Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Έστηνε κομπίνα σε εργολάβους

Επιχείρησε να τους αποσπάσει προκαταβολικά χρήματα ως «συμμετοχή» σε μεγάλο έργο που θα έπαιρναν 
 Η οικονομική κρίση, που πιέζει αφόρητα σοβαρούς επαγγελματίες, ανοίγει νέα πεδία δράσης στους αετονύχηδες που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Θύματα πρωτοφανούς απάτης θα έπεφταν γνωστοί Λαρισαίοι μηχανικοί που επιλέχθηκαν από κύκλωμα των Αθηνών.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται...
σε τουλάχιστον πέντε τεχνικά γραφεία της Λάρισας στήθηκε μεθοδικά το δίχτυ των απατεώνων, με τον ακόλουθο τρόπο: το αρχικό τηλεφώνημα έγινε σε καθέναν χωριστά έναν μήνα πριν, από κάποιον που συστήθηκε ως καθηγητής Πανεπιστημίου και που φαινόταν να κατέχει το αντικείμενο, τις ακολουθούμενες διαδικασίες και την ορολογία του επαγγέλματος. Ο «κύριος καθηγητής» εξηγούσε στον μηχανικό-υποψήφιο θύμα ότι το γραφείο του βρίσκεται σε λίστα κάποιων λίγων σοβαρών επαγγελματιών του κλάδου η οποία είχε δοθεί από διευθυντικό στέλεχος τράπεζας στη Λάρισα, το εν λόγω όνομα βεβαίως χρησιμοποιούνταν εν αγνοία του.
Και ο μηχανικός άκουγε να του εξηγούν ότι επίκειται η κατασκευή μεγάλου έργου στην περιοχή της Λάρισας, μια πολύ σημαντική επένδυση της τάξεως αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Και πως εκείνος ήταν μεταξύ των υποψηφίων να αναλάβει την εκτέλεσή του έργου, για το οποίο υποτίθεται ότι είχε εκπονηθεί η σχετική μελέτη.
Τα τηλεφωνήματα συνεχίζονταν σε τακτά διαστήματα, μελετημένα, με παροχή επιπλέον στοιχείων για το έργο αλλά και ερωτήματα για τα επαγγελματικά δεδομένα του υποψηφίου-θύματος. Και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου…
Παρασκευή μεσημέρι κοντά στις 12 η ώρα ο «κύριος καθηγητής» έκανε την κίνηση. Τηλεφωνώντας, σε κατάσταση ελεγχόμενου άγχους, εξηγούσε στον συνομιλητή του στη Λάρισα ότι η υπόθεση έφτασε σε αίσιο πέρας. Ότι εκείνος είναι που έχει επιλεγεί τελικά να κατασκευάσει το μεγάλο έργο, μόνο που επειδή οι προθεσμίες ήταν πιεστικές, έπρεπε να πάει στην τράπεζα «οπωσδήποτε σήμερα Παρασκευή, πριν το κλείσιμο» και να καταθέσει σε συγκεκριμένο λογαριασμό ως εγγύηση κάποιο χρηματικό ποσό (7.000-10.000 ευρώ). Και έτσι θα του αποστέλλονταν αμέσως η μελέτη του έργου την οποία θα παραλάμβανε τη Δευτέρα ώστε να ξεκινήσει τάχιστα τις εργασίες.
Στον καιρό της μεγάλης αναδουλειάς στον τεχνικό κλάδο και με το ποσό να μην είναι απαγορευτικό για τα επιχειρηματικά μεγέθη, η πρόκληση ήταν ιδιαιτέρως ελκυστική και η κομπίνα καλοδουλεμένη. Παραμένει άγνωστο εάν τελικά τσίμπησε κάποιος μηχανικός από εκείνους που είχαν επιλεγεί.
Πάντως ορισμένοι από τα υποψήφια θύματα έτυχε να συζητήσουν μεταξύ τους και διασταύρωσαν το σκηνικό, αποφεύγοντάς το. Κάποιος, έχοντας τη δυνατότητα, πληροφορήθηκε από την τράπεζα ότι ο λογαριασμός που του είχε δοθεί για να κάνει την κατάθεση είχε ανοιχθεί μόλις την προηγούμενη ημέρα, οπότε και αντελήφθη περί τίνος επρόκειτο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παρόμοια απόπειρα εξελίχθηκε με στόχο και τεχνικά γραφεία της Θεσσαλονίκης. Δεν αποκλείεται δε, να έχει μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σωτ. Ζαχαριάς
Πηγή: Ελευθερία Λάρισας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου