Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Οι μνημονιακές πολιτικές βλάπτουν σοβαρά την υγεία - πρόνοια!

Του NIKOY ΜΙΧΑΛΑΚΗ 
Υποψ. βουλευτή Καρδίτσας
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 

Η κατάσταση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας καθημερινά επιδεινώνεται εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκούνται εδώ και χρόνια και το οδηγούν στην υποβάθμιση την συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση. Η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα σε ένα σύστημα που λόγω της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης συστήματος πρωτοβάθμιας  φροντίδας υγείας αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα.


Η εφαρμογή του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων οδήγησαν:
- Στον αποκλεισμό μεγάλων ομάδων του πληθυσμού που βιώνουν την φτώχεια ή βρέθηκαν να είναι ανασφάλιστοι από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
- Σε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και εξετάσεις και στην επιβολή χαρατσιών στα Νοσοκομεία.
- Στην πλήρη αποδιοργάνωση των Νοσοκομείων λόγω της υποχρηματοδότησης και στον περιορισμό και κλείσιμο δομών και υπηρεσιών του ΕΣΥ.
- Στην δημιουργία ενός οργανισμού του ΕΟΠΥΥ που από την πρώτη μέρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, λόγω της σοβαρής έλλειψης πόρων και της διάλυση των υγειονομικών του υπηρεσιών.

Η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο διεκδικεί ένα νέο αναβαθμισμένο, καλά στελεχωμένο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος που το έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση ή την εθνικότητά του. Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στη πρόληψη, τη μετανοσοκομειακή φροντίδα, κοντά στο τόπο κατοικίας και εργασίας αποτελούν προτεραιότητά μας.
Προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του στόχου αποτελεί η επαρκής χρηματοδότηση της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος πρέπει να αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησης του συστήματος, και η ορθολογική και διαφανής διαχείριση. 
Μέτρα άμεσης παρέμβασης
- Ακύρωση της μνημονιακής πρόβλεψης για περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας και ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς.
Μέτρα για την οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρχει η αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Άμεση ενίσχυση και ανάπτυξη της λειτουργίας των εργαστηριακών υποδομών του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ, ώστε να σταματήσει η μεγάλη αιμορραγία πόρων προς τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.
- Εξασφάλιση των απαραίτητων φαρμάκων για τους ασθενείς σε κάθε περίπτωση. Έλεγχος των παράλληλων εξαγωγών. Δημιουργία εθνικής φαρμακαποθήκης και έναρξη μελέτης για την ανάπτυξη εθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Επιτάχυνση της υλοποίησης λειτουργικού, πλήρους και ασφαλούς συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προμηθειών, ιατρικού εξοπλισμού. Στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων.
- Κατάργηση του 5ευρω. Δωρεάν πρόσβαση σε ανέργους, απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευπαθείς ομάδες σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη άμεσα και σταδιακά για όλους.
- Κάλυψη των αναγκών σε απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και ΚΥ.  Κατάργηση του Ν 4052/12 και ακύρωση των αλόγιστων συγχωνεύσεων. Αναστολή εφαρμογής των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία και περιορισμός στις συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αποτροπή της εξελισσόμενης ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων Ντυνάν, Ωνασείου και άλλων.
- Έλεγχος του χρέους προς τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας σε σχέση και με τις οφειλές τους προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το δημόσιο.

Σε μια περίοδο όπου οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες έχουν ανάγκη όσο ποτέ την ύπαρξη ενός διευρυμένου κράτους πρόνοιας βρίσκονται αντιμέτωποι με την ραγδαία συρρίκνωση και κατάρρευσή του.
Μπροστά σε αυτόν το σύγχρονο κοινωνικό Καιάδα και τον διευρυνόμενο κοινωνικό αποκλεισμό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απαντά με άμεσες παρεμβάσεις:
- Καταγραφή του αριθμού των αστέγων και δημιουργία χώρων φιλοξενίας τους σε αναξιοποίητα δημόσια κτίρια με παροχή σίτισης, ρουχισμού και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
- Στήριξη (σίτιση, θέρμανση κ.ά) κοινωνικών ομάδων όπως ΑμεΑ, πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες που διαβιούν με σχεδόν μηδενικό εισόδημα.
- Χρηματοδότηση, παράταση και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για κάθε πολίτη που το έχει ανάγκη με τις ελάχιστες προϋποθέσεις.
- Επαρκής στελέχωση όλων των δημόσιων παιδικών σταθμών με στόχο την κάλυψη του συνόλου των αναγκών.
- Σταδιακή αποκατάσταση των δικαιωμάτων των πολυτεκνικών οικογενειών και εξομοίωση με αυτούς των τριτέκνων, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση νόμου, που καταθέσαμε στη Βουλή.

Στόχος μας είναι η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ΑμεΑ, ψυχικά πάσχοντες, ηλικιωμένοι, άποροι, τοξικοεξαρτημένοι κ.ά) με χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών φροντίδας στην προοπτική της ένταξής τους σε ένα ενιαίο σύστημα υγείας και πρόνοιας πραγματικά δημόσιο και δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου