Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Το δίλημμα των εκλογών: Μνημόνιο ή εναλλακτική πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: "Είναι η ώρα, με πείσμα, αποφασιστι- κότητα και αισιοδοξία να πάρουμε τις ζωές και το μέλλον στα χέρια μας"

Οι πέντε άξονες της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στα Καλύβια Αττικής είναι: 
- Καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, 
- Μορατόριουμ πληρωμών, 
- Αναδιανομή πλούτου, 
- Τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο, 
- Μέτρα για τους πιο αδύναμους.
Υπάρχει μία βαθειά διαχωριστική γραμμή σε αυτές τις εκλογές που χωρίζει δύο παρατάξεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση στα Καλύβια Αττικής και την περιέγραψε ως εξής: «Από την μια υπάρχει το κόμμα του μνημονίου. Και η άλλη πλευρά είναι η εναλλακτική πολιτική. Για την οποία χρειάζεται να συγκροτηθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας και να διεκδικήσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, με την δύναμη της οποίας θα απαλλάξει την χώρα από την πολιτική των μνημονίων και τις ληστρικές και ταπεινωτικές δανειακές συμβάσεις».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ λέγοντας ότι οι πρώην μονομάχοι και νυν συνέταιροι του μνημονίου προσπαθούν απεγνωσμένα να αλλάξουν την ατζέντα. Δεν θέλουν ο κόσμος να ενημερωθεί για το μνημόνιο, για τις δεσμεύσεις τους, για την απόφασή τους να είναι μαζί στην κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών. Επίσης τα κατηγόρησε για απουσία αναπτυξιακής πολιτικής τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη όταν κόβεις κάθε τόσο τους ήδη κομμένους μισθούς και τις ήδη κομμένες συντάξεις, όταν αφαιρείς κάθε μερικούς μήνες δεκάδες ευρώ από την πραγματική οικονομία.

Όμως, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, το πιο εξοργιστικό είναι ότι μας έφεραν ως εδώ χωρίς διαπραγμάτευση. Κυνικά, ψυχρά και με σχέδιο. Αντάλλαξαν την ισοπέδωση της χώρας με την εύνοια της Μέρκελ και των τραπεζιτών. Η δημόσια ομολογία της Μέρκελ, του Γιούνκερ και του Σόιμπλε ότι τρέμουν στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί μια χώρα να βγει από την ευρωζώνη, είναι κάτι που το ξέραμε. Και αντί να το βάλουμε στο τραπέζι, σηκώσαμε στις πλάτες μας τις αμαρτίες ολόκληρης της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι πέντε άξονες της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους παρουσίασε ο κ. Τσίπρας είναι: καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, μορατόριουμ πληρωμών, αναδιανομή πλούτου, τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο, μέτρα για τους πιο αδύναμους.


Ο Α. Τσίπρας ολοκλήρωσε τη σημερινή του ομιλία λέγοντας ότι "Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε, προκειμένου η Αριστερά και οι αντιμνημονιακές δυνάμεις να αντιστοιχηθούν στις απαιτήσεις των καιρών και στην μεγάλη ιστορική τους ευθύνη.
Είναι η ώρα να τους σταματήσουμε. Να μην έχουν ούτε 51 ούτε 151. Ούτε 51%, ούτε 151 βουλευτές. Για το πρώτο είμαστε βέβαιοι, το δεύτερο αν το κατακτήσουν θα είναι απόρροια του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου.

Είναι η ώρα να μιλήσει η κοινωνία, ο κόσμος της δουλειάς, οι νέοι άνθρωποι αυτού του τόπου. 
Είναι η ώρα, με πείσμα, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία να πάρουμε τις ζωές και το μέλλον στα χέρια μας και να ανοίξουμε τον εναλλακτικό δρόμο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου