Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Αλέξης Τσίπρας: «Εως πότε οι Γερμανοί θα ρίχνουν χρήματα σ' ένα βαρέλι χωρίς πάτο;»

Ενα επιχείρημα που, τουλάχιστον στη Γερμανία, ακούγεται συνήθως από τους πιο σκληρούς πολέμιους της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, επιστράτευσε ο Αλέξης Τσίπρας για να πείσει το ακροατήριό του στο Βερολίνο σχετικά με την αναγκαιότητα αλλαγής του προγράμματος λιτότητας: «Για όνομα του Θεού, πόσο ακόμα ο Γερμανός φορολογούμενος θα ρίχνει χρήματα σ' ένα βαρέλι χωρίς πάτο;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ, τόνισε ότι αυτή η δοκιμασία δεν αφορά μόνο τους Ελληνες, αλλά όλη την Ευρώπη.

Η ψήφος για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι θα φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως είναι μια «ευκαιρία» για να διασωθεί η ενιαία νομισματική ένωση, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βερολίνο όπου έχει μεταβεί για να συναντηθεί με τους επικεφαλής του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke, τον Πρόεδρο Κλάους Ερνστ και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι.
«Η ευρωζώνη δεν έχει έναν ιδιοκτήτη ή σπιτονοικοκύρη. Δεν είμαστε νοικάρηδες. Είμαστε ισότιμοι εταίροι και κανείς από μας δεν πρέπει να αισθάνεται σαν νοικάρης».
Η έξοδος ενός κράτους από την ευρωζώνη προμηνύει την αποχώρηση και άλλων, καθώς «οι αγορές θα αρχίσουν να αναζητούν την επόμενη χώρα» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας την Ιταλία ως ένα κράτος με «πολύ μεγαλύτερα χρέη». «Καμιά πολιτική ηγεσία δεν θα θέλει να αναλάβει ευθύνη για κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι είναι προς το συμφέρον των Γερμανών να επιτρέψουν στην Ελλάδα να σταματήσει τα μέτρα λιτότητας, ώστε να μην σπαταλά η Γερμανία άλλα χρήματα για «λύσεις» που δεν αποδίδουν, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, τα ποσά ενώ φαίνεται ότι διοχετεύονται στην οικονομία, στην ουσία «χρηματοδοτούν τις τράπεζες και τους τραπεζίτες».
«Ήρθαμε εδώ για να σας πείσουμε ότι χρειαζόμαστε μια κοινή λύση. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους Γερμανούς πολίτες, τους Γερμανούς φορολογούμενους για να τους πούμε ότι είναι προς το συμφέρον σας να σταματήσετε την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ σύμφωνα με όσα μεταδίδουν η Wall Street Journal και το Bloomberg, διερωτήθηκε:
«Για όνομα του Θεού, έως πότε ο Γερμανός φορολογούμενος θα ρίχνει χρήματα σ' ένα βαρέλι χωρίς πάτο;».
Μιλώντας στα ελληνικά ΜΜΕ στο Βερολίνο, μετά τις επαφές που είχε με την ηγεσία του Die Linke, τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο μόνος δρόμος για την διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης και για την σωτηρία του κοινού νομίσματος είναι η εγκατάλειψη των προγραμμάτων λιτότητας και η εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής.
«Αυτή η δοκιμασία δεν αφορά μόνο Έλληνες και Ελληνίδες, αλλά όλους τους Ευρωπαίους. Αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε δρόμο χωρίς επιστροφή, το ίδιο θα συμβεί σε ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη των ηγετών της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την Ελλάδα έκτος Ευρωζώνης:

«Αλήθεια, πότε πρωτοακούσατε για την πιθανότητα διάλυσης του ευρώ ή για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας; Από τότε που εφαρμόζεται το μνημόνιο. Το μνημόνιο θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης, θέτει σε κίνδυνο την διατήρηση του ευρώ. Αν ξεπεράσουμε το μνημόνιο της λιτότητας και αν πειστούμε όλοι για την ανάγκη να στηρίξουμε πολιτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα, πιστεύω ότι θα ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Ο Αλ.Τσίπρας κάλεσε επίσης τους λαούς της Γερμανίας και της Γαλλίας, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό, επιλέγοντας την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου