Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Οι αγρότες, οι αντιστάσεις και η κοινωνία...

Του Μανώλη Γασπαράκη
Από την ΑΥΓΗ
Μετά το κίνημα κατά των διοδίων, κατά του χαρατσιού, ένα νέο κίνημα ξεπηδά από τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, που επιχειρούν να φτάσουν μόνοι τους στους καταναλωτές προς όφελος όλων
Εικόνες «Κατοχής»: άστεγοι στο κέντρο των πόλεων, συσσίτια στα σχολεία, ουρές εκατοντάδων ανθρώπων για μια σακούλα κρεμμύδια στο Σύνταγμα, για ένα σουβλάκι στη Βαρβάκειο Αγορά, για ένα σακί πατάτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού συνθλίβεται από το αντιδραστικό τσουνάμι μνημονίων και “εφαρμοστικών” νόμων που σαρώνουν στην κυριολεξία κατακτήσεις, δικαιώματα και ελευθερίες. Παρά τη συντριβή, η κοινωνία αντιστέκεται, δεν φοβάται, ούτε παραλύει. Μέρα με τη μέρα ο κόσμος παίρνει στα χέρια του την κατάσταση, αναλαμβάνει πολύμορφες κινηματικές πρωτοβουλίες, δημιουργεί δίκτυα αλληλεγγύης, οικοδομεί - “ασυνείδητα” ακόμη- την αναγέννηση της Ελλάδας. Μια απ' τις πρωτοβουλίες που εξαπλώνεται «επικίνδυνα» είναι η μάχη κατά της ακρίβειας, το αίτημα να παραμεριστούν οι μεσάζοντες, να πέσουν οι τιμές των προϊόντων, να αντιστοιχηθούν με την άδεια τσέπη εργαζομένων και ανέργων.

Η Πιερία δείχνει τον δρόμο
Το κυβερνητικό τσουνάμι γέννησε όπως ήταν αναμενόμενο, νέες και φρέσκες ιδέες με το παράδειγμα της Πιερίας να είναι το πλέον ενδεικτικό. Η ομάδα εθελοντικής δράσης του νομού, που δραστηροποιείται από το 2007, πήρε την κατάσταση στα χέρια της, καθώς παραμέρισε τους μεσάζοντες και έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες κατοίκους της Κατερίνης και των γύρω περιοχών, να προμηθευτούν πατάτες σε τιμή κόστους. Με τη βοήθειά του διαδικτύου, 553 οικογένειες, παρήγγειλαν και αγόρασαν το περασμένο Σάββατο συνολικά 24 τόνους απευθείας από τον παραγωγό, στην τιμή των 0,25 ευρώ το κιλό, στο 1/3 της τιμής του εμπορίου ,ενώ χθες ήταν προγραμματισμένο να παραδοθούν άλλοι 74 τόνοι.
Πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη, δήλωσε στην «Αυγή» της Κυριακής ο Ηλίας Τσολακίδης, ένας από τους ιδρυτές της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας. «Λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης των πολιτών οι οποίοι ήταν αναμενόμενο να αντιδράσουν καθώς έχουν στριμωχτεί οικονομικά. Πετάξαμε από πάνω μας αυτούς που μας κοστίζουν χρήματα και παίξαμε τους μεσάζοντες. Νομίζω ότι τα πράγματα θα πάρουν μία διαφορετική τροπή. Ο πολίτης θα βρει απαντήσεις και τη λύση μέσα στην κρίση». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η πρωτοβουλία που πήραν ήταν μία κίνηση αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους παραγωγούς του Νευροκοπίου και ότι δεν σκοπεύουν να παίξουν τους μεσάζοντες καθώς αρνούνται να διαχειριστούν χρήματα. Οι πολίτες μάλιστα θα έχουν και τη δυνατότητα να δοκιμάζουν στην πράξη τα προϊόντα των παραγωγών, π.χ. αλεύρι ή λάδι, ώστε να μην υπάρχουν και κατηγορίες για συγκεκριμένη επιλογή εμπόρων. Όσον αφορά το μέλλον της πρωτοβουλίας, ο κ. Τσολακίδης αναφέρει: «Θα συνεχίσουμε για την τοπική κοινωνία της Πιερίας, όχι μόνο με πατάτες, αλλά επίσης με λάδι, όσπρια, χαρτί υγείας, ακόμα και ποδήλατα αν χρειαστούν, καθώς υπήρχε και τέτοια πρόταση. Δείξαμε και εξηγήσαμε πώς δουλεύει το σύστημα, μπορεί πλέον να το κάνει ο καθένας μόνος του».

Από Κατερίνη έως Ηράκλειο...
Μία πρωτοβουλία η οποία έχει εμπνεύσει και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών περιοχών της χώρας. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Λάρισα, Βέροια, Ηράκλειο είναι μερικές από τις πόλεις που είναι έτοιμες να πάρουν τα «σκήπτρα» από την Κατερίνη και να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, τόσο με πατάτες όσο και με άλλα προϊόντα. Ήδη ο Δήμος Παλλήνης συγκεντρώνει παραγγελίες κατοίκων για προμήθευση πατάτων στην τιμή των 0,28 ευρώ ανά κιλό, με την ακριβή ημέρα παράδοσης να γίνεται σύντομα γνωστή. Ανάλογη πρωτοβουλία έχει αναλάβει τόσο ο Δήμος Γαλατσίου, με τις αιτήσεις να ξεκινάνε τη Δευτέρα, όσο και ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης, σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ακρίβεια.

Στο «παιχνίδι» και τα πανεπιστήμια
Τη δική της μάχη για χαμηλότερες τιμές, μακριά από τις συνήθεις τακτικές της αισχροκέρδειας, δίνει και το τμήμα της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, έπειτα από πρωτοβουλία του καθηγητή του Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων Χρήστου Καμενίδη και των μεταπτυχιακών φοιτητών του. Ο στόχος είναι τριπλός. Χαμηλότερη τιμή για τους καταναλωτές, μεγαλύτερο κέρδος για τους παραγωγούς, καθώς δεν θα υπάρχουν μεσάζοντες, αλλά και ουσιαστική πρακτική άσκηση των φοιτητών, με τις επιστημονικές τους γνώσεις να ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια του βιβλίου και της αίθουσας.
Η πρωτοβουλία της μικρής ομάδας της Κατερίνης έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα, καθώς οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, κόντρα στην κοινωνική εξαθλίωση που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς από κυβέρνηση και τρόικα. Το κίνημα των φθηνών τροφίμων ίσως να αποτελέσει μόνο την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου