Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Εκτός Δημοσίου έως το τέλος του χρόνου 2.000 "κοπανατζήδες" και "ακατάλληλοι" υπάλληλοι

Η τρόικα σύμφωνα με το μνημόνιο ζητά την άμεση απόλυση τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012 και ακόμη 25.000 έως 30.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013, με στόχο έως το 2015 στο Δημόσιο να υπηρετούν 150.000 λιγότεροι υπάλληλοι.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υποστηρίζει ότι θα απολυθούν άμεσα 2.000 επίορκοι και υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, οι «κοπανατζήδες»
και οι «ακατάλληλοι», ενώ  οι συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων έως το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα φτάσουν περίπου τις 50.000. Επίσης θα μειωθούν οι δομές των υπουργείων κατά 50% -έπειτα από αξιολόγησή τους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο.
Επισημαίνεται πως συνεργάτες του Αντώνη Μανιτάκη ωστόσο τονίζουν ότι οι 50.000 συνταξιοδοτήσεις του 2012 δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους, ενώ εύλογα αποφεύγουν να προσδιορίσουν πόσοι είναι οι επίορκοι, καθώς δεν μπορεί να προεξοφληθεί πριν από την κατάληξη των υποθέσεων αυτών (πέρα από αυτές που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια).
Επίσης, στο ερώτημα πώς χαρακτηρίζεται ένας υπάλληλος «ακατάλληλος», δεν έδωσαν σαφή απάντηση, αλλά επισήμαναν ότι θα έχει προηγηθεί αξιολόγηση με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, υπό το ΑΣΕΠ.
Εκτός, όμως, από τις απολύσεις/απομακρύνσεις, αυτό που θα κυριαρχήσει στο επόμενο διάστημα είναι η έντονη κινητικότητα στον δημόσιο τομέα, όπως έχει συμφωνήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την «task force» και τους Γάλλους τεχνικούς συμβούλους, για τη μεταρρύθμιση στο ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Έτσι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά θα υπάρξουν τουλάχιστον 30.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων, τόσο στον στενό δημόσιο τομέα, όσο και σε φορείς του Δημοσίου, ή από πλεονάζον προσωπικό των τουλάχιστον 200 φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν. Οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει να μετακινηθούν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για προσωπικό (π.χ. εφορίες, νοσοκομεία κ.λπ.) και στην περίπτωση που αρνηθούν, θα απολύονται. Επιπλέον, αν καταργηθεί η οργανική τους θέση και δεν υπάρχει άλλη θέση, τότε ενδεχομένως θα μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας.
Τέλος, επισημαίνεται από στελέχη του υπουργείου ότι με την παραπάνω διαδικασία δεν θα μειωθεί μόνο ο αριθμός των υπαλλήλων, αλλά θα σημειωθεί και ριζική αναδιάρθρωση του προσωπικού, χωρίς να καταρρεύσουν κρίσιμες υπηρεσίες από ικανά στελέχη, κάτι που θα ήταν το αποτέλεσμα των «τυφλών απολύσεων».
Πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου