Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Οι 4 δήμοι που έγιναν… 8!!!

.
Πολλά έγιναν το τελευταίο διάστημα στο χώρο της αυτοδιοίκησης, στο νομό Καρδίτσας, με αφορμή τη διαβούλευση για τον «Καλλικράτη».
Και τι δεν είδαμε, και τι δεν ακούσαμε…
Και φυσικά, κανένας δεν τοποθετείται πολιτικά (σα να μην τον νοιάζει) για την κυβερνητική πρόταση που αφορά την διοικητική μεταρρύθμιση, το Σχέδιο «Καλλικράτης».

Όπως γράψαμε και χθες, όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στο χωροταξικό, που επειδή άργησε να ανακοινωθεί, έτρεξαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να… προλάβουν! Για να στήσουν το δικό τους «μαγαζάκι» και για να μην χάσουν την καρέκλα τους, οι αυτοδιοικητικοί. Για να μην χάσουν τα ψηφαλάκια τους (έτσι νομίζουν…) οι βουλευτάδες και τα κόμματα.

Αφορμή για να στήσουμε αυτό το blog, όπως γράψαμε ήδη, ήταν η ανακοίνωση ενός βουλευτή, την οποία διαβάσαμε πριν κάνα μήνα στις τοπικές εφημερίδες. Σκεφτήκαμε: Μα τόσος πια λαϊκισμός??? Έλεος… Μα τι ντάβανος τον τσίμπησε και βάλθηκε να μας αποδείξει ότι λαϊκίζει πλιότερο κι απ’ τον Καρατζαφέρη;;

Θες από κεκτημένη ταχύτητα, θες από βλακεία, ο εν λόγω Καρδιτσιώτης βουλευτής, ανακοίνωσε πως στηρίζει τη δημιουργία οκτώ δήμων στο νομό, με μια δικαιολογία του τύπου… «έτσι θέλει ο λαός»!
Μήπως, όμως, ο λαός επιθυμεί αυτόνομη διοικητική μονάδα το κάθε χωριό (δήμοι και κοινότητες με την παλιά μορφή);;... Μήπως στην περίπτωσή μας, ο… «λαός» είναι κάποιοι παράγοντες και παραγοντίσκοι, της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο;;

Οκτώ δήμοι!!! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι οι 370 πανελλαδικά δήμοι που σχεδιάζει ο Ραγκούσης, αναλογικά θα γίνουν πάνω από 700!

Μετά –τον περασμένο μήνα, είπαμε- ήρθαν κι άλλες συζητήσεις. Κι άλλες ανακοινώσεις. Και άλλα σχέδια για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» στο νομό Καρδίτσας. Μέσ’ στη ζούρλια όλοι τους! Τρέλα και… κορδέλα!!

Στη συνέχεια ήρθαν κι άλλοι βουλευτές να ζήτησαν οκτώ δήμους! Με τι αιτιολογικό; Με το ίδιο: Ό,τι θέλει ο… λαός (όχι του Καρατζαφέρη! Αυτός είναι… λάος!).

Κανένας άλλος νομός, σ’ ολόκληρη τη χώρα, δεν «σχεδίασε» τόσο πολύ, όσο η Καρδίτσα!
Α, είμαστε… «καλλιτεχνική» φύση οι άτιμοι!! Από σχέδια, ιδιοτέλεια και τοπικισμό πρώτοι! Από μυαλό και κρίση, άστα να πάνε… Δεν είναι τυχαίο που έχουμε τους πιο άχρηστους αιρετούς (στην πλειοψηφία τους).

Τι λέγαμε; Α, για τα σχέδιά μας τα… «καλλικρατινά»!

Και εκεί που λέγαμε: Ο Τσιαντής μάλλον θα πάρει τον πέμπτο δήμο, ήρθαν οι διαβουλεύσεις τεσσάρων «πράσινων» δήμων και έβγαλαν συμπέρασμα κι απόφαση: Δεν θέλουμε δήμο Σμοκόβου, αφού ο Μόσχος και το Ταμάσι προτιμούν… Σοφάδες. Εμείς, θέλουμε δικό μας αγραφιώτικο δήμο! Και το όνομα αυτού: Δολοπία Αγράφων!

Τέλεια! Μετά την Νεβρόπολη Αγράφων (Νεβρόπολη είναι Μήτσο μου, οροπέδιο Νεβρόπολης λέγεται κι όχι οροπέδιο Πλαστήρα – Πλαστήρα είναι η λίμνη…), να και η Δολοπία Αγράφων.
Σαν καλές μου φαίνονται αυτές οι περιπτώσεις… Μόνο που θέλουν λίγο «σενιάρισμα» στα άκρα τους. Κάποια, κάπου δεν κολλάνε…

Θέλουν όμως δήμο δικό τους και οι Αργιθεάτες!!!
Την έδρα δεν ξέρω πού θα τη βάλουν. Στα Βραγκιανά, στο Ανθηρό ή στο… Μουζάκι;; Μήπως στα Τρίκαλα; Στο Βόλο ή στη Λάρισα; Αυτός θα είναι ένας δήμος… ξενιτεμένων και… ομογενών Αργιθεατών!!!

Κάπου το γράφανε και το διάβασα: Υπάρχουν, λέει, τάσεις αύξησης του πληθυσμού στις Αργιθέες και τον Αχελώο. Και μας θυμίζουν ότι στην απογραφή του 2001 υπερδιπλασιάστηκε ο πληθυσμός της περιοχής! Ξεχνούν όμως ότι μάζεψαν από κάθε γωνιά της Γης τους Αργιθεάτες και τους απογράψανε, για να δείξουν… πληθυσμιακή έξαρση!! (και δεν είναι οι μόνοι). Ξεχνούν πως δεν κατοικούν πλέον στα χωριά της Αργιθέας ούτε 3.000 κάτοικοι συνολικά…

Ξεχωριστή περίπτωση είναι ο… 8ος δήμος. Καμπίσιος και σε «αναπτυξιακό πέρασμα»! Αλλά γι’ αυτόν θα πούμε αμέσως μετά…
Θα επανέλθουμε!
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου