Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία... και την οικονομία των Ελλήνων

depression

Της Δήμητρας Δρακάκη

Η κατάθλιψη δεν χτυπάει απλώς την πόρτα των Ελλήνων. Την έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό.

Η οικονομική κρίση, η ανεργία και η αβεβαιότητα για το μέλλον  έχουν εκτοξεύσει τους δείκτες της ψυχικής νόσου στον ελληνικό πληθυσμό. Οι ειδικοί επιστήμονες παρατηρούν πρωτοφανή ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 22 τοις εκατό τη διετία 2009 - 2011. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών (περίπου 850.000 Έλληνες και 1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.

Βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων; Μα φυσικά η οικονομική ύφεση. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι η νόσος επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους και σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης παγκόσμιας έρευνας, περίπου 1 στους 20 ερωτηθέντες ανέφερε ότι είχε ένα επεισόδιο κατάθλιψης τον προηγούμενο χρόνο. Η κατάθλιψη δεν κάνει κοινωνικές διακρίσεις και μπορεί να προσβάλλει άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αυτοκτονία. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο έχουμε 3.000 αυτοκτονίες ημερησίως δηλαδή χάνονται περίπου 1 εκατομμύριο ζωές το χρόνο! Αυτά τα συμπεράσματα επισήμαναν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π.), Σωτήρης Ράπτης και ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου ένεκα τo 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας που θα διεξαχθεί στις 18 – 20 Οκτωβρίου 2012 στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Όμως δεν είναι μόνο η κατάθλιψη που καραδοκεί. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 40 – 45% των θανάτων τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, ενώ ακολουθούν οι νεοπλασματικές ασθένειες, οι οποίες ευθύνονται για περίπου το 1/3 των θανάτων παγκοσμίως. Ο σακχαρώδης διαβήτης επίσης παρουσιάζει ραγδαία αύξηση μιας και αγγίζει το 12% του  γενικού πληθυσμού, ενώ σε διεθνές επίπεδο ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια. Τα ποσοστά αυτά πρόκειται να συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους και τα επόμενα χρόνια, καθώς, όπως υπολογίζεται, έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.


Η κατάθλιψη βλάπτει σοβαρά την... οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και τα στοιχεία έρευνας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάθλιψη (EDA), σχετικά με τις επιπτώσεις της κατάθλιψης στην εργασία.
Στην έρευνα πήραν μέρος 7.000 εργαζόμενοι από όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία 1 στους 10 εργαζόμενους παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους επειδή πάσχουν από κατάθλιψη. Το μεγαλύτερο ποσοστό συναντάται στο Ηνωμένο Βασίλειο (26%) και το χαμηλότερο στην Ιταλία (12%).
Επιπλέον 1 στους 5 ερωτηθέντες έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής του και 1 στους 4 πάσχοντες δεν το αποκαλύπτει ποτέ στον εργοδότη του. Κατά μέσο όρο ένας εργαζόμενος που παίρνει άδεια λόγω κατάθλιψης, λείπει από τη δουλειά του 36 μέρες το χρόνο κάτι που μεταφράζεται σε κόστος για τις εθνικές οικονομίες περί των.. 92 δισ. ευρώ ετησίως!


Συμπτώματα:

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι: η καταθλιπτική διάθεση, η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, η μείωση της αίσθησης της απόλαυσης από δραστηριότητες που συνήθως είναι για το καταθλιπτικό άτομο ευχάριστα, η συνεχής αίσθηση της κούρασης, οι αλλαγές στην όρεξη και την κατανάλωση φαγητού. Επιπλέον το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να είναι συνεχώς εκνευρισμένο και οξύθυμο, μπορεί να αντιμετωπίσει σωματικά προβλήματα που δεν απομακρύνονται ακόμα και μετά την ανάλογη θεραπεία, μπορεί να αποκτήσει διαταραχές στον ύπνο. Τα περισσότερα είδη κατάθλιψης μπορούν να θεραπευτούν με σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες, όπως είναι ψυχολογικές θεραπείες ή και με τη βοήθεια φαρμάκων σε κάποιες περιπτώσεις. Εάν η θεραπεία αποτύχει συνήθεις αιτίες είναι ότι είτε οι πάσχοντες δεν θεωρούν ότι αυτό που βιώνουν μπορεί να είναι κατάθλιψη, είτε θεωρούν ότι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν είτε σταματούν πολύ νωρίς τη θεραπεία τους κι έτσι αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες για υποτροπή.

Πηγή:  theinsider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου