Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Τσίπρας στο Reuters: Δε δαγκώνω

– «Νεκρό γράμμα» οι όροι της δανειακής σύμβασης

– «Η Μέρκελ είναι απομονωμένη»

- «Χαρισματικό Έλληνα αριστερό» χαρακτηρίζει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ το Reuters
- «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν με τρόμο στην άνοδο του Τσίπρα»
- «Θέλουμε τα λεφτά και τη στήριξη των Ευρωπαίων»
- «Στα σκουπίδια τα δυο πρώτα πακέτα στήριξης»
- Ευρωπαϊκή περιοδεία σε Παρίσι και Βερολίνο για τον Αλέξη Τσίπρα
Την παραμονή του ταξιδιού σε Παρίσι και Βερολίνο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκε στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου τους απεσταλμένους του Reuters για ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ... «πλανήτης Τσίπρας»!

«Ο χαρισματικός Έλληνας αριστερός που θα μπορούσε να καθορίσει τη μοίρα του ευρώ ξεκινάει περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσας μεταφέροντας ένα μήνυμα: είναι ώρα να μιλήσουμε», γράφει το Reuters.
«Σε μια συνέντευξη την παραμονή της πρώτης του επίσκεψης στο εξωτερικό από την άνοδο-έκπληξη στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας στράφηκε σε μία μαχητική ρητορεία που παρασύρει τη δυσαρεστημένη ελληνική νεολαία και θέτει σε συναγερμό τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο», αναφέρει.
«Ο πρώτος λόγος που κάνουμε αυτό το ταξίδι είναι γιατί θέλουμε οι κυβερνήσεις αυτών των δύο σημαντικών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γαλλίας και Γερμανίας, να δουν τι πρεσβεύουμε: αυτό που διαβιβάζεται στην Ευρώπη για μας δεν είναι αυτό που εκπροσωπούμε και θέλουμε», λέει ο Αλέξης Τσίπρας, που κατά την παραμονή του στο Παρίσι θα δει τους Πιέρ Λορέν και Ζαν-Λυκ Μελανσόν και στο Βερολίνο με τους Κλάους Έρνστ και Γκρέγκορ Γκίζι.
«Δεν είμαστε αντι-ευρωπαϊκή δύναμη. Μαχόμαστε να σώσουμε την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Είμαστε ίσως η πιο φιλο-ευρωπαϊκή δύναμη στην Ευρώπη, γιατί οι κυρίαρχες δυνάμεις θα οδηγήσουν την Ένωση σε αποσταθεροποίηση και την ευρωζώνη σε κατάρρευση, αν επιμείνουν στη λιτότητα», προσθέτει.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι οι όροι του δανείου των 130 δισ. ευρώ που υπέγραψε η Ελλάδα με τους διεθνείς δανειστές της τον περασμένο Μάρτιο είναι «νεκρό γράμμα» και πρόσθεσε πως αν έρθει στην εξουσία θα αναζητήσει νέο μίγμα πολιτικής για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
«Ναι, θέλουμε τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της Ευρώπης, αλλά δε θέλουμε τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων να πάνε χαμένα. Τα δύο διαδοχικά πακέτα στήριξης πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων, σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Αν αυτό συνεχιστεί, θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης σε έξι μήνες. Οι Ευρωπαίοι και οι ηγέτες τους πρέπει να το καταλάβουν αυτό.
Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την αλληλεγγύη και την χρηματοδότηση της Ευρώπης για να δημιουργήσουμε τη βάση των μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεών μας. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι σε 2-3 χρόνια θα έχουμε ξεφύγει από την ύφεση, θα έχουμε ανάπτυξη και θα μπορούμε να δώσουμε πίσω τα χρήματα που μας έχουν δοθεί. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τους ξεπληρώσουμε αν συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα», τονίζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν με τρόμο στην άνοδο του Τσίπρα, ενός 37χρονου πρώην κομμουνιστή ηγέτη του μαθητικού κινήματος, που στις 6 Μαΐου ταπείνωσε τους σοσιαλιστές και τους δεξιούς, που για δεκαετίες κυβερνούσαν την Ελλάδα και υπέγραψαν το μνημόνιο», γράφει το Reuters για τον Αλέξη Τσίπρα.
«Η αγορίστικη ομορφιά και η μαχητική ρητορική του έχουν βρει ανταπόκριση κυρίως στη νεολαία, που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Πέντε χρόνια ύφεσης έχουν αφήσει πάνω από 500.000 νέους άνεργους», συνεχίζει.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου