Κυριακή 1 Απριλίου 2012

''Ενωμένοι θα κάνουμε το θαύμα''

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ
μιλά στον Θωμά Σίδερη
 

- Ετοιμάζονται πολλά εναντίον μας. Ποια θα είναι η αντίδραση των πολιτών το αμέσως επόμενο διάστημα;
 Ο λαός, όταν αντιδρούσε και έβγαινε έξω στους δρόμους και γέμιζε την πλατεία Συντάγματος, με το σύνθημα "Έξω η Τρόικα από τη χώρα, έξω η Κυβέρνηση, έξω τα μέτρα που παίρνονται'', έλεγα ότι, δεν πλάθεται η Δημοκρατία εάν δεν ριζώσει στη δουλεά και στο σπίτι. Λοιπόν, αυτό σας πληροφορώ
έχει γίνει και στους τόπους δουλειάς, επειδή γυρνάω όλη την Ελλάδα, και στους τόπους κατοικίας. Η δημοκρατία ζυμώνεται μέσα σε μικρούς πυρήνες.

- Μιλάμε, δηλαδή, για μορφή αυτοοργάνωσης; 
Βέβαια... Ο κόσμος αυτενεργεί, είναι αποφασισμένος να μη χάσει την ευκαιρία. Και
αυτό το αποδεικνύουν το κίνημα της πατάτας, μέχρι αυτό  το τελευταίο που συνάντησα, στην Περαία της Θεσσαλονίκης , όπου κάθε Τετάρτη συνέρχονται σε λαϊκή συνέλευση και αποφασίζουν τι θα γίνει στον τόπο τους, και πώς θα βοηθήσουν.

-Μαζικοποιείται λοιπόν, το κίνημα της αντίστασης απέναντι στη θύελλα που έχει ξεσπάσει;
Ακριβώς. Ριζώνει το κίνημα της αλληλεγγύης ανάμεσα στον Ελληνικό λαό και καταφέρνει να  βοηθήσει τα θύματα να ανταπεξέλθουν. Σήμερα, εκείνο που χαρακτηρίζει την οδυνηρή πλευρά της κατάστασης, είναι οι πολύ μεγάλες αντιθέσεις. Πολλαπλασιάζονται τα ενεχυροδανειστήρια και  οι άνθρωποι που αναζητούν στα σκουπίδια ψίχουλα για να φάνε. Από τη μια  ανεβαίνουν οι τιμές και από την άλλη, μειώνονται οι συντάξεις. Πολλαπλασιάζεται ο πλούτος στα χέρια λίγων, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι φτωχαίνουν. Η αντίσταση του λαού να αντιμετωπίσει όσο μπορεί καλύτερα και την θύελλα που έχει ξεσπάσει εναντίον του, αλλά και το αίσθημα της αλληλεγγύης για τα θύματα της θύελλας, είναι έντονη.

-Τι σας λέει ο κόσμος που συναντάτε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας;
Μου λένε, "Μανώλη, εγώ δεν θα αφήσω το παιδί μου να πεθάνει και μετά να αυτοκτονήσω όπως έκανε η γυναίκα στην Πάτρα. Θα πάω να σκοτώσω". Εάν δεν θέλουμε να εξελιχθεί η κατάσταση και να φτάσουμε σε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις βίας και αίματος, είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στις εκλογές.
- Μιλάμε για συνθήκες νέας κατοχής; 
Μπορεί να μην πεθαίνουν ακόμα οι άνθρωποι στον δρόμο, όμως βλέπουμε να λιποθυμούν από ασιτία αρκετοί. Λοιπόν, για να μην φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να αντιδράσουμε.

- Ξέρω πως δεν σας αρέσουν τα μηνύματα, άρα να μην σας ζητήσω κάτι τέτοιο για το τέλος.
Σε πολλά σχολεία που με καλούν και μου λένε, πες μας τι μας συμβουλεύεις, λέω δεν θέλω να δώσω καμία συμβουλή. Αν περιμένεις από άλλον συμβουλή, είσαι χαμένος από χέρι. Πρέπει να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να αποκτήσεις την συλλογική συνείδηση, που απαιτείται σήμερα για να ανατρέψουμε μια κατάσταση. Έχουμε αποδείξει, ότι όταν εμείς καταφέρουμε να δράσουμε με συλλογική συνείδηση, τότε δημιουργούμε και θαύματα ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου