Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Τσίπρας: Ο δρόμος που καλούμε το λαό να βαδίσει δεν είναι εύκολος, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική!

 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΔΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ  ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη σήμερα Τρίτη  στο Βερολίνο, όπου δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο "Bundespressekonferenz" από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, τον Συμπρόεδρο της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Κλάους Έρνστ και τον Πρόεδρο της ΚΟ της γερμανικής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι.
 Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το ευρώ κινδυνεύει από τη συνέχιση της εφαρμογής του μνημονίου, ενός προγράμματος το οποίο, όπως είπε, λειτουργεί καταστροφικά. Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη που επιθυμεί την καταστροφή της Ευρώπης, αντιθέτως, είναι βαθιά φιλοευρωπαϊκή δύναμη, ίσως η μόνη σήμερα που συνειδητοποιεί ότι το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από διαφορετική στρατηγική.
 Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν κερδίσει τις εκλογές, θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και θα διεκδικήσει να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα του χρέους και για αλλαγή στρατηγικής. «Θα πάμε με θέσεις και προτάσεις, θα ακούσουμε», υπογράμμισε.
 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφής, διευκρίνισε ωστόσο ότι «οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να βρεθούμε στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή», διότι, όπως τόνισε, μια ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης δεν θα είναι απλή καταιγίδα. «Βεβαίως σχεδιάζουμε, αλλά το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να προφυλαχθούμε. Η διάλυση της Ευρωζώνης δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Δεν πρέπει μέσα από επιμονή ή λάθος να οδηγηθούμε στην καταστροφή», δήλωσε και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει τον λαό για τις θέσεις του αλλά και για τις δυσκολίες.
«Ο δρόμος που καλούμε τον λαό να βαδίσει δεν είναι εύκολος, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Θα τηρήσουμε αυτά που λέμε προεκλογικά. Δεν θα γίνουμε όπως ο κ. Σαμαράς, που άλλα έλεγε πριν, εναντίον του μνημονίου, διέγραψε μάλιστα και στέλεχος για αυτόν τον λόγο και τώρα είναι υπέρμαχος του μνημονίου και το επαναφέρει. Η δύναμή μας είναι η συνέπεια, το γεγονός ότι μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας και ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», είπε.
 Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει εάν εκλεγεί, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πείσει ότι δεν μπορούμε να επιμένουμε στο λάθος, ότι «δεν ήταν κακός ο μάγειρας, αλλά έφταιγε η συνταγή» και ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης και όχι την τιμωρία της.
Αναφερόμενος στους άξονες της πολιτικής του, έκανε λόγο για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων στον δημόσιο τομέα, στο φορολογικό σύστημα, στην πάταξη της παραοικονομίας, στην ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας, αλλά επισήμανε ότι για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σταματήσει η καταστροφή της οικονομίας. Απευθυνόμενος μάλιστα στους Γερμανούς πολίτες, σημείωσε ότι μόνο έτσι θα σταματήσουν κι εκείνοι να ρίχνουν χρήμα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και θα πάρουν κάποτε τα χρήματά τους πίσω.
Επαναφέροντας την πρότασή του για αναπτυξιακά μέτρα, για ένα Σχέδιο Μάρσαλ, όπως είπε, για την έκδοση ευρωομολόγου και για την απευθείας δανειοδότηση των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυτά τα θέματα συζητούνται πλέον και στις Συνόδους της G-8, αλλά εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος σχετικώς με το εάν είναι πιθανό να ληφθούν θετικές αποφάσεις στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
 Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον γερμανικό λαό για την αλληλεγγύη του και τόνισε ότι δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ λαών ή εθνών, ενώ κάλεσε τους Γερμανούς να δείξουν έμπρακτα αυτή την αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, επιλέγοντας αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα για τις διακοπές τους και υποσχόμενος «ελληνική ζεστή και ανθρώπινη φιλοξενία».
Ερωτηθείς δε για την πρόταση δημοψηφίσματος που υπέβαλε η Καγκελάριος της Γερμανίας, σημείωσε πως αν η πρόταση έγινε, πρόκειται για λάθος.
«Έχουμε Σύνταγμα, διαδικασίες, πολιτικές δυνάμεις. Θα ήταν άλλωστε άστοχο. Η παραμονή στο ευρώ δεν αμφισβητείται από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Το αποτέλεσμα θα ήταν δεδομένο», ανέφερε και εξέφρασε την άποψη ενδεχομένως στη σκέψη της κυρίας Μέρκελ να ήταν η πρόθεση να βοηθήσει τους ομοϊδεάτες της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι όμως θα απενοχοποιείτο πλήρως η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την ηγεσία της γερμανικής Αριστεράς, κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο Βερολίνο, συνάντησε ακόμη τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν. Όπως διευκρίνισε, είχε ζητήσει συναντήσεις με όλα τα κόμματα του γερμανικού Κοινοβουλίου και βρίσκεται πάντα στην διάθεση των Χριστιανοδημοκρατών, εάν επιθυμούν επικοινωνία.
Σε ό,τι αφορά την ίδια την 'Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι είναι δικαίωμά της να τηρεί το πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις μόνο με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.


Ολοκληρη η ομιλία του Α. Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομαδα του DIE LINKE και η τοποθέτηση του στη συνέντευξη τύπου

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του DIE LINKE:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της Κ.Ο. του DIE LINKE για την υποδοχή τους. Όλοι εμείς στην Ελλάδα δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε έναν πολύ σημαντικό και δύσκολο αγώνα και τον δίνουμε και για λογαριασμό των Γερμανών εργαζόμενων και αισθανόμαστε ότι είναι ένας κοινός αγώνας αυτός που δίνουμε.
Θέλουν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ο πόλεμος που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με την κρίση είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στους λαούς και ανάμεσα στα έθνη. Λένε ψέματα. Είναι ένας πόλεμος που από τη μια μεριά έχει τους τραπεζίτες, έχει και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και τα κόμματα που το στηρίζουν και από την άλλη μεριά έχει τους εργαζόμενους και τους λαούς σε όλη την Ευρώπη.
Γι’ αυτό και η παρουσία μας εδώ και οι στενές σχέσεις αλληλεγγύης που έχουμε τα δυο κόμματα, η παρουσία του Γκρέγκορ Γκίζι στην Αθήνα περά των άλλων, έχει και ένα στόχο. Να αλλάξουμε αυτό το κλίμα. Να αλλάξουμε το κλίμα που δηλητηριάζει του λαούς μας. Αυτό το κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν στην κοινή γνώμη, στην κοινή γνώμη της Γερμανίας ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και ευθύνονται για την κρίση και στην κοινή γνώμη της Ελλάδας ότι όλοι οι Γερμανοί θέλουν να καθυποτάξουν τον ελληνικό λαό.
Εδώ και 2,5 χρόνια η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως το ευρωπαϊκό πείραμα εφαρμογής μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής σοκ. Μια πολιτική που έχει αφήσει καταστροφικά σημάδια στον ελληνικό λαό. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης, αν συνεχιστούν τα προγράμματα λιτότητας και το πείραμα αυτό δεν έγινε φυσικά μονάχα για να εξοντωθούν οι Έλληνες, αλλά και για να μπορέσει αργότερα να εξαχθεί και σε όλους τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Οπότε το αποτέλεσμα των εκλογών, η αντίδραση δηλαδή του πειραματόζωου είναι μια μεγάλη νίκη, σημαντική για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης.
Τώρα βλέπουμε ότι όλες δυνάμεις της γερασμένης Ευρώπης έχουν συνασπιστεί, έχουν ενωθεί εναντίον της προοπτικής η αριστερά στην Ελλάδα να πετύχει μια πολύ μεγάλη ανατροπή και να ολοκληρώσει τη νίκη της 6ης του Μάη. Έχουν ενωθεί εναντίον της αριστεράς και εναντίον της μεγάλης πιθανότητας που υπάρχει στις 18 του Ιούνη να έχουμε μια κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα που θα δώσει ένα μήνυμα ελπίδας για τους λαούς όλης της Ευρώπης.
Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές και θα ανοίξουμε δρόμους ελπίδας απέναντι στο φόβο και στην τρομοκρατία. Θα ανοίξουμε δρόμους ελπίδας για μια συνολική αλλαγή σε όλη την Ευρώπη και τη δυνατότητα οι ευρωπαϊκοί λαοί να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, χωρίς προγράμματα λιτότητας και μνημόνια που καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή, χωρίς τη συρρίκνωση του κοινωνικού συμβολαίου στην Ευρώπη και την καταρράκωση της δημοκρατίας.
Ήθελα να ζητήσω την ολόπλευρη στήριξή σας στην προσπάθεια να πείσουμε μαζί όλους τους λαούς και κυρίως τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών ότι βασική ακρογωνιαία λίθος της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η δημοκρατία και πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα στην Ελλάδα και σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού.
Να πείσουμε τους Γερμανούς πολίτες ότι έχουν κάθε συμφέρον να στηρίξουν αυτή την εξέλιξη, διότι δεν μπορεί πια να χρηματοδοτούν με τα χρήματά τους ένα πρόγραμμα το οποίο έχει κριθεί δυο φορές ως αποτυχημένο. Δεν μπορεί να ζητάμε από τους Γερμανούς πολίτες να βάλουν τα χρήματά τους σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, αλλά πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, μια λύση που μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.
Σας ευχαριστούμε πολύ που αυτές τις μέρες ξέρουμε πολύ καλά ότι η μισή σας καρδιά στην Ελλάδα βρίσκεται και κτυπά μαζί μας. Θέλω να σας δώσω την υπόσχεση ότι θα δώσουμε αυτό τον αγώνα και για δικό σας λογαριασμό και στο τέλος θα νικήσουμε.

Τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη τύπου:

Αν από την αρχή είχε επιλεχθεί ένα άλλο πρόγραμμα που δεν θα είχε στον πυρήνα του την έννοια της εσωτερικής υποτίμησης, της σκληρής λιτότητας, δεν θα ήταν σκληρά νεοφιλελεύθερο, αλλά θα βασίζονταν στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, οι έλληνες θα μπορούσαμε να παράξουμε πλούτο ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να αποπληρώσουμε αυτά τα δάνεια τα οποία παίρνουμε από τον γερμανό και την γερμανίδα φορολογούμενο. Όταν διαπιστώνουμε ένα λάθος το χειρότερο είναι να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε.
Στην Ελλάδα δυόμιση χρόνια τώρα δίνουμε ένα φάρμακο για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια που κάνει τον ασθενή πολύ χειρότερα . Δεν είναι λύση να αυξήσουμε την δοσολογία από το ίδιο φάρμακο , λύση είναι να σταματήσουμε αυτό το φάρμακο και να δούμε πως θα μπορέσουμε να γιατρέψουμε τον ασθενή. Και είναι τελείως λάθος και ανόητο να πιστεύει κανείς ότι η ασθένεια μπορεί να απομονωθεί . Αν ο Έλληνας ασθενής δεν θεραπευτεί, η ασθένεια θα μεταδοθεί με αστραπιαία ταχύτητα σε όλη την Ευρώπη και έχουμε όλοι ιστορική ευθύνη να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη.
Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα εισαγωγικά να σας πω ότι δεν είμαστε μια δύναμη, έτσι περίπου όπως μας παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, ενδεχομένως και στην Ευρώπη , που θέλει την καταστροφή της Ευρώπης. Αντιθέτως είμαστε μια βαθιά φιλοευρωπαϊκή δύναμη και εμείς στην Ελλάδα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς όπου συμμετέχουμε μαζί με το DIE LINKE. Και αν θέλετε ίσως είμαστε σήμερα η μόνη δύναμη που συνειδητοποιεί ότι το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από την υιοθέτηση της δικής μας στρατηγικής.
Οι κυρίαρχες δυνάμεις σήμερα στην Ευρώπη ακολουθούν μια αντιευρωπαϊκή πολιτική διότι θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη συνοχή της Ευρώπης . Εμείς αγωνιζόμαστε προκειμένου να επιστρέψει η βασική αξία που η Ελλάδα πριν από 2.000 χρόνια χάρισε στον κόσμο, η Δημοκρατία να επιστρέψει ξανά ως βασικό συστατικό , θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Και θέλουμε να δείτε και εσείς τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την μεγάλη εκλογική ανατροπή στην Ελλάδα και την άνοδο της Αριστεράς ως μία ευκαιρία να ταρακουνηθούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και να συνειδητοποιήσουν τον αδιέξοδο δρόμο που βαδίζουν.
Φίλες και φίλοι,
Θα ήθελα κλείνοντας και πριν αφεθώ στη διάθεση των ερωτήσεων σας να ευχαριστήσω από καρδιάς τον γερμανικό λαό για την αλληλεγγύη του, και το DIE LINKE για την αλληλεγγύη του.
Να πω ότι η εικόνα που θέλουνε να δημιουργήσουν , ότι οι έλληνες και οι γερμανοί είναι δύο λαοί που έχουν να χωρίσουν πολλά μεταξύ τους είναι μία λαθεμένη εικόνα. Οι δύο λαοί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, ο πόλεμος δεν είναι ανάμεσα στους λαούς και τα έθνη. Ο πόλεμος είναι ανάμεσα από την μια μεριά στους κεφαλαιοκράτες και τους τραπεζίτες και από την άλλη μεριά στους λαούς και τους εργαζόμενους. Έχουμε κοινό συμφέρον έλληνες και γερμανοί εργαζόμενοι και πρέπει να αγωνιστούμε μαζί. Και θα ήθελα επιπλέον να πω ότι η πιο έμπρακτη απόδειξης αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό είναι οι διαδηλώσεις υποστήριξης που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στη Γερμανία. Οι διαδηλώσεις με το σύνθημα «είμαστε όλοι έλληνες». Και θα ήθελα να καλέσω τους γερμανούς και τις γερμανίδες, σε μία ένδειξη έμπρακτης απόδειξης της αλληλεγγύης τους στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό φέτος το καλοκαίρι να επιλέξουν την Ελλάδα για να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.


*Ρεπορτάζ από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στη Γαλλία (21.05.2012)
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Πρωτοφανές δημοσιογραφικό ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ στο Παρίσι δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας παράλληλα τις καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πιθανότητα εκλογικής νίκης της Αριστεράς είναι πρωτόγνωρο και η συνέντευξη τύπου καλύφθηκε από εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο ενώ η Ελληνική αντιπροσωπεία δέχτηκε καταιγισμό αιτημάτων για δηλώσεις και συνεντεύξεις από μέσα ενημέρωσης από όλο τον πλανήτη.
Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ και Πρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Pierre LAURENT και ο επικεφαλής στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές του Μετώπου της Αριστεράς στην Γαλλία, Jean – Luc MELENCHON.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιάννη Δραγασάκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Γιώργο Σταθάκη, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, Γιάννη Μηλιό και το μέλος της Ε.Ε. του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γιάννη Μπουρνού.
Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί την έκπληξη ή κατ' άλλους το φόβητρο της Ευρώπης, η χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και της αντιπροσωπείας του σχήματος στο Παρίσι αναμενόταν να αποτελέσει "γεγονός" για το μεγάλο ευρωπαϊκό κέντρο. Παρ' όλ' αυτά, ιδιαίτερα οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ, ήταν τέτοιων διαστάσεων, ώστε ακόμη και οι πιο έμπειροι από τα στελέχη της γαλλικής Αριστεράς εξεπλάγησαν. Στην αίθουσα του κτηρίου της Εθνοσυνέλευσης, όπου έγινε η συνέντευξη Τύπου, επικρατούσε το αδιαχώρητο: δημοσιογράφοι, κάμερες και φωτογράφοι έδιναν στην κυριολεξία "μάχη", πατώντας ο ένας πάνω στον άλλο, για να "κερδίσουν" μια ερώτηση. Συνωστισμός από κάμεραμαν που ανέβαιναν πάνω στα έδρανα, όπου μπορούσαν και... δεν μπορούσαν, για ένα πλάνο, δεκάδες φωτογράφοι να τραβούν ασταμάτητα. Εικόνες πρωτοφανείς για έναν ηγέτη της Αριστεράς της Ευρώπης, η οποία καθώς φαίνεται επιστρέφει για τα καλά στο προσκήνιο.
Η χθεσινή υποδοχή, όχι μόνο των Μέσων Ενημέρωσης, μα και του κόσμου πια, στην ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Eduardo Herriot του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και, συνολικά, του Μετώπου της Αριστεράς κάτω από καταρρακτώδη βροχή έδειξαν ότι το μέχρι πρόσφατα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς έχει αποκτήσει μια δυναμική που ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα της χώρας.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Τσίπρας, πλαισιωμένος από τον Πιερ Λοράν, γραμματέα του Γαλλικού Κ.Κ. και πρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και τον Ζαν Λικ Μελανσόν, υποψήφιο πρόεδρο στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές του Μετώπου της Αριστεράς, συμπρόεδρο του Κόμματος της Αριστεράς, δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για την κρίση, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών και τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν. Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στον ελληνικό λαό αλλά και οι πολύ στενές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί μεταξύ της ελληνικής και γαλλικής Αριστεράς επιβεβαιώθηκαν από τις σύντομες παρεμβάσεις των δύο Γάλλων ηγετών, που δήλωσαν ευτυχείς για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο Παρίσι.
Ο Πιερ Λοράν έθεσε τρεις βασικούς πυλώνες για την έξοδο από την κρίση: Την εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας που οδηγεί τις χώρες σε άβυσσο. Τη χειραφέτηση των κοινωνιών από τις αγορές. Και τον σεβασμό στη φωνή των λαών, "δεν μπορούν με εκβιασμούς να σταματήσουν τη Δημοκρατία" σημείωσε. Ο Ζ.Λ. Μελανσόν είπε πως το μίνιμουμ που μπορεί να κάνει η Αριστερά της Γαλλίας είναι να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή της στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, απαντώντας στους εκβιασμούς που δέχονται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ελληνικός λαός, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία για την εκδίωξη μιας χώρας από το ευρώ. "Οι Έλληνες θα χωρίσουν με το Μνημόνιο, όχι με την Ευρώπη" κατέληξε.
Από τη μεριά του ο Αλ. Τσίπρας εισηγητικά αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της κρίσης και άρα στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης ενώ ανέδειξε ότι στην Ελλάδα διεξάγεται ένα ευρωπαϊκό πείραμα εφαρμογής νεοφιλελεύθερης πολιτικής σοκ που έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. "Με τους λαούς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Δίνουμε έναν αγώνα για λογαριασμό όλων των ευρωπαϊκών λαών. Αν το πείραμα συνεχιστεί στην Ελλάδα, θα εξαχθεί στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες" τόνισε, υποστηρίζοντας άλλωστε ότι η παρουσία της αντιπροσωπείας έχει κύριο στόχο την απεύθυνση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ώστε να γίνει κατανοητό ότι το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών είναι κοινό, αλλά δεν πρέπει να είναι ένα μέλλον λιτότητας και φτωχοποίησης. Έτσι ανέδειξε το αίτημα επανίδρυσης της Ευρώπης με βασικά της "συστατικά" τη Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη κι έθεσε ως στόχο της 17ης Ιουνίου ο λαός να ολοκληρώσει το βήμα της 6ης Μαΐου και να στείλει στα αζήτητα της Ιστορίας το Μνημόνιο.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι
Δεν ξέρω αν φοβίσαμε την Ευρώπη, αλλά μάλλον την ξαφνιάσαμε απ’ ότι φαίνεται από την παρουσία σας εδώ σήμερα και ίσως αυτός να είναι ένας από τους στόχους μας. Να αναγκάσουμε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να δουν το πρόβλημα. Η κρίση του χρέους δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης και συνεπώς πρέπει να αναζητήσουν μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σ’ ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Να τους αναγκάσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι κανένας λαός, πουθενά στον κόσμο, πόσο δε μάλλον στην Ευρώπη, δεν μπορεί να οδηγείται εθελοντικά στην αυτοκτονία. Γιατί αυτό που συντελείται δυο χρόνια τώρα στην Ελλάδα είναι μια υποβοηθούμενη, στο όνομα μάλιστα της αλληλεγγύης, αυτοκτονία του ελληνικού λαού.
Συνηθίζουμε να μιλάμε για τα προγράμματα της λιτότητας. Αυτό που συνέβη και συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα λιτότητας. Είναι ένα ευρωπαϊκό πείραμα εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών σοκ που έχει οδηγήσει τη χώρα μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστικών διαστάσεων κρίση. Και σήμερα βρισκόμαστε εδώ στο Παρίσι, αύριο θα βρεθούμε και στη Γερμανία για να εξηγήσουμε στους ευρωπαϊκούς λαούς, στους Γάλλους και τους Γερμανούς ότι δεν έχουμε τίποτα εναντίον τους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.
Στην Ελλάδα δίνουμε έναν αγώνα και για λογαριασμό των Γάλλων και των Γερμανών και όλων των ευρωπαϊκών λαών. Διότι, αν το πείραμα συνεχιστεί στην Ελλάδα, θα εξαχθεί και σ’ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γιατί ο πόλεμος που βιώνουμε στην Ευρώπη δεν είναι ανάμεσα στα έθνη και στους λαούς, αλλά από τη μια μεριά έχει τις δυνάμεις της εργασίας και από την άλλη μεριά έχει αυτό το αόρατο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, τις δυνάμεις των αγορών, τους τραπεζίτες, τους κεφαλαιοκράτες. Και τον αληθινό μας εχθρό είναι δύσκολο να τον καταπολεμήσουμε. Τους πολιτικούς μας αντιπάλους μπορούμε να τους κερδίσουμε και αποδείχθηκε από τον αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, αλλά τον αληθινό μας εχθρό είναι δύσκολο να τον κερδίσουμε διότι δεν έχει πρόσωπο, δεν έχει πρόγραμμα, δεν είναι κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές και όμως μας κυβερνά. Είναι το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, είναι οι τραπεζίτες και οι κεφαλαιοκράτες, είναι αυτοί που έχουν συνασπιστεί σε μια ευρωπαϊκή ένωση ενάντια στους λαούς και καταπολεμάνε σήμερα τους Έλληνες, θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουν να επιτεθούν στην Ευρώπη, στον πολιτισμό της, στις κατακτήσεις της, στη δυνατότητά της να παίξει έναν ουσιαστικό και αναντικατάστατο διεθνή ρόλο.
Εμείς, λοιπόν, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μάη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο βήμα που είναι έτοιμος ο ελληνικός λαός να κάνει για να ολοκληρώσει τη νίκη του. Να ολοκληρώσει μια μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα, δίνοντας και στέλνοντας και ένα μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ευρώπη. Να στείλει στα αζήτητα της ιστορίας το Μνημόνιο της λιτότητας και της καταστροφής και να αναζητήσει από κοινού με τους ευρωπαϊκούς λαούς μια προοπτική επανίδρυσης της Ευρώπης σε μια νέα βάση που θα έχει σαν βασικό συστατικό την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι ακόμα δεν καταφέραμε να πάρουμε την κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά βλέπουμε ότι ένας άνεμος αλλαγής φυσάει στην Ευρώπη. Το βλέπουμε όχι μονάχα από το ενδιαφέρον σας, αλλά και από το γεγονός ότι όλα όσα μέχρι χθες μας έλεγαν ότι δεν γίνονται σήμερα είναι αναγκασμένοι να τα συζητήσουν. Και είναι αναγκασμένοι να τα συζητήσουν όλα και θα τα συζητήσουν όλα και θα τα αποδεχθούν όλα στο τέλος, διότι ο δικός τους εκβιασμός είναι πολύ πιο αδύναμος από τον πραγματικό τρομοκρατικό εκβιασμό, από την πιθανότητα μιας συνολικής διάλυσης του ευρώ και της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής συνοχής.
Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι στις 17 Ιουνίου οι δυνάμεις της ελπίδας στην Ελλάδα θα κερδίσουν τις δυνάμεις του τρόμου και του φόβου. Και η Αριστερά θα πετύχει μια σημαντική ιστορική νίκη απέναντι στον ομοϊδεάτη του κ. Σαρκοζί, στον κ. Σαμαρά που αποτελεί μια ιμιτασιόν εκδοχή του κ. Σαρκοζί στην Ελλάδα. Και πιστεύουμε ότι αυτή η νίκη θα αποτελέσει την αρχή σημαντικών ανακατατάξεων και εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών λαών.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

  • Λέτε ότι είσαστε υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της παραμονής στο ευρώ , αλλά την ίδια στιγμή λέτε ότι είσαστε ενάντια στο μνημόνιο που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από την ΕΚΤ. Δεν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα σε αυτό; Η καταγγελία του μνημονίου δεν θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας;
Αλ. Τσίπρας: Το αντίθετο. Αντίφαση υπάρχει από αυτούς που υποστηρίζουν ότι μνημόνιο και Ευρωζώνη δεν μπορούν να προχωρήσουν μαζί. Η πολιτική της σκληρής λιτότητας που οδηγεί σε ανθρωπιστική καταστροφή την Ελλάδα είναι μια πολιτική που επιβάλλεται μεν από το μνημόνιο αλλά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την ίδια την Ελλάδα σε κατάρρευση χρηματοπιστωτική, σε πιθανή έξοδο από το ευρώ και μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα διαλύσει συνολικά την Ευρωζώνη. Φανταστείτε την Ευρωζώνη σαν μια αλυσίδα από 17 κρίκους . Αν ένας κρίκος σπάσει, βεβαίως και θα καταστραφεί ο κρίκος αλλά θα διαλυθεί και η αλυσίδα . Συνεπώς, είναι απολύτως παράλογοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να καταστρέφουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό αλλά να διατηρούν την Ευρωζώνη ανέπαφη. Και εμείς ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι οφείλουμε απέναντι στην ιστορία να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης   και επειδή πιστεύουνε στην ιδέα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αγωνιζόμαστε για κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Διότι η ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική ή δεν θα υπάρχει.
  • Μπορείτε να μας πείτε για την πρόταση της κ. Μέρκελ για το δημοψήφισμα. Είσαστε υπέρ ενός τέτοιου δημοψηφίσματος για την έξοδο από το ευρώ της Ελλάδας και δευτερεύοντος τι έχετε να πείτε στον Φρανσουά Ολάντ  εάν μετανιώνετε το ότι δεν σας δέχτηκε;
Αλ. Τσίπρας: Η κ. Μέρκελ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ισότιμη εταίρος στην Ευρωζώνη που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σε χώρες της Ευρωζώνης σαν να πρόκειται για χώρες προτεκτοράτο των χωρών με πιστοληπτική δυνατότητα 3
Α στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος , ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος   έχουμε διαδικασίες που προβλέπει το δικό μας σύνταγμα συνεπώς δεν μπορεί η κ. Μέρκελ να ορίζει πότε θα κάνουμε και για ποιο λόγο θα κάνουμε δημοψήφισμα. Σε ότι αφορά τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα του να μην δέχεται με βάση το πρωτόκολλο να συναντήσει αρχηγούς κομμάτων και να θέλει να συναντά μονάχα αρχηγούς κρατών είναι απολύτως κατανοητό αλλά πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει ότι πολύ σύντομα θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα.  Και κυρίως θα κληθεί να απαντήσει αν όλα όσα έλεγε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά διότι εάν ο γαλλικός λαός έστειλε τον κ. Σαρκοζί να κάνει διακοπές στο Μαρόκο, τον έστειλε όχι για να αντικατασταθεί από κάποιον που θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική αλλά από κάποιον που θα την αλλάξει αυτή την  πολιτική.
  • Φαίνεται ότι ήδη οι κάλπες θα είναι δημοψηφισματικές οι κάλπες κατά κάποιο τρόπο οι κάλπες; Έτσι δεν είναι; Γιατί είναι αναγκαίο να γίνει ένα επιπλέον δημοψήφισμα;
Αλ. Τσίπρας: Οι εκλογές στην Ελλάδα θα καθορίσουν την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα, θα εκλέξουν, θα διαμορφώσουν τους συσχετισμούς και θα εκλέξουν νέα κυβέρνηση άρα οι εκλογές είναι το αληθινό δημοψήφισμα για την  πραγματική εμπιστοσύνη που μπορεί να δείξει ο λαός στις πολιτικές δυνάμεις . Είναι σαφές για να ολοκληρώσω ότι το δίλημμα και σε αυτή την κάλπη δεν είναι το ψευδές δίλημμα ευρώ ή δραχμή, αλλά είναι το δίλημμα λιτότητα της καταστροφής ή προοπτική ελπίδας με ακύρωση του μνημονίου;
  • Σχετικά με το μνημόνιο. Θέλετε να επαναδιαπραγματευθείτε το μνημόνιο; Αυτό όμως σημαίνει ότι υπάρχουν πράγματα μέσα στο μνημόνιο που θέλετε να κρατήσετε και πράγματα που θέτε να απορρίψετε; μπορείτε να μας εξηγήσετε τι θέλετε να απορρίψετε μέσα στο μνημόνιο και τι θα μπορούσατε να κρατήσετε;
Αλ. Τσίπρας: Το μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση διότι η κόλαση δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα που οδηγεί τον ελληνικό λαό στην κόλαση και στην καταστροφή. Δεν έχουμε να διαπραγματευτούμε κάτι από το μνημόνιο. Ακυρώθηκε από την ψήφο του λαού στις 6 του Μάη και θα μπει οριστικά στην ιστορία από την ψήφο του ελληνικού λαού στις 17 του Ιούνη. Αυτό που χρειάζεται να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γι’ αυτό και εμείς θέλουμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις ηγεσίες τους είναι ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια διαφορετική στρατηγική, κοινή στρατηγική για όλη την Ευρώπη, να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική  επανίδρυση της Ευρώπης.
Αυτό που χρειάζεται να κουβεντιάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του δημόσιου χρέους που δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες του νότου και πολύ γρήγορα και την καρδιά και τον πυρήνα της Ευρώπης.  Άρα εκεί χρειάζεται μια επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους και εξεύρεση κοινής λύσης απέναντι στο δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών.
  • Θεωρείτε ότι οι προτάσεις του κόμματος σας διαστρεβλώνονται από τα μίντια;
Αλ. Τσίπρας: Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο άλλωστε το γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο  Ζαν Λυκ Μελανσόν από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τον ευρωπαϊκό αλλά και από τον γαλλικό τύπο. Όμως τώρα όταν ο λαός μας βάζει μπροστά σε αυτή την μεγάλη ευθύνη είναι αναγκασμένοι όλοι να δουν προσεκτικά τις θέσει μας και τις προτάσεις μας. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί οι προτάσεις αυτές είναι οι μόνες ρεαλιστικές για να αποφύγουμε μια ιστορική τραγωδία στην Ευρώπη συνεπώς κρατήστε αυτές τις προτάσεις γιατί σε λίγο θα δείτε να τις διατυπώνουν και άλλοι αλλά θα έχουν έρθει δεύτεροι.
  • Ποια είναι η άποψη σας  για τις δηλώσεις  ηγετών  ευρωπαϊκών κρατών που λένε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών το μνημόνιο θα πρέπει να εφαρμοστεί. Παρ’ όλο που ο ελληνικός λαός θα έχει επιβάλλει θα έχει ζητήσει την ακύρωσή του;
Αλ. Τσίπρας: Η ουσία σε σχέση με την εφαρμογή ή όχι του Μνημονίου έχει να κάνει με το ότι πρέπει να σταματήσουν οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών λαών να ζητούν από τους ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώνουν, να βάλουν τα λεφτά τους σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Διότι το Μνημόνιο, πέρα από απάνθρωπο και βάρβαρο, είναι και απολύτως αναποτελεσματικό. Αν συνεχίσει η εφαρμογή του σε 3-4 μήνες θα είμαστε μπροστά στην ανάγκη 3ου πακέτου στήριξης και 2ης αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα. Συνεπώς, αυτοί που κάνουν αυτές τις δηλώσεις πρέπει να έχουν επίγνωση ότι ζητάνε κάτι παράλογο. Ζητάνε την επιμονή στο λάθος, πόσο δε μάλλον όταν το ζητάνε ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έκανε δώρο στην ανθρωπότητα την αξία της δημοκρατίας και σήμερα ο ελληνικός λαός με την ψήφο και τη στάση του είναι αυτός που επαναφέρει την έννοια και την αξία της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Συνεπώς, πρέπει οι ηγέτιδες δυνάμεις  της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια Ένωση χωρίς την αξία της δημοκρατίας, χωρίς να σέβονται την επιλογή των λαών.
  • Η ερώτησή μου αφορά την ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική. Ποια είναι η στάση σας απέναντι στους μετανάστες χωρίς χαρτιά και ποια είναι πολιτική σας για μια πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία, εφόσον συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε όλους αυτούς τους ανθρώπους…
Αλ. Τσίπρας: Η στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα του ΟΗΕ στη μετανάστευση είναι υποκριτική. Διότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το σύμπτωμα και μάλιστα με όρους που είναι έξω από τις ανθρωπιστικές αξίες και όχι το αίτιο που δημιουργεί το σύμπτωμα. Διότι όσο οι κυβερνήσεις της Ευρώπης επιμένουν να στέλνουν τα εκστρατευτικά σώματα και στρατό στις χώρες εκείνες που βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη, τόσο θα έχουμε κατατρεγμένους ανθρώπους οι οποίοι θα ψάχνουν να βρουν διαφυγή σωτηρίας στην Ευρώπη. Και η λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι να πνίξουμε αυτούς τους ανθρώπους στα νερά του Αιγαίου, ούτε να τους κλείσουμε σε στρατόπεδα – φυλακές, αλλά η λύση είναι να προσπαθήσουμε να τους εντάξουμε στον κοινωνικό ιστό και να μοιραστούμε με αλληλεγγύη όλες οι χώρες της Ευρώπης αυτό το πρόβλημα. Άρα, εμείς είμαστε υπέρ της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ και υπέρ της ανάγκης να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.
  • Υπάρχουν από τις 6 Μάη και μετά αυτοί που λένε ότι θέλουν ανάπτυξη, αλλά μαζί με λιτότητα. Θέλετε μια διαγραφή του χρέους του τύπου του Κίρχνερ στην Αργεντινή.
Αλ. Τσίπρας: Το πρώτο σκέλος της ερώτησης είναι σαν κάποιος να θέλει να έχει ήλιο, αλλά να έχει και βροχή ταυτόχρονα. Ή ήλιο θα έχει ή βροχή. Για το δεύτερο ερώτημα που αφορά την περίπτωση της Αργεντινής πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν ομοιότητες, αλλά και μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην περίπτωση της Αργεντινής και της Ελλάδας. Δεν θα αναφερθώ στις ομοιότητες γιατί είναι προφανείς, αλλά οι διαφορές είναι ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή ως εθνικό νόμισμα το νόμισμα που έχει και η Γαλλία και η Γερμανία και η Ιταλία και η Ισπανία. Ενώ η Αργεντινή είχε το δικό της νόμισμα απλά ήταν συνδεδεμένο το πέσο με το δολάριο. Με αυτή την έννοια επαναλαμβάνω αυτό που είπα αρχικά ότι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να δουν το ελληνικό πρόβλημα  αυτόνομα και να βρουν λύση ξεμπερδεύοντας με το πρόβλημα που λέγεται Ελλάδα, είναι απλά ανόητοι και δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την κοινωνική σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη.
  • Στην περίπτωση που καταγγείλετε το Μνημόνιο και διακόψουν τη χρηματοδότηση οι πιστωτές, πως θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Και. Επίσης, με ποιον θα κυβερνήσετε σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία;
Αλ. Τσίπρας: Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα πρέπει να σας πω ότι οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα κινδυνεύουν αν εφαρμοστεί το Μνημόνιο. Διότι το Μνημόνιο προβλέπει ένα ειδικό ταμείο όπου όλα τα έσοδα του κράτους πηγαίνουν εκεί, προκειμένου κατά προτεραιότητα να πηγαίνουν χρήματα στους πιστωτές  και ότι περισσεύει θα πηγαίνει για τους μισούς και τις συντάξεις.
Σε ότι αφορά την αδυναμία να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις εγώ θα σας έλεγα το εξής: η απάντηση για το ότι δεν πρόκειται ποτέ με τόση μεγάλη ευκολία να σταματήσει η χρηματοδότηση στην Ελλάδα έχει δοθεί απ’ αυτά που είπε ο   Jean – Luc MELENCHON. Ο οποίος εισαγωγικά μας εξήγησε με ποιο τρόπο είναι διασυνδεδεμένο το γαλλικό τραπεζικό σύστημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα , με ποιο τρόπο είναι διασυνδεδεμένη η πορεία και η μοίρα της ελληνικής οικονομίας  με την ευρωπαϊκή οικονομία. Που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα μία ενέργεια μονομερή μάλιστα διακοπής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα θα σήμαινε ένα απονενοημένο διάβημα για την ίδια την ευρωζώνη και φυσικά για εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Εμείς όμως δεν θέλουμε να φτάσουμε έως εκεί. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να εκβιάσουμε τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Είμαστε εδώ για να πείσουμε τους λαούς να αγωνιστούμε και να πιέσουμε τις κυβερνήσεις τους να δουν κατάματα την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ιστορική ευθύνη να αλλάξουν την πολιτική της λιτότητας που καταστρέφει την Ευρώπη. Και σε ότι αφορά το ερώτημα με ποιους θα κυβερνήσουμε είναι από την πρώτη στιγμή διατυπωμένη η απάντηση μας, εμείς διεκδικούμε μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Θα απευθυνθούμε δηλαδή πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς στις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να υιοθετήσουν το πρόγραμμά μας.
  • Υπάρχει σύμπτυξη μεταξύ Αριστερού μετώπου στην Γαλλία και του ΣΥΡΙΖΑ και πως σκοπεύετε να συνεργαστείτε στο μέλλον;
Αλ. Τσίπρας: Δεν γνωριστήκαμε σήμερα. Είμαστε πολλά χρόνια συναγωνιστές και σύντροφοι στα πλαίσια του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς .  Για εμάς ήταν μια μεγάλη χαρά η σημαντική καταγραφή του   Jean – Luc MELENCHON στις γαλλικές προεδρικές εκλογές γιατί έβαλε στη συζήτηση στην Γαλλία στην ατζέντα τις θέσεις της Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση. Και κυρίως γιατί με αυτή τη μεγάλη δύναμη της Αριστεράς στη Γαλλία ο πρόεδρος  Ολάντ γνωρίζει ότι δεν μπορεί με ευκολία να αθετήσει τις υποσχέσεις του και να γίνει ένας Ολαντ-ρέου διότι θα έχει ως αποτέλεσμα αυτό την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα Τρίτη μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο "Bundespressekonferenz" από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, τον Συμπρόεδρο της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Κλάους Έρνστ και τον Πρόεδρο της ΚΟ της γερμανικής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ
Την ίδια ώρα που η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά κοινοποιεί σε ολόκληρη την Ευρώπη το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, την ίδια ώρα που υλοποιεί την διαπραγμάτευση που έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και χρόνια οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις, εγχώριος και ευρωπαϊκός τύπος έχουν εξαπολύσει τόνους λάσπης και συκοφάντησης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, απειλώντας και κατατρομοκρατώντας ακόμα και με εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, αν δεν εκλεγούν πάλι οι πολιτικές δυνάμεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Κατά τον ίδιο τρόπο, τόσο καιρό μας έλεγαν πως τα μέτρα αφανισμού των ελλήνων εργαζόμενων είναι μονόδρομος, πως τα  μνημόνια είναι αδιαπραγμάτευτα. Να όμως που, μετά την πρώτη ηχηρή απάντηση του ελληνικού λαού στις κάλπες της 6ης Μαϊου, ξαφνικά όλοι βλέπουν εναλλακτικές και συζητούν σενάρια. Ασχέτως του ποια από αυτά πραγματικά είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων και όχι των κερδοσκόπων, το κλίμα που αλλάζει και αναταράσσεται οφείλεται ακριβώς στο πρώτο μεγάλο Όχι του ελληνικού λαού.

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου