Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Νέα δημοσκόπηση από την VPRC με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ

Λιγότερο από είκοσι μέρες μένουν για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και οι ανατροπές στο πολιτικό και εκλογικό σκηνικό συνεχίζονται. Τα "Επίκαιρα" δημοσιεύουν σήμερα από την ιστοσελίδα τους τμήμα της τελευταίας δημοσκόπησης της VPRC πριν τις εκλογές.
Επτακοµµατική Βουλή µε πρώτο κόµµα τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δηµοσκόπηση της VPRC.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30% στην εκτίµηση εκλογικής επιρροής και διατηρεί σαφές προβάδισµα έναντι της Νέας ∆ηµοκρατίας, που ακολουθεί µε 26,5%. Και σε αυτή τη δηµοσκόπηση επιβεβαιώνεται το εκλογικό ρεύµα και η δυναµική του ΣΥΡΙΖΑ µε την αύξηση των ποσοστών του, αφού συνεχίζεται ο διεµβολισµός όµορων πολιτικών χώρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, µάλιστα, δείχνει να επικρατεί της Νέας ∆ηµοκρατίας και στο παιχνίδι του διπολισµού που επέβαλε ουσιαστικά ο Αντώνης Σαµαράς µε το κάλεσµα κεντροδεξιάς συστράτευσης. Από την άλλη, η Νέα ∆ηµοκρατία αυξάνει τα ποσοστά της ως αποτέλεσµα της µερικής επανένωσης της κεντροδεξιάς παράταξης, και πάλι, όµως, το αντιµνηµονιακό κοµµάτι που άνηκε στη Ν∆ δεν δείχνει διατεθειµένο να επιστρέψει σ’ αυτή τουλάχιστον στις προσεχείς εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δηµιουργεί βάση αντίστασης στην πτώση των ποσοστών του στο 12,5%, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται νέα συρρίκνωσή του στην τελική ευθεία των εκλογών, µε φυγή ψηφοφόρων τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη Νέα ∆ηµοκρατία. Μικρή αλλά διακριτή πτώση καταγράφουν τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, αποτέλεσµα της διπολικής, όπως εξελίσσεται, αναµέτρησης. Αντίθετα, η ∆ηµοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη συγκρατεί τα ποσοστά της τάξης του 7,5% και επιβεβαιώνει το ρόλο ρυθµιστή στο µετεκλογικό σκηνικό.




∆ύο κόµµατα που βρέθηκαν µια ανάσα από την είσοδό τους στη Βουλή στις προηγούµενες εκλογές, οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΛΑΟΣ, αλλά και το κόµµα που προέκυψε από τη συνεργασία των ∆ηµιουργία, Ξανά και ∆ράση φαίνεται πως δεν θα τα καταφέρουν ούτε στις προσεχείς εκλογές. Ακόµα και στα υψηλότερα όρια της εκλογικής τους επιρροής οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 2,3%, ενώ το κόµµα του Γιώργου Καρατζαφέρη, έπειτα από την «αιµορραγία» στελεχών προς τη Ν∆, µόλις και µετά βίας ξεπερνά το 1,6%. Το ανώτατο όριο της εκλογικής επιρροής του ∆ηµιουργία, Ξανά αγγίζει το 2,9%.



 
Τριπλή ισοπαλία έχουµε στην καταλληλότητα πρωθυπουργού. Αντώνης Σαµαράς, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούνται καταλληλότεροι για πρωθυπουργοί από το 15% των ερωτηθέντων και βρίσκονται στη... δεύτερη θέση, αφού προηγείται σταθερά ο... Κανένας µε 31%! Στην εµπειρία των δύο ανταγωνιστών του από τις προη­γούµενες θητείες τους σε κυβερνητικές θέσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά µε την αύρα της δυναµικής του κόµµατός του, καλύπτοντας τη διαφορά που τον χώριζε µέχρι πρόσφατα από τους αρχηγούς της Νέας ∆ηµοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Τον Φώτη Κουβέλη θεωρεί καταλληλότερο για την πρωθυπουργία ποσοστό 8%, ενώ ο Πάνος Καµµένος συγκεντρώνει 4%. Αλέκα Παπαρήγα (2%) και Νίκος Μιχαλολιάκος (1%) συµπληρώνουν τη σχετική λίστα.



* Το δείγμα της έρευνας είναι πάνω από 1000 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου