Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Σε κινητοποιήσεις ο αγροτικός κόσμος που πλήττεται από τα μνημόνια

Στους δρόμους βγήκαν από το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αποφάσισαν να κατεβούν στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα. Ο σημερινός σχεδιασμός, είναι τα τρακτέρ να παραταχθούν εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού, στο συγκεκριμένο ύψος και αναμένεται το απόγευμα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις τους.
Η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου, σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Ενωτικών Ομοσπονδιών Συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Στο μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου, αγρότες από την Ημαθία απέκλεισαν συμβολικά για περίπου μία ώρα την Εγνατία Οδό, στο ύψος της Κουλούρας. Την ίδια ώρα, αγρότες της Δράμας παραμένουν με τα τρακτέρ τους σε τρία σημεία της εθνικής οδού Δράμας - Καβάλας και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του «Σκαρή», στη Μαυρολεύκη και στη διασταύρωση των Κοκκινογείων, χωρίς όμως να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Στη Λιβαδειά θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση την Τρίτη 29 Ιανουαρίου από τους αγρότες της Βοιωτίας. Οι αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν «μπλόκο» στο Κάστρο, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από Λιβαδειά, Ορχομενό και Αλίαρτο.

Όπως δήλωσε ο αγρότης συνδικαλιστής από τη Λάρισα, Νίκος Παπαδόπουλος, «τα προβλήματα των αγροτών είναι τεράστια. Σχετίζονται με την έλλειψη χρηματοδότησης που καταδικάζει τους αγρότες να μην μπορούν πια να καλλιεργήσουν, με δεδομένο και το υψηλό κόστος της καλλιέργειας».

Ο Νίκος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου σχετίζονται με τα μνημόνια» και αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν πέσει, ενώ οι τιμές που αφορούν τον καταναλωτή ανεβαίνουν, καθώς οι μεσάζοντες καλά κρατούν!

Τα αιτήματα των αγροτών είναι επίσης και θεσμικά. Αφορούν και τον ΕΛΓΑ και τις αγροτικές συντάξεις πείνας.


Τις επόμενες ημέρες οι αγρότες θα κατέβουν με τρακτέρ σε πόλεις και χωριά, στις πλατείες όλης της Θεσσαλίας με σκοπό να ενημερώσουν για τα αιτήματά τους και να κουβεντιάσουν με τους αγρότες όλων των περιοχών.


Προβλέπεται ότι ο αγώνας των αγροτών θα κλιμακωθεί με μαζικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.


Στο πλευρό του αγώνα των αγροτών στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ο οποίος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Αφού εξαπάτησαν τον αγροτικό κόσμο με ψεύτικες υποσχέσεις και όρκους στο όνομα της αγροτικής ανάπτυξης, τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης αποκάλυψαν πλέον το μέλλον που επιφυλάσσουν στους μικρομεσαίους αγρότες: να ξαναγίνουν κολίγοι στη γη τους.

Χάρισαν την Αγροτική Τράπεζα στον όμιλο Πειραιώς παραδίνοντας την υποθηκευμένη αγροτική γη και περιουσία στο ασύδοτο τραπεζικό κεφάλαιο. Στραγγάλισαν την αγορά εφοδίων  με την παντελή έλλειψη ρευστότητας και δανειοδότησης, για να μπορέσει να συνεχιστεί η παραγωγή.

Τίναξαν στα ύψη το κόστος παραγωγής με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο, μειώνοντας, ταυτόχρονα, την επιστροφή ΕΦΚ και ΦΠΑ στο μισό.

Επέβαλαν χαράτσια μέσω της ΔΕΗ, χαράτσια για τις γεωτρήσεις, χαράτσια για τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Ξεπούλησαν τη Δωδώνη, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την ΣΕΚΑΠ.

Αφήνουν ανεξέλεγκτους   τους μεγαλεμπόρους και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ όχι μόνο να εκβιάζουν τους αγρότες με τιμές  κάτω από το κόστος, αλλά και να καθυστερούν για μήνες τις πληρωμές των αγροτικών προϊόντων, την ίδια ώρα που κερδοσκοπούν σε βάρος και των καταναλωτών με υπέρογκες τιμές  στα τρόφιμα.

Αφήνουν ανεξέλεγκτες τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.

Κατάργησαν τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, ανεβάζοντας εξωφρενικά τα ασφάλιστρα χωρίς να καλύπτονται όλες οι ζημιές.

Κόβουν από τις πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ το 10%, καταργούν τα δώρα και αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης τα 67 χρόνια, φορολογούν τα χωράφια

Παρακολουθούν αμέτοχοι τη διαμόρφωση της ακραία νεοφιλελεύθερης ΚΑΠ για το διάστημα 2014-2020, με δραστική περικοπή των ενισχύσεων που θα βάλει την ταφόπλακα στην οικογενειακή γεωργία και τους μικρομεσαίους αγρότες

Ο πανελλαδικός αγροτικός ξεσηκωμός θα δώσει τώρα την απάντηση στον πρωθυπουργό και την τρικομματική μνημονιακή του κυβέρνηση, που πανικόβλητοι καταφεύγουν ακόμα μια φορά στην γνωστή τακτική τους απέναντι σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση, την συκοφάντηση, τον κοινωνικό αυτοματισμό και την καταστολή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών. Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε το αγροτικό κίνημα ενωτικά και μαχητικά, με συμπαράταξη με το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολουμένων, να σταματήσει την καταστροφή και να ανοίξει το δρόμο ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα και της ανόρθωσης  της υπαίθρου σε όφελος των κοινωνικών αναγκών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου