Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Εγέρθητι, εγερθήτω ή εγέρθουτου;

Εγέρθητι, εγερθήτω ή εγέρθουτου; Πολύς ντόρος έχει γίνει τελευταία με το στρατιωτικό παράγγελμα των Χρυσαυγιτών προς τους δημοσιογράφους να σηκωθούν όλοι όρθιοι.

«Εγέρθουτου» (ή κάπως έτσι: εγέργητόοοου) ακούγεται στο βίντεο να λέει ο νεόκοπος βουλευτής της Χρυσής Αυγής. «Εγέρθητι» τον διορθώνουν οι επαΐοντες της αρχαιοελληνικής. Από τότε πλήθος συζητήσεων έχουν ακολουθήσει σχετικά με το ποιος είναι ο σωστός τύπος της προστακτικής που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί.
Στο egnomi έχοντας φρίξει με τα όσα ακούγονται και – κυρίως – γράφονται, είπαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις γνώσεις μας στα αρχαία, ώστε σε περίπτωση που α) θέλετε να δώσετε το σωστό παράγγελμα σε άπταιστα αρχαία ελληνικά, β) θέλετε να τοποθετηθείτε επί του θέματος με επιχειρήματα, να μπορείτε να το κάνετε και στις δύο περιπτώσεις σωστά.
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Το εγέρθητι είναι το δεύτερο πρόσωπο της προστατικής αορίστου του ρήματος εγείρομαι.
Όλοι οι τύποι της προστακτικής (με τη σωστή ορθογραφία) είναι οι ακόλουθοι:
β- ενικός: εγέρθητι – σήκω! (εσύ)
γ – ενικός: εγερθήτω – να σηκωθεί! (αυτός)
β – πληθυντικός: εγέρθητε – σηκωθείτε! (εσείς)
γ – πληθυντικός: εγερθέντων (ή εγερθήτωσαν)- να σηκωθούν! (αυτοί)
Σημείωση: Ο τύπος «εγέρθουτου δεν απαντάτε πουθενά. Στην περίπτωση της συνέντευξης τύπου και με δεδομένο ότι ο Χρυσαυγίτης απευθυνόταν σε πλήθος δημοσιογράφων, το σωστό παράγγελμα, λοιπόν, θα ήταν «Εγέρθητε»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου