Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Τα πρώτα πέντε μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Καθαρή εντολή για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, που το βράδυ της Κυριακής των εκλογών θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο με Εθνικό Σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας, ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Τις δεσμεύσεις, τις άμεσες προτεραιότητες και τους στόχους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για να βγει η Ελλάδα από την κρίση παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "το Μνημόνιο θα τελειώσει το ίδιο βράδυ των εκλογών που ο λαός μας θα δώσει τη μεγάλη πλειοψηφία και καθαρή εντολή σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας". Έθεσε ως προτεραιότητες την οικονομική σταθεροποίηση της χώρας, την κινητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της για την ανάκαμψη και την εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής ασφάλειας και δικαιοσύνης.
Δεσμεύτηκε "να βγάλουμε τον λαό από την περιπέτεια του Μνημονίου" και "να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη" και, τέλος, ανέπτυξε τις άμεσες κινήσεις της κυβέρνησης της Αριστεράς για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.


5+3 προτάσεις για την έξοδο από την κρίση

Το μεγάλο, σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες αυτήν την περίοδο, είναι: Ποιο είναι το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Με δεδομένο αυτό, ο επικεφαλής του κατέθεσε στην ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών 5+3 άμεσες πρωτοβουλίες (οι τρεις τελευταίες αφορούν τον τομέα της ανάτπυξης) που θα υπηρετήσουν τον στόχο της αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Χωρίς να λειάνει τον λόγο του, χωρίς να εξωραΐσει τις προτάσεις του, ο πρόεδρος της Κ.Ο. πέτυχε να κερδίσει, επί της αρχής τουλάχιστον, τους παριστάμενους επιχειρηματίες, αν κρίνει κανείς από το χειροκρότημα μετά τη λήξη της ομιλίας αλλά και τα σχόλια που πυροδότησε στη συνέχεια.
Αναλυτικά, οι οκτώ προτάσεις έχουν ως εξής:
1. "Αντικατάσταση, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, του καταστροφικού Μνημονίου με ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου. Και ταυτόχρονα έναρξη της αληθινής σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας".
2. "Δημοσιονομική σταθεροποίηση με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο. Στόχος μας, να επικεντρωθούμε στην αύξηση των δημόσιων εσόδων, τα οποία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υστερούν έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Είναι 41% του ΑΕΠ στην Ελλάδα και 45% στην Ευρωζώνη".
3. "Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου. Είμαστε αντίθετοι στην απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Ο κόσμος της εργασίας πρέπει να αμείβεται με δίκαιο τρόπο (...) Στην κατεύθυνση αυτή, θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011. Δηλαδή, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα 751 ευρώ μεικτά - για να μην μπερδευτεί και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που δε γνωρίζει πότε αποφασίστηκε η μείωσή του. Θα επαναφέρουμε, επίσης, το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις συλλογικές συμβάσεις και την επεκτασιμότητά τους. Όπως, επίσης, και τον θεσμό της μετενέργειας".
Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε "ένα νέο φορολογικό σύστημα. Δίκαιο, απλό, σταθερό και αποτελεσματικό που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από τα νομικά πρόσωπα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013, αυτά τα έσοδα θα κινηθούν στο 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, στο 0,8% του ΑΕΠ. Όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 2,3% του ΑΕΠ".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στη γενική όσο και αόριστη αναφορά, όπως την χαρακτήρισε, του πρωθυπουργού για το ΦΠΑ στην εστίαση. "Εμείς δεν ζητάμε απλώς μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ζητάμε την άμεση επαναφορά του στο 13%, για να ανακοπεί η εξελισσόμενη καταστροφή του τουρισμού".

Όχι στους επενδυτές - πειρατές

4. "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ο εκτροχιασμός της ανεργίας στο επίπεδο του ενός τρίτου του εργατικού δυναμικού, καταρρίπτοντας μάλιστα κάθε μήνα πανευρωπαϊκά ρεκόρ, δεν αποτελεί απλώς πρόβλημα οικονομικό και κοινωνικό. Είναι πρόβλημα υπαρξιακό. Είναι πρόβλημα εθνικό. (...) Εμείς, ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, θα διευκολύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων. Την ιδιωτική πρωτοβουλία όμως που αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο. Όχι την πειρατική πρωτοβουλία που έρχεται να λεηλατήσει τους λιγοστούς πόρους μιας ασθενούς οικονομίας. Αλλά την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και υψηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία, με σεβασμό στους εργασιακούς και περιβαλλοντικούς νόμους. Ταυτόχρονα και με την ίδια ένταση θα δώσουμε τέλος στην ψευδώνυμη ιδιωτική πρωτοβουλία των αποκρατικοποιήσεων (...) Η ολοένα αυξανόμενη ανεργία και η διευρυνόμενη φτώχεια συνιστούν επενδυτικό κίνδυνο και όχι επενδυτικό κίνητρο".
5. "Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας (...) Το κράτος πρόνοιας είναι συστατικό στοιχείο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Δεν είναι εμπόδιο".

Πόθεν προέκυψαν οι "ακατάλληλοι" 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι;

Ο απεγκλωβισμός της χώρας από το καταστροφικό Μνημόνιο πρέπει να συνοδευτεί, σύμφωνα με τον ομιλητή, από τρεις κρίσιμες επιλογές για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Αυτές είναι:
Α. "Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Πρώτιστος στόχος μας είναι να καταργήσουμε το πελατειακό κράτος (...) Μια δημόσια διοίκηση λειτουργική και αποτελεσματική, απαλλαγμένη από τον πολιτικό έλεγχο, θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Θα αποδεσμεύσει την ιδιωτική οικονομία. Και θα επαναφέρει μια νέα κοινωνική ισορροπία. Ακούσαμε, προχθές, στο συνέδριο του Economist, τον κύριο πρωθυπουργό, να μιλά για την εκδίωξη '15.000 ακατάλληλων' υπαλλήλων από το Δημόσιο. Και αναρωτιόμαστε: Πότε και με ποια κριτήρια αξιολογήθηκαν τόσοι πολλοί, ότι είναι ακατάλληλοι για το Δημόσιο; Ακατάλληλους διόριζαν τόσα χρόνια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ;".
Β. "Ο αναπροσανατολισμός των διαθέσιμων εργαλείων δημόσιας πολιτικής και η ένταξη στον περιφερειακό σχεδιασμό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Μικρά και ευέλικτα έργα αντί φαραωνικών και πολυδάπανων".
Γ. "Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Η απελευθέρωση της οικονομίας από τη διαπλοκή και η μείωση στο ενεργειακό κόστος, που θα επιφέρει, θα αντισταθμίσει για τις επιχειρήσεις στο συνολικό κόστος παραγωγής, την αύξηση του εργατικού κόστους από την αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας να επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ μεικτά".
Προλογίζοντας τον Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ, Β. Αποστολόπουλος, παραδέχτηκε ότι "δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς στη μονομερή πολιτική λιτότητας", επίσης ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό κόστος. Συντάχθηκε δε με εκείνες τις φωνές που θέλουν συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου.

Πηγή:: http://beta.avgi.gr/
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου