Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Πανστρατιά για την κρίσιμη σε Ελλάδα και Ευρώπη εκλογική μάχη

Της 
ΔΑΦΝΗΣ ΣΦΕΤΣΑ
Από την Αυγή

Με την αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές να έχει στην ουσία ξεκινήσει, η ριζοσπαστική Αριστερά ολοκληρώνει την προετοιμασία της για να δώσει με όλες τις δυνάμεις τη μάχη – σταθμό στον αγώνα ενάντια στα Μνημόνια και την πολιτική λιτότητας. Έτσι η παρουσίαση του συνδυασμού “ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο” από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Μανώλη Γλέζο και τις συνεργαζόμενες δυνάμεις την περασμένη Πέμπτη ήταν και μια άτυπη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας καθώς έδωσε το στίγμα, τους στόχους και τις προτάσεις με τις οποίες θα πορευτεί ο χώρος προς τις κάλπες. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το κεντρικό ζητούμενο, τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε μια νέα λαϊκή πλειοψηφία για να ζήσουμε στη χώρα μας, εμείς και οι επόμενες γενιές, με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη”.

* Στην Αθήνα ηγετικές φυσιογνωμίες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ
* Επισημοποιήθηκε η “προεκλογική, εκλογική, μετεκλογική” συνεργασία με Σ. Σακοράφα, Παν. Κουρουμπλή, Ενωτική Κίνηση, Νέο Αγωνιστή, Ριζοσπάστες Οικολόγους, ΕΔΗΚ.
* Στόχος, ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα την Αριστερά
Παρά το φορτισμένο κλίμα που υπήρχε κατά τη συνέντευξη Τύπου, μία μόλις μέρα μετά τον πρόωρο χαμό του Γιάννη Μπανιά, δεκάδες ήταν εκείνοι που έσπευσαν να δώσουν στήριξη με την παρουσία τους στο εγχείρημα, την “προεκλογική, εκλογική, μετεκλογική” συνεργασία, όπως τη χαρακτήρισε ο Μαν. Γλέζος. Το λόγο για μια σύντομη παρέμβαση πήραν: Η Σοφία Σακοράφα, που χαρακτήρισε τη συνεργασία “ιστορικά επιβεβλημένη, πολιτικά ώριμη και αναγκαία”. Ο Παν. Κουρουμπλής, που στάθηκε στους συγκεκριμένους κυβερνητικούς άξονες που καταθέτει σήμερα η Αριστερά. Επίσης μίλησαν ο Γ. Χατζηαντωνίου από τον Νέο Αγωνιστή, ο Γ. Ραυτόπουλος από την Κοινωνική Αριστερά, ο Στ. Καράμπελας από την ΕΔΗΚ και ο Γ. Σχίζας από τους Ριζοσπάστες Οικολόγους. Στο σύνολό τους οι ομιλητές κατακεραύνωσαν τη μνημονιακή πολιτική, δίνοντας στον επικείμενο εκλογικό αγώνα καθοριστικό χαρακτήρα για το μέλλον του τόπου.

Κάλπες με αυξημένη βαρύτητα
Εξάλλου η σημασία της μάχης δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρα. Τα μάτια όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα σ’ εμάς, αναμένοντας από τις ελληνικές, όπως επίσης τις γαλλικές, κάλπες να δώσουν το σύνθημα της νέας περιόδου. Θα είναι “μια από τα ίδια”, θα συνεχιστεί δηλαδή η νεοφιλελεύθερη επέλαση στη Γηραιά Ήπειρο, ή θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για τον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τους από κάτω; Μέσα σε ένα μήνα, στη Γαλλία σίγουρα, στην Ελλάδα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα ξέρουμε την απάντηση.
Η διαπίστωση της αυξημένης βαρύτητας που έχει η εκλογική μάχη προκύπτει αβίαστα. Αρκεί να εξετάσει κανείς τη συχνότητα και τη σταθερά εντεινόμενη οξύτητα των παρεμβάσεων που κάνουν αξιωματούχοι της Ε.Ε., Ευρωπαίοι ηγέτες και συστημικά Μέσα, με τις οποίες προσπαθούν να εκφοβίσουν τους λαούς, να απονομιμοποιήσουν κάθε αντίθετη φωνή και να παρουσιάσουν την πολιτική τους ως μονόδρομο, αλλιώς… το χάος. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν λένε κάτι άλλο απ’ το ότι η Αριστερά βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντά τους, συμφέροντα που με κάθε τρόπο πρέπει να διαφυλαχθούν.
Στο Αιγάλεω η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση
Στον αντίποδα: “Σε όλη την Ευρώπη η λύση είναι Αριστερά” είναι το σύνθημα της μεθαυριανής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Κλειστό του Αιγάλεω, όπου εκτός από τον Αλ. Τσίπρα και τον Αντ. Νταβανέλο, θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν ηγετικές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Ο Πιέρ Λοράν, γραμματέας του Γαλλικού Κ.Κ. και πρόεδρος του ΚΕΑ, ο Γκ. Γκίζι, πρόεδρος της Κ.Ο. της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και ο Φρ. Λούσα, συντονιστής του Μπλόκο της Αριστεράς (Πορτογαλία).
Ο χαρακτήρας που έχει δοθεί στην πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνει την άποψη που από την πρώτη στιγμή η Αριστερά σε όλη την Ευρώπη υπερασπίστηκε, χωρίς να “σαγηνεύεται” ούτε από τις σάλπιγγες των “τεμπέληδων Ελλήνων” ούτε από τις εθνικοπατριωτικές δήθεν διεξόδους: Η πολυδιάστατη κρίση που βιώνουμε είναι πανευρωπαϊκή – πανευρωπαϊκή πρέπει να είναι και η απάντηση.
Η κομβική σημασία που δίνει το ΚΕΑ στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της αντίστασης θα σφραγιστεί λοιπόν από την ενίσχυση της εκλογικής μάχης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του Μελανσόν στην κούρσα για τις προεδρικές της Γαλλίας. Με άλλα λόγια: “Ή εμείς ή αυτοί. Μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε!”, όπως λέει κι ένα από τα πρώτα συνθήματα της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου