Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Τσίπρας: Ελληνική Άνοιξη ή εθνική αυτοκτονία;

Η κατάρρευση των κυρίαρχων κομμάτων στην Ελλάδα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ανέδειξε μια νέα πολιτική δύναμη: Τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς,  ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, αλλά αντιτίθεται δυναμικά κατά της λιτότητας. Ένα κόμμα που προκαλεί τρόμο στους πιστωτές της Ελλάδας με τις εκκλήσεις του για την απόρριψη της δανειακής σύμβασης και την εθνικοποίηση των τραπεζών.
Αν και ο υπερδραστήριος 37χρονος ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, απέτυχε να συγκροτήσει μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, η απρόσμενη επιτυχία του κόμματός του απειλεί το πολιτικό καταστημένο της Αθήνας, γράφουν οι New York Times.

O Τσίπρας έχει αναδειχθεί ως το νέο ανερχόμενο αστέρι στην ελληνική πολιτική. Απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να ενταχθεί σε μια οικουμενική κυβέρνηση, καθιστώντας έτσι όλο και πιο πιθανό ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες εκλογές τον επόμενο μήνα. Αυτό δεν στενοχωρεί τον κ. Τσίπρα, του οποίου το κόμμα είναι πλέον το πιο δημοφιλές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την μετεκλογική δημοσκόπηση της Marc έχει την υποστήριξη του 24% του εκλογικού σώματος.
Αποτέλεσμα-έκπληξη
Ο Τσίπρας ελπίζει να ακολουθήσει την επιτυχία του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία και να ηγηθεί του λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της λιτότητας και ταυτόχρονα να πείσει τους Έλληνες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά μια υπεύθυνη εναλλακτική λύση για το status quo, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
"Δεν μπορούσα να φανταστώ πριν από μερικούς μήνες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το δεύτερο κόμα και θα έχει την ευκαιρία να κυβερνήσει", δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Νίκος Ξυδάκης. "Ο Τσίπρας επιχειρεί να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Έχει το χάρισμα να κατανοεί την λαϊκή δυναμική", πρόσθεσε.
Ωστόσο, με την τύχη της Ελλάδας κρέμεται σε μια κλωστή, μένει να δούμε αν η επιτυχία του κόμματος στις εκλογές, που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί θρίαμβο της δημοκρατίας επί των δυνάμεων της αγοράς και θα είναι η αρχή μιας νέας «Ελληνικής άνοιξης», ή η αρχή της «εθνικής αυτοκτονίας», όπως το έθεσε στην εφημερίδα ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Οι επικριτές λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνα αποκομμένoς από την πραγματικότητα. Η Ελλάδα, υποστηρίζουν, πρέπει να αποδεχθεί τους όρους της δανειακής συμφωνίας που υπέγραψε με τους ξένους δανειστές της, αλλιώς θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί αυτή την άποψη "εκβιασμό" και υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα αναγκασθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, θα είναι αποτέλεσμα της κακοσχεδιασμένης ίδιας συμφωνίας και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που διέλυσαν την οικονομία. 
Στο ελληνκό πολιτικό φάσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μεταξύ του ΚΚΕ, το οποίο ποτέ δεν "έκοψε" τους δεσμούς του με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρείται περισσότερο ως ένα δίκτυο πελατειακών σχέσεων παρά ως κόμμα με συγκεκριμένη ιδεολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ομπρέλα αριστερών κομμάτων που κυμαίνονται από ήπιους κομμουνιστές, μαρξιστές και σοσιαλδημοκράτες.

O νέος Ανδρέας;
"Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει να καταστρέψει τον καπιταλισμό. Νομίζω, ότι είναι πολύ πιο ρεαλιστικό, και τώρα αισθάνεται ότι έχει κάποια εξουσία, κατανοεί ότι θα πρέπει να δώσει στους ανθρώπους που υποφέρουν κάποιες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσουν τη ζωή τους", υποστηρίζει ο κ. Ξυδάκης.
Με χάρισμα που μερικοί τον παρομοιάζουν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας ηγήθηκε μιας πειθαρχημένης προεκλογικής εκστρατείας στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών σε όλα τα λαϊκά κινήματα διαμαρτυρίας.
Ορισμένοι επικριτές πάντως υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας μπορεί να θεωρεί το κόμμα τους μεταρρυθμιστικό, αλλά στο πρόγραμμα του δεν έχει πρακτικές προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές στην δυσλειτουργική δημόσια διοίκηση της χώρας.
Μπορεί να κυβερνήσει;
Οι επικριτές λένε επίεησς ότι το κόμμα είναι ανώριμο πολιτικά και αμφισβητούν το και κατά πόσον ο κ. Τσίπρας έχει την βαρύτητα ή τη δύναμη να κυβερνήσει. "Δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας. Απλά όλα τα τελευταία χρόνια διαμαρτύρονταν", σημειώνει ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.
Όσοι τον ξέρουν διαφωνούν. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να διοικήσει", δήλωσε ο Χριστόφορος Κάσδαγλης, ένας υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων για την ελληνική αριστερά. "Έχει τον πλήρη έλεγχο των πολιτικών του κόμματός του." Πάντως, ο κ. Κάσδαγλης αναγνώρισε ότι το κόμμα έχει μια κρίση ταυτότητας καθώς, ταυτόχρονα είναι "ευρωκεντρικό και σε σύγκρουση με την Ευρώπη."
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να μετατοπίσουν τη συζήτηση. Μια Ευρώπη που επιβάλλει λιτότητα στους πολίτες και ταυτόχρονα προστατεύει τις τράπεζες "δεν είναι η Ευρώπη που οι αρχικοί εμπνευστές της είχαν φανταστεί", δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο οποίος εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. "Απαιτούμε μια πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική και πιο δίκαιη Ευρώπη."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου