάδελφοί σας οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί – ότι οι λύσεις που προτείνουμε οδηγούν στη χρεοκοπία και στο πιστωτικό γεγονός. Είναι έτσι ή δεν είναι; Γιατί διαρκώς αυτό μας έλεγαν. Να, λοιπόν, που σήμερα, χθες το βράδυ είχαμε πιστωτικό γεγονός. Δεν άνοιξε μύτη με αυτό το πιστωτικό γεγονός. Τα περίφημα CDS, που μας είχαν φάει με αυτά, ενεργοποιήθηκαν. Πόσο κόστισαν αυτά τα CDS; 3δις σε κάποιες αμερικανικές τράπεζες. Γιατί λοιπόν η ενεργοποίηση των CDS σε συνθήκες μνημονίου και λιτότητας είναι ένα γεγονός σωτηρίας, ενώ η πιθανή ενεργοποίησή τους, όχι σε μνημόνια αλλά έξω από το μνημόνιο και όχι σε συνθήκες λιτότητας, θα ήταν κοινωνική καταστροφή και μας περιέγραφε ο πρωθυπουργός αυτή την εκδοχή – ενδεχόμενο με σκηνές βγαλμένες από την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

- Ωστόσο ασκείτε αυτά τα δυο χρόνια σκληρή κριτική και αντιπαραθέσεις με τον κ. Παπακωνσταντίνου και τώρα με τον κ. Βενιζέλο. Όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω εσείς είστε επικεφαλής μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, λέτε ότι έχετε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Τι συμβαίνει και δεν έχετε αυτήν την επιρροή, αφού όπως υποστηρίζετε είναι σωστές οι προτάσεις σας, στον ελληνικό λαό και πολύ περισσότερο στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς;
Αν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε την επιρροή αυτό θα κριθεί από τη λαϊκή ετυμηγορία, που εμείς προσδοκάμε να έρθει σύντομα και έπρεπε να έχει έρθει χθες πριν παρθούν αυτές οι κρίσιμες αποφάσεις που δένουν τη χώρα και το λαό για τα επόμενα χρόνια και νομίζω ότι αυτός είναι μόνος δείκτης. Να απαντήσω στην ουσία του ερωτήματός σας και δεν το αγνοώ. Θεωρώ ότι θα είναι μια  κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Αν γινόταν κάτω από συνθήκες απολύτως ομαλές σε ότι αφορά την κρίση των πολιτών, αν δηλαδή  οι πολίτες έκριναν με βάση τη λογική, είναι βέβαιο ότι η αριστερά θα έπαιρνε τη διακυβέρνηση της χώρας. Όμως, δημιουργείται ένα κλίμα φόβου και τρόμου. Ο μεγάλος εχθρός του φόβου και του τρόμου, είναι η γνώση και η λογική. Αναφέρομαι στις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα μια σφοδρή πολιτική και εκλογική αντιπαράθεση.

- Δηλαδή, λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα τρομοκρατήσουν το  λαό…
Λέω ότι τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό. Φοβάμαι, ακριβώς γιατί πιστεύω ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση η οποία απ’ ό,τι φαίνεται θα έρθει τους επόμενους μήνες δεν είναι επιλογή του συστήματος εξουσίας και έρχεται εξ’ ανάγκης διότι βλέπουν τα δυο μεγάλα κόμματα ότι χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και από μεγάλα έχουν γίνει μικρά και ενδεχομένως να έχουν κι άλλες απώλειες, ότι όσο προχωράνε σε αυτή την πολιτική της λιτότητας, της σύγκρουσης με τα κοινωνικά συμφέροντα, τόσο θα οξύνουν την πίεση και τους τρομοκρατικούς εκβιασμούς στον ελληνικό λαό. Και ιδιαίτερα,  μια επίθεση που θυμίζει εποχές μετεμφυλίου απέναντι στην αριστερά. Το μόνο όπλο που έχουμε εμείς απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους, που ελέγχουν τα ιδιωτικά ΜΜΕ, δίνουν δεκάδες δις στις τράπεζες που με τη σειρά τους ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, είναι ο πολιτικός μας λόγος που είναι νηφάλιος, οι προτάσεις μας και η γνώση των πολιτών. Αν ο κόσμος δεν γνωρίζει τι σημαίνει χρεοκοπία, τι σημαίνει CDS, τι σημαίνει πιστωτικό γεγονός, ποιες είναι οι λύσεις που προτείνουμε…
Από την άλλη πλευρά, το μόνο όπλο αυτών που μας κυβερνάνε είναι ο φόβος. Βγήκε ο κ. Παπαδήμος πριν από την ψήφιση του μνημονίου και έκανε διάγγελμα και μας έλεγε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αν δεν ψηφιστούν αυτά τα μέτρα δεν θα έχουμε να φάμε, δεν θα έχουμε φάρμακα, δεν θα έχουμε καύσιμα, δεν θα έχουμε παιδιά, γυναίκες, οι γυναίκες δεν θα έχουν άντρες. Εδώ, βρισκόμαστε σε μια αντιπαράθεση που από τη μια μεριά είναι η λογική και από την άλλη είναι ο παραλογισμός, ο φόβος και η μεταφυσική. Είναι ντροπή, διότι είναι και επιστήμονες άνθρωποι και λένε αυτά τα πράγματα.

- Στις εκλογές που έρχονται και φαίνεται ότι δεν είναι και μακριά, θα καταθέσετε στους έλληνες πολίτες κυβερνητική πρόταση;
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που το να καταγγείλεις δεν έχει κανένα νόημα. Εγώ λέω, εξηγώ, καταγγέλλω, καταθέτω προτάσεις και μου λέει ο κόσμος: εντάξει τα χουμε καταλάβει πια, δεν είναι ανάγκη να μας τα λες, δεν είσαι δημοσιογράφος για να εξηγείς ότι έχουμε φτάσει πια σε ένα σημείο αναξιοπρέπειας. Ο κόσμος το βιώνει πια και δεν λέω κάτι φοβερό και πρωτοφανές. Και ξέρει καλύτερα από μένα. Άρα, ο δικός μας ρόλος και η δική μας θέση είναι να δώσουμε διέξοδο στον κόσμο και διέξοδο δεν μπορούμε καταγγέλλοντας αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι, αλλά προτείνοντας ένα δρόμο διεξόδου. Δεν θα είναι εύκολος αυτός ο δρόμος. Εδώ που μας έχουν φτάσει, ο δρόμος διεξόδου θα έχει οδύνη, όμως είναι άλλο να έχεις οδύνη σκάβοντας το λάκκο σου και άλλο προσπαθώντας να αναρριχηθείς στην κακοτράχαλη πλαγιά για να βγεις έξω από τη χαράδρα τη βαθιά που μας έχουν ρίξει. Εμείς, λοιπόν, ναι, θα απευθυνθούμε και θα ζητήσουμε ψήφο εξουσίας από τον ελληνικό λαό. Για ποιο λόγο όμως και εκεί είναι η διαφορά μας με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εμείς δεν έχουμε την αυταπάτη ότι αν γίνουμε οι μηχανοδηγοί στην αμαξοστοιχία, που όμως οι ράγες της είναι βασισμένες στο μνημόνιο και μας οδηγούν στην καταστροφή, θα σωθεί ο τόπος. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε μηχανοδηγοί στην αμαξοστοιχία που πηγαίνει στον γκρεμό. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τις ράγες της αμαξοστοιχίας και αλλάξει κατεύθυνση ο τόπος, η πολιτική ζωή και η κοινωνία.

- Τι σημαίνει αυτό; Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;
Αυτό σημαίνει να αποκτήσουμε τη μεγάλη εκείνη  πολιτική δύναμη με μια ισχυρή λαϊκή εντολή, να μην αναγνωρίσουμε αυτές τις δανειακές συμβάσεις οι οποίες υπογράφτηκαν κάτω από καθεστώς εκβιασμού και πίεσης και άρουν την κυριαρχία της χώρας και οδηγούν την κοινωνία σε μια κόλαση δίχως τέλος.

-    Θέλετε να μας πείτε ότι αν γίνετε πρωθυπουργός θα πάτε στο Βερολίνο και θα πείτε στην Ά. Μέρκελ ή στο Παρίσι στον Ν. Σαρκοζί ότι εγώ δεν αναγνωρίζω αυτά τα κείμενα που έχει υπογράψει η ελληνική πολιτεία και έχει ψηφίσει η ελληνική βουλή;
Δεν θα το πω εγώ, θα το πει ο λαός μας στην κ. Μέρκελ και στον κ. Σαρκοζί, διότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί δεν έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός εξέλεξε μια κοινοβουλευτική σύνθεση το 2009 κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες και υπό το πρόταγμα: Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα και λεφτά υπάρχουν και αυτή η κοινοβουλευτική σύνθεση, χωρίς καμιά νομιμοποίηση κάτω από καθεστώς ασφυκτικής πίεσης και εκβιασμών των βουλευτών και της κοινωνίας, υπέγραφε τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό λοιπόν ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να το αποδεχθεί. Έστειλα μια επιστολή και στην κ. Μέρκελ και στον κ. Σαρκοζί και δεν σας λέω πράγματα τα οποία βγάζω από το μυαλό μου. Έχουμε μελετημένο σχέδιο για το πώς θα ανατραπεί αυτή η κατάσταση η οποία είναι οδυνηρή και δεν οδηγεί σε καμιά διέξοδο. Και τους εξήγησα ότι ο ελληνικός λαός, όταν του δοθεί η δυνατότητα και ανακτήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα, θα κρίνει αυτές τις συμβάσεις. Οι συμβάσεις αυτές είναι καθεστώς εκβιασμού, άρουν σημαντικά άρθρα της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που είναι ανώτερη Συνθήκη ακόμα και από το Σύνταγμα, σε κάθε περίπτωση καταστρατηγούν το ελληνικό Σύνταγμα, ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος, η χώρα μας είναι κυρίαρχη και δεν είναι μπανανία και δεν μπορεί να αποδεχθεί ο ελληνικός λαός ότι η Ελλάδα κοιτίδα της δημοκρατίας θα μετατραπεί σε αποικία εντός της ευρωζώνης στις χώρες με πιστοληπτική ικανότητα 3 Α. Διότι, αυτό που αποφασίστηκε στο Eurogroup στις 20 Φλεβάρη αποτελεί εθνική ντροπή και κοινωνική καταρράκωση. Τι αποφασίστηκε; Δεσμεύτηκε ο κ. Βενιζέλος, εξ’ ονόματος των ελλήνων πολιτών και της χώρας, ότι η Ελλάδα θα νομοθετήσει και αργότερα θα συνταγματοποιήσει κιόλας την αρχή πρώτα οι πιστωτές και μετά οι κοινωνικές ανάγκες. Τι δεσμεύτηκε δηλαδή; Ότι όσα έσοδα έχουμε από δω και στο εξής θα τα δίνουμε πρώτα στους τοκογλύφους για να μην χάσουν αυτοί και μετά αν περισσέψουν που δεν θα περισσέψουν για να στηρίξουμε τα νοσοκομεία που καταρρέουν, το κοινωνικό κράτος που διαλύεται, τα σχολειά μας που είναι σε κατάσταση διάλυσης και τα παιδιά που πηγαίνουν εκεί και πεινάνε. Εμείς αυτή την πολιτική επιλογή που την υπέγραψαν φαρδιά πλατιά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θα την αποδεχτούμε και θα κάνουμε κάθετο που περνά από το χέρι μας προκειμένου να καταργήσουμε αυτές τις συμφωνίες και σε θεσμικό, αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Σε θεσμικό επίπεδο στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα πάμε αν θέλετε να ξέρετε που μπορούμε να φτάσουμε, διότι εδώ καταρρακώνεται ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός. Δεν μπορεί να ισχύει η αρχή πρώτα οι πιστωτές και οι τοκογλύφοι και μετά οι κοινωνικές ανάγκες, δηλαδή να οδηγηθούμε σε μια κοινωνική κόλαση.

- Αν προκύψει να έχετε το ρόλο του πρωθυπουργού, θα τον αποδεχτείτε; Είναι μέσα στις βλέψεις σας ότι αύριο καταθέτουμε μια κυβερνητική πρόταση, ναι γιατί όχι ο Αλ. Τσίπρας να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας;
Γιατί είμαστε στην πολιτική ζωή της χώρας; Τι με ρωτάτε; Προφανώς. Καταθέτουμε μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση διεξόδου, δικαιωθήκαμε δυο χρόνια τώρα σε όλα όσα λέγαμε. Παρακαλώ να βάλετε τα βίντεο των τοποθετήσεών μου στη βουλή ή στις φιλόξενες εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης σε αντιδιαστολή με όλα όσα έλεγε ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Βενιζέλος. Μας έλεγαν ότι νέα μέτρα δεν θα έρθουν και εμείς τους λέγαμε ότι με μαθηματική ακρίβεια έρχονται και τους προσδιορίζαμε και πότε θα έρθουν. Όλα όσα τους είπαμε βγήκαν αληθινά και δεν βγήκαν αληθινά γιατί είμαστε προφήτες, αλλά γιατί έχουμε μια ανάλυση και βλέπουμε που πάει το πράγμα. Εδώ δεν κάνουμε εκτιμήσεις. Εδώ έχουμε την απόλυτη γνώση των αριθμών. Βλέπουμε ότι είναι μια πολιτική η οποία οδηγεί σε αδιέξοδο και η αιτία του αδιεξόδου είναι η αρχιτεκτονική πάνω στην οποία δομείται η ίδια η ευρωζώνη, δηλαδή το ίδιο το ευρώ, αλλά είναι και η επιμονή της ηγεσίας της κ. Μέρκελ σε επιλογές που έχουν ως πυρήνα το νεοφιλελευθερισμό και οδηγούν στην καταστροφή σε τελική ανάλυση και για την ίδια την ευρωζώνη και όχι μόνο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένα πείραμα απλά. Πείραμα εφαρμογής πολιτικών σοκ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι θα έρθει στην κ. Μέρκελ, στην ίδια την Ευρώπη η ώρα της κρίσης. Απομόνωσαν την Ελλάδα. Οι εθελόδουλοι δικοί μας κυβερνήτες το αποδέχθηκαν. Μέγιστο έγκλημα. 21η Ιουνίου και 26η Οκτωβρίου. Ενώ έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, βλέπουμε απομονωμένα το θέμα της Ελλάδας.

- Χθες στη βουλή κάνατε μια καταγγελία για τραπεζίτες...
Θα φτάσουμε και εκεί. Πριν να πω κάτι. Βγήκε το IIF προχθές και είπε για να τρομοκρατήσει τους ομολογιούχους να μπουν στο κούρεμα αυτό που λέμε εμείς δυο χρόνια τώρα με αριθμούς. Τι λέμε δυο χρόνια τώρα; Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και μια κυβέρνηση που είχε συνείδηση της εθνικής της ιστορικής της ευθύνης θα έπρεπε να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχοντας στο μυαλό της ότι εάν φύγει από το τραπέζι, θα κυνηγάνε να την φέρουν πίσω, διότι πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας σημαίνει κατάρρευση της ευρωζώνης. Μας κορόιδευαν όταν τα λέγαμε εμείς. Βγήκε IIF και είπε ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας σημαίνει 1τρις κόστος στην κ. Μέρκελ. Η Ιταλία έχει χρέος 1,9τρις, εμείς έχουμε χρέος 350δις.

- Μας δανείζουν ευρωπαίοι πολίτες. Δηλαδή οι ευρωπαίοι πολίτες είναι κερδοσκόποι και τοκογλύφοι;
Κάθε άλλο. Οι ευρωπαίοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους, επειδή ξέρουν τι τους περιμένει και έχουν καταλάβει τι έρχεται και εκεί και είπαν: Είμαστε όλοι Έλληνες και αυτό ήταν συγκλονιστικό. Μας δανείζουν οι ευρωπαίοι πολίτες τα λεφτά για να τα πάρουν οι Έλληνες τραπεζίτες, να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους, να μείνουν οι ίδιοι στις τράπεζες, αυτοί που τις χρεοκόπησαν. Πείτε μου εσείς. Ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας που πέφτει έξω η επιχείρησή του, τι κάνει; Βάζει λουκέτο και φεύγει. Οι άνθρωποι αυτοί, που έχω την αίσθηση ότι έχουν μεταφέρει και τα λεφτά τους στο εξωτερικό, είναι τόσα χρόνια στις διοικήσεις των τραπεζών τους, έχουν χρεοκοπήσει, έχουν πάρει πάνω από 130δις σε ρευστό και εγγυήσεις, δεν έχουν δώσει δεκάρα στην πραγματική οικονομία και τώρα θέλουν να πάρουν αυτά τα 58δις από το PSI, να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους, να ξεγράψουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών τους τις επισφαλείς απαιτήσεις των δανειοληπτών και θα πάρουν λεφτά δηλαδή για δάνεια που έχουν κτυπήσει κόκκινο και θα τα ξεγράψουν από τους ισολογισμούς και θα κυνηγάνε τον μεροκαματιάρη, τον άνεργο, τον νοικοκυραίο που έχει μειωθεί αυτή τη στιγμή το εισόδημά του 30% και 40% με εισπρακτικές εταιρίες για να πάρουν αυτά τα χρήματα.
Εδώ λοιπόν μιλάμε για μια κλοπή. Στην κλοπή αυτή δεν είναι μόνο οι τραπεζίτες. Είναι το τρίγωνο της αμαρτίας της πολιτικής ζωής του τόπου. Στη μια γωνία του τριγώνου είναι το πολιτικό σύστημα που καταρρέει, αυτό που εγκαθίδρυσε τη διαπλοκή. Στην άλλη είναι οι τραπεζίτες που παίρνουν δις και παραμένουν οι ίδιοι να μας κυβερνούν. Και στην τρίτη είναι κάποια ΜΜΕ που χρωστάνε εκατομμύρια στους τραπεζίτες.

-    Ποια είναι αυτά;
Εσείς είστε δημοσιογράφος και γνωρίζετε. Ρωτήστε, λοιπόν, αφού είστε και ένας έγκυρος δημοσιογράφος, την επόμενη φορά και κάντε ένα ρεπορτάζ και πείτε λοιπόν: έχουμε τρεις μεγάλες εφημερίδες, όλες οι άλλες είτε κλείνουν, είτε τους κόβουν και τους ισολογισμούς και τελειώνουν, Καθημερινή, Έθνος, Νέα, δηλαδή δημοσιογραφικός οργανισμός Λαμπράκη.  Ρωτήστε πόσα χρωστάνε στις τράπεζες. Μην απευθύνεστε σε μένα. Μόνο διευθύνσεις και ονόματα λέω και γι ‘ αυτό με χτυπάνε έτσι και γι’ αυτό το πρόβλημά τους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Λέω διευθύνσεις και ονόματα και δεν λέω γενικά το κεφάλαιο, που μπορεί να είστε και εσείς υπό την ευρεία έννοια αν ανοίξετε μια μικρομεσαία επιχείρηση. Επειδή λοιπόν λέω ονόματα και διευθύνσεις ο κ. Βενιζέλος χθες μου επιτέθηκε με σφοδρότητα, λέγοντας ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. Θα λέω όμως ονόματα και διευθύνσεις, διότι ο κόσμος έχει φτάσεις στο μη παρέκει. Δεν μπορεί οι μεγάλοι εκδοτικοί όμιλοι και οι εφημερίδες τους να γίνονται όργανα των τραπεζικών επιχειρηματικών ομίλων, διότι αυτό γίνεται σήμερα στη χώρα και το τρίγωνο της διαπλοκής συμπληρώνεται.

- Σήμερα στην Καλαμάτα είναι ο κ. Σαμαράς και υπήρχε μια καταγγελία από τον ΣΥΡΙΖΑ Καλαμάτας για προβοκάτσια. Είχαμε τα φαινόμενα βίας στις συναυλίες του Νταλάρα, στην παρέλαση στη Ρόδο και μπροστά μας έχουμε την 25η Μαρτίου. Φοβάστε ότι  μπορεί να έχουμε επεισόδια;
Η ανησυχία μου είναι έκδηλη όχι τόσο για το αν θα έχουμε επεισόδια, αλλά στο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κέντρα και εξωθεσμικά στην πολιτική ζωή που θα θελήσουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να στρέψουν την πολιτική αντιπαράθεση σε άλλους δρόμους. Ξεκίνησα να σας λέω ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι επιθυμία ούτε της τρόικα, ούτε του εγχώριου πολιτικού συστήματος που βλέπει τη γη κάτω από τα πόδια του να τρίζει. Φοβάμαι λοιπόν ότι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης. Άκουσα και τον κ. Σαμαρά στη βουλή και τον κ. Βενιζέλο να επαναφέρουν διαχωριστικές γραμμές του χθες, που διχάζουν, που είναι βγαλμένες από μια μετεμφυλιακές εποχές και από την εποχή που ίσχυε το αντικομουνιστικό παραλήρημα και τώρα έχουμε αντιαριστερό παραλήρημα. Η διαφορά μας με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο είναι ότι αυτοί διχάζουν τους πολίτες, ενώ εμείς θέλουμε να ενώσουμε τους πολίτες. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, που ανεξάρτητα από την κομματική τους καταγωγή, βιώνουν σήμερα ένα δράμα, διότι η μεσαία τάξη διαλύεται, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε εκτός από τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεκδότες και φυσικά κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες.

-    Έχετε κατηγορηθεί ότι δεν περιφρουρείτε τις συγκεντρώσεις σας…
Έχουμε κατηγορηθεί και εγώ προσωπικά ότι είμαι κουκουλοφόρος, εκτελωνιστής συμφερόντων, τσολιάς και εθνικόφρων και μπορεί να έχω κατηγορηθεί για τα πάντα. Δεν σταματήσουμε να λέμε ότι είναι δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να διαμαρτυρηθεί. Θα προσπαθήσουμε όμως όσο μπορούμε γιατί έχουμε και εμείς τις πληροφορίες μας να προστατέψουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ και το λαϊκό κίνημα από πιθανές προβοκάτσιες που το ίδιο το σύστημα θα στήσει. Απαντάμε με κατηγορηματικότατο τρόπο. Το λαϊκό κίνημα και η αριστερά δεν ήταν ποτέ αυτό και αυτή που χρησιμοποίησε ως εργαλείο δράσης τη βία. Τη βία τη χρησιμοποιούσε πάντοτε, από την εποχή του Λαμπράκη ως τον Τεμπονέρα και ως σήμερα, το σύστημα  αυτό όταν έβλεπε ότι χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του για να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα. Είμαστε εχθροί της βίας, όμως θα υπερασπιστούμε το συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να διαμαρτυρηθούν, να διαδηλώνουν και να διεκδικήσουν προοπτική για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου