Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

VPRC: Πρώτος με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετεκλογική Έρευνα της VPRC για τα Επίκαιρα   

Η μετεκλογική περίοδος εδώ και δέκα ημέρες έχει την κεκτημένη ταχύτητα του εκλογικού αποτελέσματος. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκονται στη δίνη μιας μεγάλης εσωτερικής κρίσης, χωρίς στρατηγική, χωρίς ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες και χωρίς αξιόπιστη πολιτική ηγεσία. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται καταρχήν να ενισχύει τις θέσεις του και καταγράφεται αυτήν τη στιγμή σε πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Δείγμα της μεγάλης δυναμικής που δείχνει να διατηρεί τη στιγμή αυτή είναι ότι «καταλληλότερος πρωθυπουργός» καταγράφεται στη σημερινή έρευνα ο Αλ.Τσίπρας, αφήνοντας πίσω του τόσο τον Αντ.Σαμαρά όσο και τον Ευ.Βενιζέλο.


Αναμφίβολα, αυτή η ραγδαία δημοσκοπική μεταβολή αντικατοπτρίζει τη βαθύτατη φθορά του παλαιού πολιτικού προσωπικού της χώρας και το αίτημα για μια σαρωτική αλλαγή σε θεσμούς, πρόσωπα και πολιτικές.
Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα βρίσκονται λίγο-πολύ στα όρια που τα άφησε η εκλογική αναμέτρηση. ‘Αλλα εξ’αυτών έχουν περιέλθει ήδη στη δίνη μιας μεγάλης κρίσης ταυτότητας και στρατηγικής, όπως το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, οι Οικολόγοι-Πράσινοι, η Δημοκρατική Συμμαχία. ‘Αλλα θα πρέπει να διαχειριστούν το καλό εκλογικό τους αποτέλεσμα, εμβαθύνοντας τα στοιχεία της πολιτικής τους ταυτότητας: Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΔΗΜΑΡ, Δημιουργία Ξανά είναι τρεις νεόκοποι οργανισμοί που δείχνουν την τάση αλλαγής του συνόλου της δομής του κομματικού συστήματος, είτε στο ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς είτε στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι ακόμη αποσαφηνισμένο αν η χώρα θα διεξάγει και νέες εκλογές τον Ιούνιο, ή αντίθετα θα έχει σχηματιστεί κάποια Κυβέρνηση. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαίου έχει παράγει μια τεράστια απόσταση μεταξύ δημόσιου λαϊκού αισθήματος και πολιτικού συστήματος. 

Ενας απερίγραπτος νομικά και πολιτικά εκλογικός νόμος, διατηρώντας το αντισυνταγματικό bonus των 50 εδρών ακόμα και σε (πρώτα) κόμματα που βρίσκονται σε απόλυτα μειοψηφική θέση, εδραιώνει συνθήκες ακυβερνησίας αντί να υποβοηθά (όπως πίστευε μέχρι τώρα) τη συγκρότηση σταθερών κυβερνήσεων. Επομένως, σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, οι επόμενες εκλογές πιθανολογείται ότι θα διαγράψουν μια μεγάλη πολιτική, κοινωνική, εκλογική και προγραμματική πόλωση μεταξύ της «Δεξιάς» και της «Αριστεράς». 
Οι κύριοι εκφραστές των δύο παρατάξεων (ΝΔ[;] και ΣΥΡΙΖΑ) είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν να συγκροτούν γύρω τους τους όμορους πολιτικούς χώρους. Από το βαθμό της επιτυχίας τους θα κριθεί, τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών όποτε κι’αν γίνουν όσο και η δυνατότητα συγκρότησης ισχυρής πολιτικά κυβέρνησης. Δείτε εδώ τη διαγραμματική παρουσίαση της έρευνας
Δείτε εδώ την ταυτότητα της έρευνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου