Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Κρυφή ατζέντα στο υπουργείο Οικονομικών

Του Ηλία Αντωνίου
Υποψ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ

Με το άρθρο αυτό παρουσιάζουμε τα αποκαλυπτικά δεδομένα που προέκυψαν από τις συναντήσεις αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. ΖΑΝΙΑ και τον Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. ΔΙΩΤΗ.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν αρνήθηκε την ύπαρξη «απόρρητων» επεξεργασιών - προτάσεων στο φορολογικό πεδίο, τις οποίες όμως για προφανείς λόγους (προεκλογική περίοδος) αρνήθηκε να μας κοινοποιήσει,
γεγονός που συνηγορεί υπέρ ενός συγκεκριμένου, μνημονιακού σχεδιασμού για νέα φορολογική επιδρομή μετά τις εκλογές. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει δημόσια τις εν λόγω προτάσεις-επεξεργασίες.

Από τις συσκέψεις, προέκυψαν τα ακόλουθα δεδομένα (όπως μας τα ανακοίνωσαν) και αναμένουμε και την έγγραφη τεκμηρίωσή τους:
1. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα.
2. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, τα φορολογικά έσοδα είναι πάνω από την πρόβλεψη.
3. Το πρώτο πεντάμηνο του 2012 τα έσοδα (17,930 δις) είναι περίπου όσα και του 2011 (18,460 δις). Για τους επόμενους τρεις μήνες, η πρόβλεψη είναι ότι θα κινηθούν στα αντίστοιχα επίπεδα του 2011.
4. Τα τελωνειακά έσοδα (μέχρι στιγμής) είναι αθροιστικά πάνω από τις προβλέψεις.
5. Ο φόρος που αντιστοιχούσε στις φορολογικές δηλώσεις του 2011 (χρήση 2010) ήταν 1,1 δις. Το αντίστοιχο ποσό για το 2012 (χρήση 2011) είναι 5,1 δις!
6. Δεν θα δοθούν (παρά το ότι ζητήθηκαν) οι φορολογικές –τελωνειακές διατάξεις που έχουν επεξεργασθεί από αρμόδιες διευθύνσεις και δεν έχουν προωθηθεί ακόμη στη Βουλή.
7. Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού
Σε ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ

ΠΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
ΣΗΜΕΡΑ
ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ
15.372
9.826
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ
4.448
2.436
ΣΔΟΕ
1.500
1.011(ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ+ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ)
•    Στο Τελωνείο Κήπων υπηρετούν είκοσι οκτώ (28) τελωνειακοί. Στο αντίστοιχο τελωνείο από την πλευρά της Τουρκίας υπηρετούν εκατόν είκοσι (120) τελωνειακοί.
•    Δεν υπάρχει προσωπικό για να κινηθούν τα δύο πλοία που διαθέτουν τα τελωνεία, για πάταξη του λαθρεμπορίου.
8. Δεν έγινε αναβάθμιση –εκσυγχρονισμός του ΣΔΟΕ που να καλύπτει τις ανάγκες της εποχής.
9. Υπάρχουν περιπτώσεις μεταθέσεων (χωρίς αίτηση) προσωπικού του ΣΔΟΕ, χωρίς να έχουν εγκριθεί από την πολιτική –υπηρεσιακή ηγεσία του και ενώ ασχολούνται με μακροχρόνιους και σημαντικούς ελέγχους!
10. Το ΣΔΟΕ διαθέτει για το 2012, το 50% του προϋπολογισμού του 2011 με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει, στοιχειωδώς ανάγκες του (π.χ. καύσιμα).
Να τονίσουμε ότι τα δεδομένα που μας μεταφέρθηκαν δεν συμβαδίζουν με επίσημες και ανεπίσημες διαρροές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης περί πλήρους κατάρρευσης και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την καταστροφολογική προπαγάνδα των ημερών.
Τέλος, για μια ακόμα φορά τονίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απαιτεί να δοθούν όλα τα στοιχεία τα οποία ζητήσαμε εγγράφως στη δημοσιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου