Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Χρήματα ούτε για ένα κιλό μήλα

Κρίσιμη η εποχή που διανύουμε και για τους μικροπωλητές και παραγωγούς των πάγκων της λαϊκής αγοράς του Βόλου μιας και η οικονομική κρίση τους έχει κυριολεκτικά «γονατίσει».
Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση βλέποντας τη σοδειά τους να παραμένει στους πάγκους, ενώ τα έξοδα συνεχώς αυξάνονται. Παρ’ όλο που οι μικροπωλητές ρίχνουν τις τιμές των προϊόντων τους σχεδόν στην τιμή που τα αγοράζουν, ωστόσο οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα, ενώ πολλές φορές ζητούν να τους δώσουν λαχανικά και να τα εξοφλήσουν μόλις πληρωθούν. Τίποτα δε θυμίζει πια την εποχή που οι λαϊκές αγορές έσφυζαν από κόσμο και τα καλάθια των καταναλωτών γέμιζαν από φρούτα και λαχανικά.

Ως δραματική περιγράφουν την κατάσταση οι ίδιοι οι παραγωγοί και μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές της πόλης. Η κίνηση έχει πέσει στο 50% σε σχέση με πέρυσι, τα προϊόντα μένουν στους πάγκους, ενώ πολλές φορές αναγκάζονται ακόμη και να πετάξουν τη σοδειά τους μιας και δεν καταφέρνουν να την πουλήσουν στην ώρα της με αποτέλεσμα να χαλάνε φρούτα και λαχανικά. Την ίδια στιγμή καταναλωτές ζητούν να αγοράσουν βερεσέ προϊόντα αφού δεν διαθέτουν καθόλου χρήματα.
«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα Πελάτες μού ζητάνε να περιμένω να πληρωθούν για να μου τα δώσουν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που με ρωτάνε αν έχω λαχανικά χαλασμένα που πρόκειται να πετάξω για να τα πάρουν. Έχουν φτάσει στο σημείο να μου ζητούν το μισό λάχανο, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για ένα ολόκληρο. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και εμείς το ίδιο» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Μεγαγιάννης που διαθέτει πάγκο με λαχανικά στη λαϊκή αγορά.
Από την πλευρά του ο κ. Ευστάθιος Γκαϊτατζής, μικροπωλητής φρούτων, αναφέρει ότι ο κόσμος παραπονιέται καθημερινά λέγοντάς του ότι δεν μπορούν να αγοράσουν φρούτα τη στιγμή που δεν υπάρχει φαγητό στη κατσαρόλα τους. «Παρ’ όλο που οι τιμές έπεσαν πολύ, ο κόσμος δεν ψωνίζει και πολλές φορές πετάμε το εμπόρευμα. Ο τζίρος μας είναι σχεδόν μηδενικός και οι πωλήσεις έχουν πέσει στο 50% σε σχέση με πέρυσι», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Θεόδωρος Αποστολίνας, λέγοντας ότι οι πελάτες που επί χρόνια ψώνιζαν από τον πάγκο του πλέον περνάνε μόνο για να χαιρετίσουν χωρίς να ψωνίζουν τίποτα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που του ζητάνε να τους δώσει ό,τι μπορεί με ένα ή δύο ευρώ που διαθέτουν.
«Κάποτε αυτοί οι άνθρωποι έρχονταν στον πάγκο μου και μου έλεγαν απλά γέμισέ μου μια σακούλα πορτοκάλια, μήλα και ό,τι άλλο έχεις. Πλέον περνάνε απλά να με χαιρετήσουν, αφού δεν έχουν χρήματα πολλές φορές ούτε για ένα κιλό μήλα», επισημαίνει ο κ. Θεόδωρος.

Αγανακτισμένοι οι καταναλωτές
Μόνο τα απαραίτητα αγοράζουν πλέον οι καταναλωτές και αυτά όχι σε καθημερινή βάση, αφού όσο και να πέσουν οι τιμές πάλι ακριβά θα είναι για αυτούς, μιας και τα έξοδα δεν τους έχουν αφήσει άλλη επιλογή. Ταυτόχρονα έντονη είναι η ανησυχία τους τόσο για τους ίδιους όσο και για το μέλλον των παιδιών τους.
«Δουλεύω 35 ολόκληρα χρόνια και δεν έχω να αγοράσω ούτε ένα κομμάτι ψωμί, ωστόσο δεν ανησυχώ για μένα αλλά για το μέλλον των παιδιών μου και για τα νέα παιδιά όλης της χώρας. Τι θα γίνει για αυτούς; Πώς θα ζήσουν; Πού θα δουλέψουν; Λυπάμαι πολύ για αυτά τα παιδιά», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κατερίνα Π., αγανακτισμένη με την κατάσταση που επικρατεί.
«Δυσκολευόμαστε πάρα πολύ και σκεφτόμαστε πολύ το τι θα αγοράσουμε, ενώ συνεχώς αναζητάμε τα προϊόντα με την χαμηλότερη τιμή. Σήμερα θα πάρουμε δύο ντομάτες, αύριο δύο κρεμμυδάκια και πάει λέγοντας», επεσήμανε ο κ. Ευριπίδης Τριανταφύλλου που βρισκόταν χθες το πρωί στη λαϊκή αγορά.
Μία φορά την εβδομάδα επισκέπτεται τη λαϊκή αγορά η κ. Σπυριδούλα Λάσπα, τονίζοντας ότι οι αγορές που κάνει δεν φτάνουν και για τις εφτά μέρες αλλά για δύο με τρεις από αυτές, μιας και δεν μπορεί να διαθέσει παραπάνω χρήματα.
ΠΗΓΗ: taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου